Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dogradnja terminala Zračne luke vrijedna deset milijuna kuna

18.01.2011. 23:00
Dogradnja terminala Zračne luke vrijedna deset milijuna kuna


Upravo povećanje prometa nagnalo nas je na ove zahvate, a uz to ovo su i pripreme za nadolazeću turističku sezonu gdje očekujemo daljnji rast prometa za 20 do 28 posto u odnosu na prošlu godinu, naglasila je Katica Pupić-Bakrač, direktorica zadarske Zračne luke, pojasnivši da je dogradnja za strane odlaske 7 milijuna kuna, dok je dogradnja sjever vrijedna oko 3 milijuna kuna


Zbog porasta prometa u Zračnoj luci Zadar potrebno je bilo proširiti terminal za putnike radi što kvalitetnije usluge. Radovi su, konačno, započeli 2. studenoga prošle godine, a obuhvaćaju proširenje dvaju terminala za međunarodni odlazak i domaći dolazak. Kako nas je informirala direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrač, riječ je o dvije odvojene investicije i dva različita izvođača radova. Naime, izvođači radova su tvrtke Alkom i Osijek-koteks.
Uzlet Zračne luke
– Upravo povećanje prometa nagnalo nas je na ove zahvate, a uz to ovo su i pripreme za nadolazeću turističku sezonu gdje očekujemo daljnji rast prometa za 20 do 28 posto u odnosu na prošlu godinu, naglasila je Pupić-Bakrač.
Vrijednost radova na dva terminala iznosi 10 milijuna kuna, a sredstva je Luka dobila iz proračuna.
– Radovi bi trebali biti privedeni kraju te terminali spremni za prihvat putnika prije 27. ožujka kad očekujemo prvi dolazak Ryanairovih zrakoplova iz Osla i Londona, pojasnila je Pupić-Bakrač.
Terminal za međunarodne putnike u odlasku proširuje se za oko 700 četvornih metara. Po završetku radova, taj će terminal s postojećih 750 četvornih metara imati oko 1.600. Također, terminal za domaći dolazak povećat će se za 500 četvornih metara. Vrijednost investicije u dogradnju za strane odlaske je 7 milijuna kuna, dok je dogradnja sjever vrijedna oko 3 milijuna.
– Proširenjem terminala znatno će se pridonijeti podizanju kvalitete usluge. Također, duty free shop će se s postojećih 90 četvornih metara proširiti na 213. Nadograđeni terminal dobit će i lijepo uređenu terasu ugostiteljskog objekta tako da će pušači doći na svoje. Terasa će se prostirati podno posebno oblikovanog i dizajniranog jarbola s pogledom na pistu, kazala je Pupić-Bakrač.
Završetkom radova dva proširena terminala svojim će se izgledom uklopiti u postojeću fasadu jer će i na njih biti postavljena aluminijska konstrukcija sa staklima. Tijekom zime u Zračnoj luci aktualni su domaći letovi za Zagreb i Pulu. Unatoč radovima na terminalu prihvat putnika odvija se na terminalu za bussines avijaciju.
Među budućim planovima koje Luka ima je i produženje piste za 500 metara. Trenutačno se radi na idejnom rješenju za izdavanje lokacijske dozvole te na ostaloj projektnoj dokumentaciji.
Teretni promet i NATO
Treća faza radova na terminalu obuhvaća pomicanje fasade check in zone prema parkiralištu. Kako navodi direktorica, radovi na trećoj fazi započeli bi krajem ove godine.
– Imamo kompletnu dokumentaciju, no početak radova vezan je za novčana sredstva.
Od ožujka zrakoplovna tvrtka Ryanair povezat će Zadar sa sedam novih europskih destinacija Stockhlom, Bruxelles, Oslo, Duesseldorf, Frankfurt, Dublin i London.
– Novitet je da Croatia airlines od svibnja uvodi međunarodne letove, i to za Zuerich i dva puta tjedno za Muenchen, istaknula je Pupić-Bakrač.
Zanimljivo je da je protekle godine kroz Zračnu luku Zadar dvadesetak puta manje prometa tereta nego 2009. godine. Naime, prošle je godine teretni promet iznosio 13.786 tereta, dok je prije dvije godine bio 337.919.
– Razlog tomu je što se u rujnu 2009. godine tijekom tjedan dana u Zračnoj luci odvijala NATO-va vojna vježba naziva Jackal Stone. Za potrebe izvođenja vježbe, dopremljen je sav teret koji je potom i vraćen. Dakle, ne radi se o klasičnom cargo – teretu koji je dopremljen radi uvoza ili transfera, već zbog potreba vojne vježbe, pojasnila je Pupić-Bakrač, dodavši da će se i ove godine održati jedna takva vježba te stoga očekuje porast prometa tereta.