Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sa solarnim panelima dolaze svjetliji dani

18.01.2012. 23:00
Sa solarnim panelima dolaze svjetliji dani


Solarni fotonaponski sustav od 5kW koristit će obiteljsko gospodarstvo Keča-Desnica, koje se bavi uzgojem ekološkog povrća i stoke, a postoji mogućnost da se strujom na taj način opskrbljuje cijelo naselje u kojemu tijekom ljeta živi sedam obitelji
Solarna energija vratit će struju u selo Ajderovac nedaleko od Srba, a Luisa Vinton, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, potpisala je jučer u Solarnom edukacijskom centru sporazume s predstavnicima tvrtke EnergyPlus iz Ludbrega i udrugom Una.
(Ne)mogućnost gospodarskog napretka
Naime, tvrtka iz Ludbrega će donirati opremu za postavljanje samostalnog solarnog fotonaponskog sustava u vrijednosti od 138 tisuća kuna, dok će ostatak od 50 tisuća snositi UNDP. Solarni fotonaponski sustav od 5kW koristit će obiteljsko gospodarstvo Keča-Desnica, koje se bavi uzgojem ekološkog povrća i stoke, a postoji mogućnost da se strujom na taj način opskrbljuje cijelo naselje u kojemu tijekom ljeta živi sedam obitelji. Struje nemaju od Domovinskog rata što im je do sada onemogućavalo skladištenje mlijeka i sira, a samim tim i smanjivalo mogućnost gospodarskog napretka. Kako su nam kazali posljednjih godina struju su dobivali preko agregata, ali gorivo je preskupo, tako da će im solarni paneli olakšati život. Struji se ipak najviše raduje njihova petogodišnja kći koja će moći gledati crtiće.
Tanja Rastović, predsjednica Udruge Una, kazala je kako je veliki problem s elektrifikacijom u njihovu mjestu te da je ovo veliki korak za napredak. Zvonko Magić, vlasnik tvrtke EnergyPLUS, istaknuo je da je ovo na neki način njihova dužnost te da su prepoznali da trebaju pomoći obitelji s malom djecom kako bi dobili energiju i ekonomsku neovisnost.
– Akciju su prepoznali i naši partneri njemačka tvrtka SMA te je ovo odjeknulo i u Njemačkoj i u Hrvatskoj. Izuzetna nam je čast sudjelovati u ovom projektu, kazao je Magić.
Potporu projektu dali su i predstavnici Zadarske županije, a zamjenica župana Rajka Rađenović, koja je također iz Srba, istaknula je kako Županija sudjeluje u brojnim projektima poticanja korištenja obnovljivih izvora energije.
Mala sunčeva elektrana
– Otvaranje male sunčeve elektrane u sklopu ovog novog projekta je ujedno i pilot-projekt koji pokazuje kako su male elektrane koje koriste obnovljive izvore energije ne samo realna mogućnost za elektrifikaciju naselja u planinskim i otočnim područjima, već cjenovno višestruko konkurentnije od priključaka na električnu mrežu, kazala je Rađenović, dodajući da ruralna područja imaju veliki potencijal te će ovaj projekt u zaseoku Ajderovac imati veliko značenje za to područje.
Louisa Vinton istaknula je kako je UNDP krenuo u projekt jer on odražava održivi razvoj te da će se u jednoj maloj zajednici odvijati ciljevi UNDP-a od povećanja ekonomske stabilnosti obitelji u ratom pogođenim područjima, do zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, posebno promičući korištenje sunčeve energije.
– Počinjemo skromno dovodeći energiju u jednu malu zajednicu, ali vidimo veliki potencijal u sunčevoj energiji. Ovaj projekt vidimo kao sjajan pokazni primjer potencijala solarne energije da osigura rentabilna energetska rješenja koja pridonose zaštiti okoliša i mogu se primijeniti i u drugim teško pristupačnim i udaljenim područjima Hrvatske, uključujući mnogobrojne otoke i planinska sela, kazala je Vinton.
Na potpisivanju sporazuma bio je i ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, vodeće škole u Hrvatskoj po korištenju obnovljivih izvora energije, a napori koje ulažu u osposobljavanje svojih učenika posebno su pohvaljeni. Projekt u Ajderovcu služit će kao ogledni primjer za izgradnju sličnih sustava u nepristupačnim dijelovima Hrvatske i moći će se razgledavati u okviru obrazovnih aktivnosti Solarnog edukacijskog centra u Zadru.