Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Simboli vjere ovjekovječeni objektivom

18.01.2011. 23:00
Simboli vjere ovjekovječeni objektivom


– Na sedam se fotografija nalaze religiozni motivi i simboli vjere snimljeni Jašinim fotoaparatom u svakodnevnim trenucima, izvan obreda u kojima se koriste. Simboli su to križnog, transcedentnog značenja, kazao je otvarajući izložbu Tomislav Marijan Bilosnić


Galerija Terre Verte domaćin je izložbe fotografija naslovljene “Postojanost vjere” poznatog hrvatskog fotografa Ante Jaše. Izložba je, naime, svečano otvorena danas u podne, a na njoj je izloženo sedam Jašinih fotografija religioznog predznaka. O Jašinom novom ciklusu na otvaranju izložbe je govorio Tomislav Marijan Bilosnić, zadarski književnik i pjesnik.
– Pred nama je novi ciklus fotografija Ante Jaše. Nov je u umjetničkom smislu iako se radi o istom načinu osjećajnosti svijeta. Na sedam se fotografija nalaze religiozni motivi i simboli vjere snimljeni Jašinim fotoaparatom u svakodnevnim trenucima, izvan obreda u kojima se koriste. Simboli su to križnog, transcedentnog značenja, kazao je otvarajući izložbu Bilosnić, a potom se upustio u tumačenje svake od sedam izloženih fotografija.
Nazivi izloženih fotografija su “Uzvišeni zaštitnik”, “Zavjetni prostor”, “Raspelo plovi”, “Svetost srca”, “Iza zaštite”, “Postojanost i prolaznost” te “Susret s raspelom”.
Ante Jaša rođen je 1951. godine u Kukljici. Izlagao je na 25 samostalnih i oko 250 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Njegovi su radovi prihvaćeni na natječajima 140 međunarodnih izložbi na svim kontinentima. Bavi se i publicističkim pisanjem. Priređivač je 127 likovnih izložbi te osnivač i voditelj fotokluba “Kornat”. Autor je i nekolicine knjiga. Jaša je stekao međunarodna fotografska zvanja, među kojima se izdvajaju Artist AFIAP i Ekselencija EFIAP. Dobitnik je brojnih nagrada. Snimajući tradicijski i suvremen način života otočana, prirodni ambijent otoka i mora te urbani ambijent Zadra, stvorio je fotografije velike dokumentarne i estetske vrijednosti te ga se, svakako, ubraja među najznačajnije hrvatske autore kreativne fotografije.
Izložba u Galeriji Terre Verte ostaje do 12. veljače.