Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatska demolirana

18.01.2012. 23:00
Hrvatska demolirana


Hrvatska je u obračunu velikana doživjela svoj prvi poraz na Europskom prvenstvu. U svom trećem nastupu tijekom duela sa Srbijom obrana Hrvatske se polako rastakala, do kraja je bila dekomponirana i s takvim obrambenim učinkom poraz je bio neizbježan u utakmici u kojoj obrane kao da se i nisu igrale s obje strane. Razlika je što je štetu platila Hrvatska. Nervoza i veliki naboj jučer su bili uobičajeni dio folklora, tenzije koje prate susrete ovih dviju momčadi.
Igrač više
Kapetan Samir Barać s lijeve strane je poveo svoju momčad u meč sa Srbijom. Uz jedinog hrvatskog vratara Josipa Pavića meč je na beku počeo Andro Bušlje brinući o prvom centru suparnika Pijetloviću. Ljevoruki Maro Joković, koji je osvojio prvu loptu, i Miho Bošković su napadali s desne strane ka Slobodanu Sori, sjajnom srskom vrataru, kojega je s centarskog mjesta ugrožavao Nikša Dobud. Uz Baraća je napadač bio i Sandro Sukno.
Joković je ubrzo slušao skandiranje “Maro, Maro” nakon što je iz daljine matirao srpskog vratara. Brzo mu je, međutim, odgovorio Milan Aleksić s igračem više, napadač iz početne srpske postave u kojoj su, naravno, bili Vanja Udovičić i Andrija Prlainović, glasoviti suparnički napadači. Novo hrvatsko vodstvo je isprovocirao Pavić dvama blistavim potezima. Najprije je obranio “zicer” s igračem manje, nakon čega je zaustavio još veću prijetnju na slabo postavljenu obranu. Na drugoj strani strijelac s igračem više bio je Sukno, ali ovom je odmah na isti način uzvratio Nikić.
Kratka nada
I u drugom dijelu momčadi su zasvirale po istim strunama. Sukno je ponovno matirao Soru s igračem više, ali mu je odmah slično odgovorio Udovičić. Najavio je teške minute Hrvatske, koja je u dva navrata dobila golove iz klasičnog kontranapada. U prvom slučaju Filip Filipović, a potom Prlainović, lako su ostvarili najveću dotadašnju razliku. Hrvatsko mučenje u napadu je otvorilo Udovičićevu kontru za 6:4, srećom po hrvatsku momčad Frano Karač je nakon peterca bio točan i iz igre, smanjio je na 6:5. Pamučna obrana je, međutim, poništila taj trud, Mitrović s igračem više te majstor Udovičić iz daljine, odmakli su Srbe na prijetećih 8:5. U trećoj četvrtini Hrvatska nije iskoristila dva igrača više, kazne Pijetlovića i Ćuka s igračem više, puno prije kraja utakmice već su počele najavljivati pobjednika. Ivan Buljubašić i Sukno su golovima s igračem više vratili malo nade u preokret, ali nakon neiskorištenog igrača više stigla je Gocićeva kazna za 11:8. Na posljednji odmor se ipak otišlo s dva zaveslaja razmaka budući da je Bošković sigurno realizirao peterac. Nadu je vratio Sukno s igračem više koji je smanjio na 11:10 sedam minuta prije kraja. I ovoga puta Srbi su brzo odgovorili, kada su Mitrović s igračem više te Pijetlović s dva metra matirali Pavića, bilo je sve gotovo. Ćuk je potom samo zasolio hrvatsku ranu golom za 14:11.


 HRVATSKA – SRBIJA 12:15


(2:2, 4:6, 3:3, 3:4)
EINDHOVEN – Plivalište “Pieter van den Hogenband”. Gledatelja: 800.Suci: Bianchi (Italija) i Levin (Izrael).
HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 1 (1), Dobud, Joković 3, Muslim, Karač 2 (1), Bušlje 1, Sukno 4, Barać, Paškvalin, Obradović, Buljubašić 1.
SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić 1, Udovičić 3, Ćuk 1, Pijetlović 2, Nikić 1, Aleksić 1, Rađen, Filipović 2 (1), Prlainović 1, S. Mitrović 2, B. Mitrović 1.
Igrač više: Hrvatska 13 (8), Srbija 15 (8). Peterci: Hrvatska 2 (2), Srbija 1 (1).




 PAVIĆ: NIJE SRAMOTA IZGUBITI OD SRBIJE


Ratko Rudić, hrvatski izbornik: – Primili smo tri pogotka iz tri kontre. Mi smo ih onda stizali, a kada stižeš rezultat, onda i upadaš iz pogreške u pogrešku, ali smo u tom dijelu ipaki trebali odigrati bolje. Dobra igra Sukna? On je radio dobro dok je mogao, kasnije više nije mogao niti on. Kada se krene izvan organizirane igre, onda dolaze pogreške i problemi.
Dejan Udovičić, srpski izbornik: – Tri boda, to je samo bitno nakon svega. Idemo sada dalje, a važna je i pobjeda s tri gola razlike jer smo sada sigurno među tri najbolje momčadi.
Damir Burić, hrvatski bek: – U ovoj utakmici smo odigrali dosta mlako u obrani. Zasluženo smo izgubili, Srbija je bila bolja, a mi smo mogli odigrati bolje. Nije još ništa gotovo, kao što nije bilo odlučeno sve s našom pobjedom nad Crnom Gorom, tako ni sada nije odlučeno sa ovim porazom od Srbije.
Josip Pavić, hrvatski vratar: – Čestitam Srbiji na zasluženoj pobjedi. Na nama je da se sada dignemo. Nije sramota izgubiti od Srbije, koja je vrhunska momčad, ali si ne smijemo dopuštati onakve kontre, jedna od njih je bila u stilu “jedan na nula”.
Andro Bušlje, hrvatski bek: – Ništa se još ne zna. Mogu i oni negdje posijati bodove, premda je teško da će se to dogoditi.
Andrija Prlainović, srpski napač: – Mi smo bili bolji tijekom cijele utakmice. Poveli smo i nakon deset minuta igre smo bili na dva gola razlike. Oni bi smanjili na minus jedan. Diktirali smo igru i tempo. Za nas je ovo velika pobjeda, pogotovo što je sa tri gola razlike, a to nam u eventualnom krugu tri momčadi može puno značiti. Gledatelji su gledali dobru utakmicu s puno golova.