Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pusić: EU ili zaboravite mirovine

18.01.2012. 23:00
Pusić: EU ili zaboravite mirovine


Vesna Pusić takvu izjavu obrazlaže padom kreditnog rejtinga, povlačenjem investicija i reduciranjem radnih mjesta. Drži da je odluka na referendumu je vrlo ozbiljna
To je vrlo tako, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje novinara je li točno da je na jednoj zagrebačkoj radio postaji izjavila da ako ne uđemo u Europsku uniju možemo zaboraviti mirovine. Stanje s mirovinama je sada teško i ono ovisi o snazi gospodarstva, a u situaciji u kojoj je omjer umirovljenika i zaposlenih jedan naprama 1,2 to je stanje neizdrživo, smatra Pusić. Stoga je za Hrvatsku ključno da počne izlaziti iz gospodarske krize i poveća stopu zaposlenosti. Akciju animiranja Zagrepčana da izađu na referendum 22. siječnja u središtu Zagreba kojoj se priključila i Pusić organizirao Gradski odbor HNS-a.
Prije nego što je Vesna Pusić stigla na štand HNS-a tamo se odvio interesantan razgovor između dva hrvatska protivnika ulaska u Uniju i novinara austrijske javne televizije ORF. Sve je počelo raspravom o carinskim stopama, a nastavilo tvrdnjom domaćih protueuropskih snaga “da ste vi pravi Austrijanac rekli bi da Europa nema veze s mozgom”. Ubrzo su protivnici ulaska Hrvatske u Uniju zaključili da “nismo ništa riješili, nismo ni zreli, ni spremni, sad je nova Vlada, pa ćemo vidjeti”. Zaključak je da “trebamo proglasiti svoj gospodarski pojas i urediti granice”.
Ministrica Pusić prošetala je štandovima na kojima se prodaju hrana i piće, podijelila prigodne informativne brošure kobasičarima, prodavačima vina, slastica, suvenira, a potom i glavnom analitičaru predsjednika Republike Dejanu Joviću koji se zatekao na središnjem zagrebačkom trgu, inače prilično pustom u to doba dana.
Za Pusić je izjašnjavanje “za” na referendumu poruka političke stabilnosti što je važno za pozitivnu investicijsku klimu i kreditni rejting države. S anketnom podrškom od 56 posto birača Pusić je “apsolutno sretna” jer švedski je ulazak u EU na referendumu podržalo 52 posto građana, a danas 73 posto Šveđana podržava članstvo u Uniji. Pusić je izvijestila i kako je telefonski razgovarala sa švedskim kolegom Carlom Bildtom koji joj je kazao kako je švedski gospodarski oporavak bio posljedica njihovih napora, ali je preduvjet za to bila politička stabilnost, odnosno članstvo u Europskoj uniji.
Ako odgovor na referendumu bude “ne” onda ćemo svi snositi ekonomske posljedice, procjenila je Pusić. Prvi korak je pad kreditnog rejtinga, drugi povlačenje investicija, a treći reduciranje radnih mjesta. Odluka na referendumu je vrlo ozibljna odluka, to nije pitanje prepucavanja.