Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vesna Sabolić na čelu županijskog HNS-a

18.01.2012. 23:00
Vesna Sabolić na čelu županijskog HNS-a


Izbor Vesne Sabolić prošao je glatko, no ne i bez primjedbe. Delegat podružnice u Preku Srećko Rušev zatražio je odgodu izborne skupštine smatrajući da kandidacijski postupak nije bio proveden po Statutu
Predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić, na sinoćnjoj je izvanrednoj izbornoj skupštini izabrana za predsjednicu Županijske organizacije HNS-a. Za Sabolić, koja je bila jedina kandidatkinja, glasovalo je 48 od 54 nazočnih delegata i delegatkinja. Sabolić je na ovom mjestu zamijenila Zvonka Mišlova, koji je u travnju prošle godine podnio ostavku nakon što na izvještajnoj skupštini nije prihvaćeno njegovo izvješće o radu.
– I onima koji mi nisu dali glas obećavam da ću raditi i bolje nego do sada. Naš dobar rad pokazao se i na rezultatima izbora za vijeća mjesnih odbora u Zadru, a svi zajedno možemo ostvariti još bolji rezultat na lokalnim izborima. Stoga vas sve pozivam da se priključite timu i da već sutra započnemo s pripremama za lokalne izbore, rekla je članovima stranke novoizabrana županijska predsjednica.
Sabolić će ovu dužnost obnašati do redovnih unutarstranačkih izbora na lokalnoj razini koji će se održati nakon lokalnih izbora.
Izbor Vesne Sabolić prošao je glatko, no ne i bez primjedbe. Delegat podružnice u Preku Srećko Rušev zatražio je odgodu izborne skupštine smatrajući da kandidacijski postupak nije bio proveden po Statutu jer podružnice nisu, po njemu, imale dovoljno vremena za isticanje protukandidata Vesni Sabolić koju je predložila zadarska podružnica.
– Sve je obavljeno po Statutu; pozivi za izbornu skupštinu poslani su, ne 8, nego čak 9 dana prije održavanja, održali smo sjednicu Predsjedništva i dvije sjednice Koordinacije, opovrgnuo je Denis Barić, potpredsjednik županijskog HNS-a koji je nakon Mišlovljeve ostavke obnašao i dužnost v.d. predsjednika.
– Podružnice po Statutu mogu predlagati kandidate na svojim skupštinama, a za održavanje skupštine nije bilo vremena, odgovorio je Rušev čiji je prijedlog odgode izbora bio stavljen na glasovanje, unatoč tome što je usvajanjem dnevnog reda već odlučeno da se izbori održe, no – nije prihvaćen.
Za tajnika županijskog HNS-a na prijedlog novoizabrane predsjednice izabran je Ante Raspović, inače predsjednik galovačke podružnice. Sabolić i Raspović izabrani su i za delegate u Skupštini Dalmatinskog regionalnog saveza.


“Kukuriku” zajedno i na lokalnim izborima


Imamo 23 aktivne podružnice, u još pet podružnica trebamo održati izborne skupštine. Izbornu skupštinu održali smo u Biogradu na Moru, a povjerenike smo imenovali u Kolanu i Novigradu, kazao je podnoseći izvještaj o radu na poziciji v.d. predsjednika ŽO HNS-a Denis Barić izražavajući zadovoljstvo izbornim rezultatima Kukuriku koalicije u IX. izbornoj jedinici.
– Uvjerljivo smo pobijedili u Zadru, a osobito na otocima. Vjerujem da ćemo na lokalnim izborima u istoj koaliciji postići jednak rezultat i napokon donijeti promjene u našu županiju, poručio je Barić.




Tko bi radio kod nas kada može u Danskoj?


Predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar-Dračevac, koja se kao gošća obratila koalicijskim partnerima, iskoristila je priliku uputiti građanima poziv da iziđu na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.
– Imajmo u vidu da nismo mi jedni o kojima na referendumu odlučujemo, već da odlučujemo i o budućnosti naše djece, a budućnost nam je u Europi, kao što nam je prošlost bila u Europi, rekla je Sabljar-Dračevac.
Tijekom brojanja glasova članovima stranke o predstojećem referendumu govorio je predsjednik Interesnog odbora za europske integracije Toni Puhalović, koji je istaknuo kako analize pokazuju da će, dugoročno gledano, Hrvatska profitirati od članstva u EU.
– Nećemo izgubiti suverenitet, nego ćemo imati priliku zastupati svoje interese bolje nego što bismo to mogli da ostanemo izvan EU. Ne treba se bojati da će nam nahrliti stranci i zauzeti naša radna mjesta, jer to bi značilo da ćemo imati veliko povećanje standarda i manjak radne snage. Tko bi došo raditi kod nas ako može ići raditi u Dansku, Finsku ili Nizozemsku? O mirovinskom sustavu i braniteljima i dalje ćemo sami odlučivati. U poljoprivredi i ribarstvu imamo znanja i uz samo malo truda možemo koristiti fondove. Potpore iz fondova sigurno su veće i ne kasne kao što su do sada Hrvatskoj kasnile, rekao je Puhalović napomenuvši, međutim, kako je Hrvatska zemlja koja je zasigurno dobila najlošiji doček u EU u obliku beskonačnih i ponižavajućih pregovora.