Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar prisiljen ponovo tražiti lokaciju za gradnju Centra za preradu otpada

18.01.2011. 23:00
Zadar prisiljen ponovo tražiti lokaciju za gradnju Centra za preradu otpada


Ovoga ponedjeljka je u Ministarstvu za zaštitu okoliša održan prošireni sastanak i kako saznajemo podržana je blokada Biljana. To znači da će Zadar opet na stare muke, na traženje nove pogodne lokacije za izgradnju županijskoga Centra za preradu otpada, čemu se više-manje odupiru svi gradovi i općine


Svi su izgledi da će Zadar morati odustati od dugo pripremane lokacije na kojoj je bilo planirno graditi postrojenje za preradu i zbrinjavanje komunalnoga otpada u Biljanima Donjim. Naime, u Zadar je upravo stigla vijest iz Ministarstva za zaštitu okoliša, koje je potvrdilo stajalište Hrvatskih voda od prije nekoliko mjeseci da neće dati suglasnost Zadranima na Studiju o utjecaju na okoliš, zapravo jednome od najvažnijih pripremnih dokumenata prije početka gradnje Centra za preradu otpada. Dakle, ako se konačno uskrati ova suglasnost, a najvjerojatnije hoće prema onome koliko smo uspjeli saznati, Zadarska županija i Grad Zadar morat će odustati od lokacije u Biljanima, koju su teško pronašli i koju su pripremali dugi niz godina i bit će prisiljeni potražiti drugu lokaciju.
O čemu se zapravo radi? Hrvatske vode su više mjeseci držale, proučavale i izvodile analize  vezane za Studiju o utjecaju na okoliš i onda su u rujnu prošle godine izvijestile kako gradnja ovoga projekta može ugroziti podzemni slijev voda. Rečeno je između ostaloga “da je buduće odlagalište otpada smješteno u tzv. trećoj zoni sanitarne zaštite voda, pa bi moglo ugroziti obližnji izvor “Oko”. A to obližnji je desetak kolimetara dalje na zapad, izvorište iz širega sustava Bokanjačkog blata  koje se koristilo u ratnim danima, kada je Zadar ostao bez vode i otad se više ne koristi. Ali Pravilnik kojega se drže Hrvatske vode govori da se u tzv. trećoj zoni sanitarne zaštite voda ne smije deponirati nikakav otpad. Sad je li se u ovome projektu radi i o deponiranju otpada? Odmah, kod prvih reakcija se tvrdilo kako se ne radi o odlagalištu već o pravoj tvornici za preradu otpada. Direktor tvrtke dipl. inž. Eko Dino Perović nam je tada kazao da u Biljanima neće biti odlagališta, ne klasičnoga, da će se tamo graditi tvornica za preradu otpada, što je ipak razlika. Napomenuo je također kako se kod odabira lokacije vodilo računa i o istodobnom zatvaranju postojećeg dugogodišnjeg kamenoloma (?), koji po navedenim kriterijima također tamo ne bi smio biti. Perović je podsjetio i kako se predugo tražilo lokaciju, kako se najprije razmišljalo o gradnji MBO (mehaničko-biološkog) pogona nedaleko Bokanjca (?), kako je grad Zadar sam htio imati takvu tvornicu, jer se općine i ostali gradovi u županiji nisu uspijevali složiti. Bilo je razmišljanja i da se MBO gradi zajedno sa Šibenikom itd.
Ipak, poslije puno lutanja pronađena je konačno lokacija za gradnju županijskoga Centra za preradu otpada, ona u Biljanima, na području grada Benkovca, veličine 50 hektara u kojoj bi trebalo prerađivati više od 80 tisuća tona komunalnoga otpada iz cijele županije. Sa područja šest gradova i 28 općina, koliko ih je u Zadarskoj županiji.
Treba se također podsjetiti kako je dosad utrošeno puno vremena i truda i obavljeno puno priprema za gradnju na navedenoj lokaciji, gotovo su svi značajniji dokumenti gotovi, poput Idejnoga projekta, te niza drugih dokumenata koji se uklapaju u EU standarde, jer će se ovaoj projekt i graditi po zahtjevnim normama. Jedna od njih je i eko dozvola, jedan od glavnih uvjeta za dobivanje uporabnih dozvola. Inače, znatan dio sredstava za ovaj projekt koji bi trebao biti “težak” oko 56 milijuna kuna, dolazi uz europskih fondova. Zgotovljena dokumentacija je trenutačno u visokoj fazi, onoj kada se ide na zahtjev za lokacijskom dozvolom. Čak se već moglo govoriti i najavljivati  sam početak gradnje. A onda je stiglo iznenađenje.
I nakon što su Hrvatske vode potkraj ljeta prošle godine odbile Studiju o utjecaju na okoliš, razmišljalo se i o promjeni Pravilnika o zaštitnim zonama podzemnih voda, ali od toga neće biti ništa, jer se ustrajalo u poštivanju staroga Pravilnika. Ovoga ponedjeljka je u Ministarstvu za zaštitu okoliša održan prošireni sastanak i kako saznajemo podržana je blokada Biljana. To znači da će  Zadar opet na stare muke, na traženje nove pogodne lokacije za izgradnju županijskoga Centra za preradu otpada, čemu se više-manje odupiru svi gradovi i općine. Nitko ne želi smeće na svome području, a taj problem je prisutan uglavnom i u svim ostalim krajevima. Naši građani i oni koji ih predstavljaju, ustvari o svemu tome malo znaju. A dovoljno im je otići u neku susjednu zapadnu zemlju i vidjeti kako se to tamo rješava i uvjeriti se da nema opasnosti od gradnje MBO centra za preradu otpada. Primjerice, jedan od najljepših austrijskih gradova, Graz, koji je nedavno bio proglašen i europskom prijestolnicom kulture, ima odlično riješen taj problem, a Zadrani su namjeravali graditi nešto vrlo slično.
Podsjetimo na kraju da se u Biljanima namjeravalo graditi MBO tvornicu za preradu komunalnoga otpada, potom i sustav za organizaciju, skupljanje i sortiranje otpada, a u sklopu projekta je i zatvaranje svih današnjih 14 odlagališta komunalnoga otpada u županiji. Samo taj zadnji dio stoji oko 123 milijuna kuna. Osim svega, prije četiri godine je osnovana i međuvlasnička tvrtka Eko, kojoj je zadatak priprema  i izgradnja Centra za preradu otpada. U njezinome vlasništvu sudjeluju Grad Zadar s 51 posto, Županija zadarska s 23 posto i Grad Benkovac s 26 posto udjela.