Ćurko: Nitko od domaćeg stanovništva još nije ušao u postupak legalizacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
emil_curko
Emil Ćurko

Vijećnici Grada Nina jednoglasno su donijeli odluku o vrijednosti komunalnog doprinosa za već izgrađene građevine čiji će vlasnici ući u postupak legalizacije i za objekte koji će se tek graditi.

Puno nelegalnih objekata

Gradsko vijeće odredilo je relativno nizak komunalni doprinos za već izgrađene objekte kako bi potaknulo vlasnike na legalizaciju. Prema grubim procjenama 90 posto zgrada na području grada Nina je sagrađeno nelegalno. Oni koji tek grade svoje objekte trebat će plaćati veću cijenu komunalnog doprinosa.

Komunalni doprinos za vlasnike stambene građevine već izgrađene u građevinskom području iznosit će 12 kuna po metru kubičnom, odnosno 20 kuna po metru četvornom ako je izgrađena izvan građevinskog područja. Predviđen je popust od 40 posto kod jednokratnog plaćanja. Alternativa je plaćanje na rate na rok od sedam godina bez kamata.

- U razdoblju od kada je donesen zakon o legalizaciji nitko od domaćeg stanovništva nije ušao u postupak legalizacije. Vremena su krizna i ljudi nemaju novaca. Zbog toga im mi niskim cijenama komunalnog doprinosa želimo izaći u susret, kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

Visina komunalnog doprinosa za već izgrađene poslovne građevine je 30 kuna po metru kubičnom, poslovne građevine unutar zone ugostiteljsko-turističke namjene 50 kuna po metru kubičnom, poljoprivredne građevine poput štala, skladišta i spremišta svega dvije kune po metru kubičnom, koliko je i za pomoćne građevine poput garaža, spremišta, drvarnica.

Oni koji se odluče graditi stambenu građevinu u prvoj zoni plaćat će komunalni doprinos po cijeni od 40 kuna po metru kubičnom za objekte do 600 metara kubičnih, a preko te kubikaže 120 kuna po metru kubičnom. U drugoj zoni te su cijene 30, odnosno 100 kuna po metru kubičnom.

Jeftinije za ulagače

Tri puta veća vrijednost objašnjena je time što je praksa pokazala da objekti iznad granične kubikaže u sebi sadrže više stambenih jedinica, konkretno apartmana koji se iznajmljuju. Jeftinije će proći oni koji se odluče ulagati u gospodarstvo. Vrijednost komunalnog doprinosa za poslovne građevine kreće se od 10 kuna po metru kubičnom za građevine proizvodne i industrijske namjene do maksimalnih 50 kuna po metru kubičnom za poslovne građevine trgovačke i ugostiteljske namjene u prvoj zoni. Za nove poljoprivredne građevine plaćat će se komunalni doprinos od dvije kune po metru kubičnom.

Sredstva prikupljena plaćanjem komunalnog doprinosa koristit će se za financiranje izgradnje objekata i uređenje komunalne infrastrukture i to pedeset posto prikupljenog novca za javne površine, pa dvadeset posto za nerazvrstane ceste i javnu rasvjetu te deset posto za groblja.

Popusti za branitelje i umirovljenike
Invalidi Domovinskog rata oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa u visini postotka invalidnosti koju imaju. Također hrvatskim braniteljima i umirovljenicima s mirovinom manjom od 2.000 kuna odobrava se popust od 10 posto. Svi popusti se zbrajaju pa se tako hrvatskom branitelju koji se odluči na jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa odobrava popust od 50 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno