Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Po lijek samo sa zdravstvenom iskaznicom

18.01.2011. 23:00
Po lijek samo sa zdravstvenom iskaznicom


U ljekarni Centar smo promatrali kako mr. ph. Branislava Brčić jednoj Zadranki izdaje lijek prepisan elektronskim putem. Sve je trajalo manje od pola minute. Gospođa je dala svoju zdravstvenu iskaznicu, a ljekarnica je u računalo unijela matični broj s te iskaznice i posebnom tipkom završila postupak, što znači da je lijek izdan


Umjesto kako je bilo najavljeno da se od 24. siječnja u cijeloj Hrvatskoj (osim Zagreba) počnu primjenjivati elektronski recepti, Ministarstvo zdravstva je naglo odlučilo da to bude od 17. siječnja, tjedan dana ranije.
Umreženost
Protekloga petka je, naime, Ministarstvo javilo na teren da se od ovoga ponedjeljka prelazi na novi način izdavanja lijekova, pa je tako učinjeno i u zadarskim ljekarnama. Poslije više-manje uspješnoga probnoga rada, ovaj način propisivanja i izdavanja lijekova je krenuo uglavnom uspješno, kako su nam to kazali u nekoliko zadarskih ljekarni, a i sami pacijenti i liječnici su to potvrdili. Dakle, više se u ljekarnu ne odlazi s papirnatim receptom u ruci, već samo sa zdravstvenom iskaznicom. Sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite, kao i ostale ordinacije, bolnice i ljekarne u našoj zemlji su umrežene u jedinstveni informatički sustav i sve međusobno “komuniciraju”. Liječnik obiteljske medicine dr. Damir Biloglav odmah ističe da je to pametan i dobar potez hrvatskoga zdravstva, “samo da ne bude padanja sustava, jer i dok smo se uhodavali znalo se dogoditi da ni po dva dana ne uspijemo pristupiti sustavu”. U takvim slučajevima će se moći koristiti stari papirnati recepti, koji još jedno vrijeme ionako neće potpuno u prošlost. Naime, još će se takvi stari koristiti u nekim specijalističkim ordinacijama, kao i za pojedine vrste pacijenata, poput onih iz inozemstva, te i za neke specijalne vrste lijekova.
No valja reći da su elektronski recepti od ovoga ponedjeljka hrvatska stvarnost i da se naša zemlja po tom pitanju svrstala u najsuvremenije zemlje svijeta te je to doista hrabar potez Ministarstva zdravstva koje se u tu tekovinu 21. stoljeća upustilo u današnjim teškim financijskim vremenima. Trebalo se i pripremiti i osigurati svu potrebnu tehniku i programe, što je uglavnom, kada je u pitanju Zadar i područje županije osigurano. Jedino se do ovoga ponedjeljka nisu u potpunosti pripremili oni koji su vjerovali najavama da će to krenuti tjedan dana kasnije, kako je to kazao i direktor Ustanove Ljekarna Zadar Božo Čolak, dodajući da u njihovim ljekarnama sve teče uredno.
Uštede
– Prvoga dana primjene elektronike u ovome dijelu zdravstva u našim je ljekarnama sve bilo bez i najmanjih problema, jer smo se dobro pripremili i vidimo da je riječ o vrlo dobrom sustavu. Njime se olakšava posao liječnicima i ljekarnicima, kao i pacijentima, a moram naglasiti da ćemo ovakvim radom znatno uštedjeti i ne samo na papiru. Štedimo i na radnoj snazi, jer smo dosad imali zaposlene koji su radili na obradi recepata, a ti ljudi će odsad raditi druge poslove, kazao nam je, između ostaloga Božo Čolak. Korištenjem ovoga načina izdavanja lijekova, među ostalim će se izbjeći pogreške pri propisivanju i čitanju recepata, čega je dosad bilo u praksi.
U ljekarni Centar smo promatrali kako mr. ph. Branislava Brčić jednoj Zadranki izdaje lijek propisan elektronskim putem. Sve je trajalo manje od pola minute. Gospođa je dala svoju zdravstvenu iskaznicu, a ljekarnica je u računalo unijela matični broj s te iskaznice i posebnom tipkom završila postupak, što znači da je lijek izdan i više ga se ne može podići. Objasnila nam je da ako slučajno u konkretnoj ljekarni nema konkretnoga lijeka, ona računalno obavijesti središnji informatički sustav i pacijent može lijek zatražiti u nekoj drugoj ljekarni. Inače, e-recepti važe za sve ljekarne u Hrvatskoj. Može se, primjerice, Zadranin zateći u Zagrebu ili drugdje i svoj lijek može i tamo podići. Naravno, ako mu je ga prepisao liječnik.
Dodajmo da će se u naš zdravstveni sustav još uvesti i e-iskaznice, koje su odavno najavljene, ali znatno kasne, no novi sustav funkcionira i sa starim iskaznicama.