Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Broj sudionika ograničen

Autor: Z L

18.01.2013. 23:00
Broj sudionika ograničen

Foto: Adam VIDAS



Već preko 40 godina permakultura nadahnjuje na praktično djelovanje sve koji su zabrinuti, ne samo za planet, već i za sutrašnjicu čovjeka na njemu. Tečaj je namijenjen svima koji žele započeti ili unaprijediti svoj rad u vrtu, koji kupuju zemlju, žele obrađivati djedovinu, pokrenuti gradski povrtnjak


Udruga „Eko-Zadar” objavila je poziv zainteresiranima za pohađanje tečaja permakulture. Tečaj će se održati od 8. do 17. veljače 2013. u prostoru “Knjigozemske” u Ulici R. K. Jeretova 5 u Zadru.
Nastavu će održavati iskusni permakulturni instruktori Damir Šeler i Ivan Gregov iz Ureda za permakulturu, te Bruno Motik (ZMAG, Reciklirano imanje Vukomerić).
Sadržaj tečaja predstavlja međunarodnu standardiziranu “osnovnu školu” permakulturnih tehnika i daje zaokružen pregled nad njima: od vrtlarskih i graditeljskih, do onih koje se bave uradi-sam energetskim instalacijama. Kroz desetodnevni program polaznicima se pružaju informacije o permakulturi, ali i prilika za kratak terenski rad i praktično dizajniranje u kojem oblikuju vlastite projekte. Tečajevi ovog tipa u cijelom svijetu su prepoznati kao odskočna daska za bavljenje permakulturom. Ovo je prvi takav tečaj u Zadru, a u drugim je hrvatskim gradovima označio pokretanje lokalnih permakulturnih grupa. Permakultura je, najkraće kazano – praktična integralna samoodrživost. Već preko 40 godina permakultura nadahnjuje na praktično djelovanje sve koji su zabrinuti, ne samo za planet, već i za sutrašnjicu čovjeka na njemu. Tečaj je namijenjen svima koji žele započeti ili unaprijediti svoj rad u vrtu, koji kupuju zemlju, žele obrađivati djedovinu ili tek razmišljaju o prvim koracima prema odlasku iz grada, kao i onima koji žele kuću izolirati prirodnim materijalom ili pokrenuti gradski povrtnjak, a također i svima koji na izazove i krize 21. stoljeća žele, ne čekajući političke odluke, odgovoriti djelovanjem vlastitim rukama.
Riječ je o tečaju u trajanju 72 sata, a nastavni sadržaj obuhvaća sedam tema koje se obrađuju kroz sedam dana: stanje okoliša i društva, upoznavanje s osnovnim permakultirlanom principima (zone, sektori, uzorci, čitanje krajolika), tlo (analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt), voda (voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet), održiva i prirodna gradnja što je tema koja obuhvaća i gradnju slamom i zelene krovove, energija (principi i praktični sistemi, energija u kućama), urbana permakulturna rješenja za grad i male prostore, i društvo (odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice). Tri posljednja dana rezervirana su za praktični rad polaznika.
Vrijeme održavanja tečaja je 8. veljače od 17 do 20 sati, 9. i 10. veljače od 10 do 20 sati, 11., 12., 13. i 14. veljače od 17 do 20 sati, te 15., 16. i 17. veljače od 10 do 20 sati.
Cijena tečaja je 1.250 kn, a za studente i nezaposlene 1.050 kn.
Broj sudionika je ograničen na 20, a prijave se primaju do 6. veljače 2013. putem e-maila; [email protected] i dolaskom u ured udruge „Eko-Zadar” radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati.
Dodatne informacije i detaljni raspored moguće je zatražiti na e-mail adresama: [email protected], [email protected]