Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Klanac rekorder u broju pitanja, Turčinov najaktivniji

Autor: Nives Rogoznica

18.01.2013. 23:00
Klanac rekorder u broju pitanja, Turčinov najaktivniji

Foto: Zvonko KUCELIN



Vijećnici u Županijskoj skupštini u 2012. su ukupno postavili 62 pitanja, no 23 vijećnika na sjednicama nisu uzela riječ, niti u raspravi o točkama dnevnog reda niti kako bi postavili pitanje županu i pročelnicima


Najaktivniji vijećnik Županijske skupštine u 2012. godini bio je esdepeovac Nikola Turčinov, a najmanje aktivan bio je jedini preostali haespeovac u Skupštini Ivan Miličević kojeg nije bilo na četiri od ukupno održanih šest sjednica i koji tijekom dvije sjednice, kojima je bio nazočan, nije postavio niti vijećničko pitanje niti je sudjelovao u raspravi.
Ovo proizlazi iz statističkih podataka o aktivnosti vijećnika i njihovoj nazočnosti na sjednicama Županijske skupštine dostavljenima našem listu iz Zadarske županije.
Esdepeovci imali 26 pitanja
Uz Miličevića, još 22 vijećnika i vijećnica na sjednicama Skupštine nisu uzeli riječ niti u raspravi o točkama dnevnog reda, a niti kako bi postavili pitanje županu i pročelnicima, što znači da je natpolovična većina svih županijskih vijećnika cijele godine šutke dizala ruke. Među šutljivima je dvanaest članova i članica HDZ-a, a riječ je o Željku Čulini, Sanji Delin, Grgu Baturu, Ivici Erliću, Negzani Pavičić, Nikici Čalušiću, Mariju Saviću, Diogenu Šuljiću, Stipi Bugariji, Maji Dunatov i Ankici Rosandić. Pitanjem, niti sudjelovanjem u raspravi nije istupio ni hadezeovac Niko Zekić, a to nije učinio ni Antonio Lokin koji je u srpnju ušao u Skupštinu kao zamjena za Zekića. Isto vrijedi i za nekadašnje haeselesovce  Branku Perinčić i Matu Fabijanića.
Svi spomenuti spadaju u glasačku mašineriju vladajuće koalicije, zbog čega izostanak njihove aktivnosti nije iznenađenje. Mnogo je neobičnije što za govornicu niti jednom nije izišao ni jedan od dvojice vijećnika opozicijske Demokratske stranke umirovljenika (DSU). Osim Dalibora Masnova i Robert Pelicarića za govornicom se u 2012. nije moglo vidjeti ni dvoje esdepeovaca Andreju Tičić i Dušana Cvjetkovića, kao ni vijećnike SDSS-a Veselka Čakića i Dušana Zelić, HSS-ovog Josipa Prtorića te Milu Čirjaka, vijećnika HSP-a “Dr. Ante Starčević”.
Županijski vijećnici, točnije kazano – njih dvadeset i dvoje koji su na ovaj način sudjelovali u radu Skupštine, postavili su županu i suradnicima ukupno 62 pitanja.  Vijećnici HDZ-a ukupno su postavili osam pitanja, a vijećnici SDP-a 26.
Najviše raspravljali Turčinov i Šarić
Rekorder u broju postavljenih vijećničkih pitanja u prošloj je godini bio vijećnik HSLS-a Marko Klanac koji je postavio devet pitanja, no s obzirom na to da nije sudjelovao u raspravama po točkama dnevnog reda, ocjenu najaktivnijeg vijećnika zaslužuje esdepeovac Nikola Turčinov koji je postavio osam pitanja, ali je 13 puta sudjelovao u raspravama. Isto toliko puta u raspravama je sudjelovao i njegov stranački kolega Svetko Šarić. Šest pitanja postavile su esdepeovke Renata Sabljar Dračevac i Nevena Petani, te Dušan Oluić (DPS). Četiri pitanja postavile su Ljubica Budan (SDP) i Irena Devčić (HSS), a tri pitanja Željko Kurtov (HNS) i  Branislav Jelenić (HSU). Dva pitanja postavili su Željko Šoša (HDZ), Radoslav Bobanović (HDZ) i Predrag Šarić (HNS), dok su jedno vijećničko pitanje imali Antun Zoran Savić (HDZ), Željko Lončar (HDZ), Grozdana Perić (HDZ), Josip Miletić (HDZ), Vladimir Kovačević (HSP “Dr. Ante Starčević”) te esdepeovci Duško Vidov i Svetko Šarić.
U raspravi je jedanput sudjelovao Dražen Perica (HSS) koji nije imao vijećničkih pitanja jednako kao ni hadezeovci Božidar Tartaro i Božidar Longin. Oni su, međutim, svatko dva puta, sudjelovali raspravi po točkama dnevnog reda. Jednom su riječ u raspravi uzeli Irena Devčić (HSS) i Branislav Jelenić (HSU). Dva puta su u raspravama sudjelovali i Željko Lončar (HDZ), Željko Šoša (HDZ), Nevena Petani (SDP), Ljubica Budan (SDP), Vladimir Kovačević (HSP “Dr. Ante Starčević”), Predrag Šarić (HNS) i Dušan Oluić (DPS). Tri su puta raspravljali Radoslav Bobanović (HDZ) i Duško Vidov (SDP), a četiri puta su se u raspravama javili za riječ Antun Zoran Savić (HDZ) i Grozdana Perić (HDZ), dok se Renata Sabljar Dračevac (SDP) u raspravi o točkama dnevnog reda za riječ javila šest puta.


Redoviti i neredoviti




Polovica od ukupnog broja HDZ-ovih vijećnika ili brojkom – njih deset bilo je na svih šest održanih sjednica Županijske skupštine. Riječ je o Željku Čulini, Grgi Baturu, Ivici Erliću, Josipu Miletiću, Božidaru Tartaru, Radoslavu Bobanoviću, Mariu Saviću, Diogenu Šuljiću i Stipi Bugariji. Njihov stranački kolega Niko Zekić bio je nazočan dvjema sjednicama, a na srpanjskoj sjednici umjesto njega u Skupštinu je ušao Antonio Lokin koji je bio jednako redovit. Na svim sjednicama nazočni su bili i Predrag Šarić (HNS) i Branislav Jelenić (HSU).
Samo s jedne sjednice izostali su hadezeovci Antun Zoran Savić, Željko Lončar, Grozdana Perić, Željko Šoša, Nikica Čalušić i Božidar Longin, članovi DSU-a Dalibor Masnov i Robert Pelicarić, članovi SDSS-a Veselko Čakić i Dušan Zelić, te Marko Klanac (HSLS).
Na dvije sjednice nisu došle članice HDZ-a Sanja Delin i Negzana Pavičić, Vladimir Kovačević (HSP “Dr. Ante Satrčević”), haesesovci Irena Devčić i Josip Prtorić te esdepeovci Svetko Šarić, Renata Sabljar Dračevac, Nevena Petani, Duško Vidov, Nikola Turčinov i Dušan Cvjetković. S polovice od ukupnog broja sjednica izostale su hadezeovke Maja Dunatov i Ankica Rosandić, bivši liberali Branka Perinčić i Mate Fabijanić, Mile Čirjak (HSP “Dr. Ante Starčević”), Dražen Perica (HSS), Željko Kurtov (HNS), Dušan Oluić (DPS) i esdepeovke Andrea Tičić i Ljubica Budan.