Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milanović potvrdio da će Vlada povećati PDV i uvesti porez na imovinu

18.01.2012. 23:00
Milanović potvrdio da će Vlada povećati PDV i uvesti porez na imovinu


Croatia osiguranje je tržišna kategorija i toj tvrtki trebaju milijuni eura dokapitalizacije, kazao je Milanović. Kada je riječ o struji, dodao je da “sustav i prijenos treba čuvati”
Vlada Zorana Milanovića bez velikog stresa odradila je svoje prvo aktualno prijepodne u Saboru. Doduše, promukli premijer malo se mučio u svojim odgovorima na zastupnička pitanja, ali nije to bilo nikakvo rešetanje, premda su HDZ-ovci uložili određeni trud kako bi pokazali da namjeravaju biti čvrsta opozicija.
Premijer Milanović naglasio je da je Croatia osiguranje tržišna kategorija, a kako JANAF treba ostati u vlasništvu države.
– Croatia osiguranje je tržišna kategorija i toj tvrtki trebaju milijuni eura dokapitalizacije, ustvrdio je Milanović odgovarajući tako na pitanje o strateškim nacionalnim interesima.
– Mi znamo dobro što je strateški nacionalni interes a što je tržište, odgovorio je premijer Milanović Branku Vukšiću (Hrvatski Laburisti) koji ga je među ostalim pitao i o sudbini Hrvatskih šuma, hidrocentrala, autocesta te Hrvatske poštanske banke.
– Šume i vode, njima se gospodari, a ne prodaje ih se, ustvrdio je Milanović. Kada je riječ o proizvodnji električne energije, Milanović je naglasio da “sustav i prijenos treba čuvati” dodavši također da će se elektrane, koje će se u budućnosti graditi, graditi po različitim modelima.
Razgovori o prošlosti
Zastupnici Kukuriku koalicije odustali su jučer od postavljanja pitanje na aktualnom prijepodnevu, iskočio je jedino autonomni Damir Kajin. Kako neslužbeno doznajemo u Klubu zastupnika SDP-a pripremili su 15 pitanja, ali ih je predsjednik stranke stopirao ne želeći “ulizivačka i ona pitanja u kojima se potiče besplodno kritiziranje ministara iz prošle vlade”.
Nenad Stazić je uime SDP-a objasnio u sabornici zašto njegove kolege neće sudjelovati u aktualnom prijepodnevu. Ministre koji su tek ušli u svoje urede, rekao je, mogu samo pitati je li točno da su im prethodnici ostavili dubioze u resorima, a to bi bio “razgovor o prošlosti”.
– Mogli bismo i postaviti svih 15 pitanja premijeru, kako se radilo zadnjih osam godina, o tome je li točno da na svijetu nikada nije bilo pametnije i poštenije vlade. A kada bi da je to točno zastupniče, onda bi uslijedio Kim-Jong Ilovski aplauz, ismijavao je Stazić praksu HDZ-ovih zastupnika iz prošlih saziva naglašavajući da oni neće postavljati naručena pitanja smišljena da se veliča Vlada. Zastupnici HNS-a i HSU bili su prijavljeni za pitanja, ali su slijedili primjer partnera iz SDP-a.
Od HDZ-ovaca najviše je pažnje privukla Sunčana Glavak koja je bila zadnja na redu. Ustvrdila je kako je “moral u SDP-u na najnižoj razini”, ali da se i dalje pozivaju na čast i poštenje, makar je na njihovoj listi u Sabor ušao Mario Mohorić koji čeka suđenje zbog povrede službene dužnosti načelnika Goričana. Milanović joj je odgovorio da se Mohorića ne tereti za kazneno djelo za koje je nadležan USKOK, “u slučaju čega bih drugačije razmišljao”.
Paljenje iskre
Po završetku aktualnog prijepodneva Milanović je prišao Jadranki Kosor, tvrdila je bivša premijerka, i rekao joj “to je zadnji put”.
– Očito ne razumije da je sada u drugoj poziciji, da mora odgovoriti i na krajnje neugodno pitanje. Podsjetila sam ga na vrijeme kad sam ja odgovarala na zastupnička pitanja cijele opozicije i kad me se ponižavalo i vrijeđalo, izjavila je Jadranka Kosor novinarima.
Desetak minuta nakon nje Milanović je priznao novinarima da je prigovorio predsjednici HDZ-a jer “mislim da to nije dobro”.
– Pokušavam aludirati da se Sabor ne pretvori u forum za prejudiciranje kaznenih djela. Ta vrsta predbacivanja obično zapali iskru, to nije potrebno niti je posao Sabora, kazao je predsjednik Vlade.
Milanović je jučer konačno potvrdio da će Vlada povećati PDV jer “nažalost u ovom trenutku nemamo izbora” i uvesti porez na imovinu zato što ga imaju sve države.
– Nije moguće da ljudi koji imaju puno ne plaćaju porez na tu imovinu, upozorio je Milanović.
Opće i pojedinačno
Davorin Mlakar (HDZ) pitao je jesu li promjene Zakona koje omogućuju da župana naslijedi njegov zamjenik način na koji će ova Vlada voditi Hrvatsku. Milanović je opovrgnuo da se radi o “prilagođavanju zakona pojedincu”, te ustvrdio da izmjena ne iskrivljava volja građana.
– Ona je učinjena da građani ne bi morali dva puta izlaziti na izbore u godinu dana. Radi se o jedinici lokalne samouprave u kojoj je naša koalicija neposredno prije izmjena zakona ostvarila ogroman rezultat. Da smo sazivali izbore prigovor bi bio da pogodujemo svojim ljudima i radimo trošak, rekao je Milanović. Mlakar je rekao da je Vlada “žrtvovala opće principe za pojedinačne interese nekih koji su trebali obnašati dužnosti”.
– Ovo pitanje nije usporedivo sa situacijom u SAD-u. Ovo je pitanje povjerenja u rezultate izbora i u ono što je po zakonu u vrijeme izbora bilo moguće i poznato biračima, rekao je Mlakar.


Borba HDSSB-a i SDSS-a zbog Stanimirovića


Najveća jučerašnja borba nije bila između Vlade i oporbe nego između SDSS-a i HDSSB-a. Prvo je Zoran Vinković (HDSSB) pozvao DORH da “ispita navode Ružice Erdelji koja je silovana dok je bila zatočena u Vukovaru”. Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da neće dopustiti da se stranku i njegove članove “unizuje klevetama i lažima koje su izrečene izvan Sabora”.
– To je stvar koju će Stanimirović pred sudom dokazivati. On ne bježi do našeg pravosuđa kao što su neki pobjegli, on je častan čovjek koji sebe stavlja na raspolaganje sudu nakon što netko iznosi klevete, laži, a one se onda ponavljaju od strane jednog zastupnika, rekao je Pupovac. Ružica Erdelji, koja je u studenom 1991. nakon pada Vukovara u srpskom zarobljeništvu bila silovana, svoju je priču iznijela u knjizi “Sunčica”. U toj zbirki sjećanja žena silovanih u srpskim logorima Erdelji je navela da je dok je zajedno sa skupinom žena čistila neko dvorište prišao Stanimirović, pljunuo prema njima i pitao ih što rade na “svetoj srpskoj zemlji”.