Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projektom obuhvaćeno dvadeset žena

18.01.2012. 23:00
Projektom obuhvaćeno dvadeset žena


Cilj je smanjiti nezaposlenosti, stimulirati samozapošljavanje, povećati razinu vještina i podignuti poduzetničku svijest
Općina Lišane Ostrovičke uspješno je nominirala projektni prijedlog naziva:”Tradicionalnim znanjima i modernim vještinama do razvoja i prosperiteta” u sklopu pretpristupnog natječaja IPA IV – Lokalna partnerstva za zapošljavanje – Faza 3, vrijednosti: 87.884,69 od čega su 85% bespovratna sredstva. Partner u provedbi projekta je Grad Benkovac.
Žene nosioci OPG-a
Geografski smještaj zadovoljava sve predispozicije za uspješno bavljenje poljoprivredom te omogućuje samozapošljavanje kroz vlastita obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Analizom problema utvrđeno je da je od 160 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava aktivno samo njih 5 te se nametnulo pitanje zašto su ostali neaktivni i kako im pomoći budući da je poljoprivreda primarna gospodarska djelatnost koja pruža visoku mogućnost samozapošljavanja i zapošljavanja. Nesporno je da su poljoprivredni proizvodi obrađeni na tradicionalan način vrhunske kvalitete, ali i dalje su nekonkurentni. Razlog tome je loš marketing, mala količina proizvoda i niska motiviranost poljoprivrednika. Analizom dionika utvrđeno je da su žene nosioci obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iako niti jedna nije vlasnik. One su te koje prenose znanja i vještine i prerađuju proizvode na tradicionalan način. Upravo tradicionalan način življenja i geografska dislociranost onemogućava ih u aktivnijem upravljanju poljoprivrednim gospodarstvom kao i u afirmaciji prema novim znanjima i vještinama.
Održano pet radionica
Iz tog razloga projektom je obuhvaćeno 20 osoba sa područja Lišana Ostrovičkih, Vukšića i Bulića koje čine ciljanu skupinu projekta; nezaposlene osobe sa naglaskom na dugotrajno nezaposlene, zaposlene osobe koje žele nadograditi svoje vještine, osobe sa invaliditetom, socijalno isključene i nemotivirane osobe, koje su pohađale 5 radionica: Krojenje i šivanje, decoupage, aranžiranje i dekoriranje, oslikavanje stakla i hrvatski tradicijski vez kako bi stekle određene vještine uz pomoć kojih će svoje proizvode učiniti jedinstvenima. Iz projekta su financirane radionice, sva sredstva rada, materijali potrebni za rad, prijevoz te marketinške aktivnosti. Svoje proizvode će pakirati u jedinstvenu ambalažu, ručno izrađenu tako da je svaki proizvod unikatan i jedinstven, a osim toga svi su proizvodi objedinjeni pod zajedničkim brendom. U potrazi za autohtonim proizvodom koji bi na najbolji način prikazao područje obuhvaćeno projektom i obuhvatio prirodnu i kulturnu baštinu ovoga kraja, projektni tim je analizirao veći broj važećih dokumenata Općine Lišane Ostrovičke, Grada Benkovca i Zadarske županije kao i postojeću literaturu. Nakon povijesne i prostorne analize područja u potrazi za autohtonim prepoznatljivim proizvodom projektni tim je ustvrdio da motiv koji bi trebao prezentirati i predstavljati proizvode i ovaj kraj bude motiv „četverokuke” – detalj narodne nošnje Ravnih kotara izvezen tehnikom lančanca, koji svojom posebnošću daje snažan pečat svom lokalitetu i narodu kojem pripada te bi kao takav trebao čvrsto stajati na pijedestalu tekstilnog rukotvorstva. Preko muzejskih primjeraka tradicijske odjeće obrađeni su crteži motiva i popratne ornamentike tehnike izrade veza čije savladavanje tehnike stvara dijalog suvremenog čovjeka sa vlastitom tradicijom.
Kako bi omogućili lakšu dostupnost proizvoda potencijalnim korisnicima proizvodi su dostupni široj javnosti putem web shopa www.naturcro.hr na kojem su prezentirani određeni proizvodi, a potencijalni kupac može sam odabrati proizvod, ambalažu, motiv, boju ili oblik po vlastitom ukusu te na taj način dobiva jedinstven proizvod koji može pokloniti poslovnim partnerima, članovima obitelji, prijateljima sa sigurnošću da je poklon unikat.
Cilj projekta je smanjiti nezaposlenosti, stimulirati samozapošljavanje, povećati razinu vještina i podignuti poduzetničku svijest.