Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PP Telašćica i PP Vransko jezero zanemarili javnu nabavu

18.01.2011. 23:00
PP Telašćica i PP Vransko jezero zanemarili javnu nabavu


Državna revizija u Sabor je uputila izvješća o poslovanju nacionalnih parkova i parkova prirode u 2008. Kad su u pitanju oni na području Zadarske županije, primjedbi nije bilo na rad NP Paklenica, dok su uvjetno mišljenje dobile  javne ustanove Park prirode Telašćica i Park prirode Vransko jezero. U obje ustanove Državna revizija je utvrdila nepravilnosti i propuste koji se odnose na sustav unutarnjih financijskih kontrola ali i neprovođenje postupaka javne nabave u zakonom propisanim slučajevima.
Utvrđeno je kako u PP „Telašćica” kao i u PP Vransko jezero nije uspostavljen sustav financijskog upravljanja i   kontrola iako su prošli zakonski rokovi u kojima je to trebalo učiniti. Parku prirode Telašćica Revizija je zamjerila i nerealno planiranje prihoda i primitaka s obzirom da su ostvarili prihode od imovine za 97.9%,a primitke
od zaduživanja za 43 % manje od planiranih, dok su im financijski rashodi bili za 70,1 %, a rashodi za nabavu nefinancijske imovine za 44,7% manji od planiranih. Istodobno, nisu planirali izdatke za otplatu zajmova koji su izvršeni su u iznosu 700.000 kuna. Revizija je utvrdila kako PP Telašćica nije provela propisani postupak javne nabave za nabavu financijskih sredstava i goriva, kao i za nabavu radova za uređenje protupožarnih putova u ukupnoj vrijednosti 819.507,00 kn već su poslove izravno ugovorili.
Park prirode Vransko Jezero ostvario je vlastite prihode manje za 37,3 posto od planiranih pri čemu su kod rashoda za zaposlene plan probili za 31,6% , navodi se, među ostalim u izviješću Revizije u kojem stoji i kako ova javna ustanova nije sa stvarnim stanjem, koje zastupilo nakon zastara ,uskladila potraživanja, obveze i rashode budućeg razdoblja
-Popisom su utvrđena potraživanja manja za 57.333 kuna od potraživanja evidentiranih u poslovnim knjigama, te obveze manje za 108.752 kuna od obveza evidentiranih u poslovnim knjigama. Rashodi budućeg razdoblja nisu utvrđeni popisom, a u poslovnim knjigama su evidentirani u iznosu 51.863,00 kn, navodi se u izvješću u kojem se ističe i kako je javna ustanova PP Vransko jezero za nabavu radova na uređenju putova i staza u iznosu 125.277 kuna bila obvezna provesti postupak za nabavu roba, radova i usluga male vrijednosti.