Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svojim životom vršio Božje poslanje

18.01.2011. 23:00
Svojim životom vršio Božje poslanje


Zato ga je Bog uzvisio i dao svima nama za primjer ljubavi, dobrote i predanja prema Bogu i našim bližnjima, rekao je župnik Rave. Posebno je uputio na važnost ljubavi u čovjekovom životu, koja nadilazi sve, jer samo po njoj je moguće, poput o. Antuna, nešto Bogu od sebe žrtvovati


Blagdan Svetog Antuna, opata, svečano je proslavljen u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Zadru na Smiljevcu gdje je misno slavlje predvodio o. Pjotr Palowski, župnik Rave. U euharistijskom slavlju sudjelovao je i domaći župnik o. Ryszard Reikowski te brojni vjernici, koji već tradicionalno slave oca redovništva na ovoj zadarskoj župi. Kako se moglo čuti tijekom svete mise, o. Antun je bio obdaren osobitim životom u pustinji, a po molitvi i žrtvi pokazao je put djelovanja monaških i redovničkih zajednica. O. Pjotr je u uvodnim riječima kazao da je sveti Antun svojim životom vršio Božje poslanje, potpuno se Njemu predao te sve što je imao predao Bogu i svojim bližnjima.
– Zato ga je Bog uzvisio i dao svima nama za primjer ljubavi, dobrote i predanja prema Bogu i našim bližnjima, rekao je župnik Rave. Posebno je uputio na važnost ljubavi u čovjekovu životu, koja nadilazi sve, jer samo po njoj je moguće, poput o. Antuna, nešto Bogu od sebe žrtvovati.
– Zahvaljujući svetom Atanaziju dosta toga znamo iz života svetog Antuna, koji se rodio oko 251. godine u središnjem Egiptu. Roditelji su mu bili dosta bogati, pa je nakon njihove smrti mnogo toga naslijedio. Imao je sestru i on je brinuo o njoj. Bio je vjernik i Božja Riječ u njegovu životu imala je jako važnu ulogu. Ostavio je samo nešto malo za sestru da joj osigura život. Povjerio ju je pobožnim djevicama, a sam je krenuo u isposnički, siromašan život, rekao je o. Pjotr Palowski govoreći zatim o daljnjem Antunovu napredovanju na putu sjedinjenja s Bogom.   
– Drugi put, Antun je čuo odlomak iz Svetog pisma: ‘Ne brinite se za sutrašnji dan, što ćete jesti, piti ili u što ćete se odjenuti.’ To ga je potaknulo na još veće predanje Bogu i na još savršeniji život u siromaštvu. Otišao je u pustinju i tamo je proveo život u razmatranju Evanđelja i Svetog pisma. Kažu da bi ljude vidio samo onda kad bi mu donosili hranu, a to je bilo svakih šest mjeseci. Sveti Antun je čeznuo za mučeništvom i zbog toga čak se i izlagao opasnosti smrti, ali ipak se to nije dogodilo. Umro je kad je imao 105 godina, naveo je propovjednik te izdvojio svečevu predanost Bogu, kao i razmatranje, slušanje i osluškivanje Svetog pisma.