Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kroz igru i zabavu upijaju njemački kao spužve

Autor: Anamarija Bilan

18.01.2013. 23:00
Kroz igru i zabavu upijaju njemački kao spužve

Foto: Vedran SITNICA



Glavni cilj ovog projekta je da učenici zavole jezik, da ga osjete, jer smo svjesni koliko je u današnje vrijeme važno učenje stranih jezika i dobro je da djeca počnu što prije. Oni sada kroz igru i zabavu upijaju jezik kao spužve, rekla je profesorica Bralić


U Osnovnoj školi Šime Budinića učenici već od prvog razreda mogu započeti s učenjem njemačkog jezika, kao drugog stranog jezika.
Riječ je o svojevrsnom pilot-projektu u Zadarskoj županiji koji provodi škola u suradnji s Gradom Zadrom.
Raste interes
 – Ovaj projekt započeo je prošle godine jer su naša škola i Grad prepoznali potrebu ranog učenja njemačkog jezika kao drugog stranog jezika. Proveli smo anketu s roditeljima učenika budućih prvašića i pokazalo se da je interes za učenjem njemačkog zaista velik. Naime, od ukupno 114 prvaša, njih 67 se prijavilo za učenje njemačkog kao drugog stranog jezika, rakla je Ana Bralić, profesorica njemačkog jezika koja vodi ovaj projekt. Dodala je da je ovo izvannastavna aktivnost te je za učenike besplatna, a roditelji trebaju samo djetetu kupiti udžbenik. Budući da su djeca i roditelji pozitivno reagirali na projekt, škola je odlučila i ove godine nastaviti s projektom, pa tako trenutačno imaju osam razreda – četiri prva i četiri druga. Inače, interes za učenje njemačkog ove je godine bio još i veći pa se tako prijavilo 69 učenika drugih i 70 učenika prvih razreda. Kao i prošle godine, nastava se održava dva puta tjedno po jedan školski sat.
S veseljem dolaze na sat
– Sa zadovoljstvom mogu reći da su i djeca i roditelji jako zadovoljni nastavom. Djeca s veseljem dolaze na sat i s velikim zanimanjem prate nastavu. Program je prilagođen njihovom uzrastu pa tako na nastavi mnogo pjevamo, igramo se, stalno mijenjam i prilagođavam motivaciju tako da djeci bude zanimljivo. Glavni cilj ovog projekta je da učenici zavole jezik, da ga osjete, jer smo svjesni koliko je u današnje vrijeme važno učenje stranih jezika i dobro je da djeca počnu što prije. Oni sada kroz igru i zabavu upijaju jezik kao spužve, rekla je profesorica Bralić, dodajući da se neki put toliko zabavljaju da ih se čuje u cijeloj školi.
Ipak, i to je način igre prilagođen tako malim učenicima koji se tek upoznaju s jezikom. U kasnijim razredima će se lakše moći ozbiljnije uhvatiti ukoštac s jezikom.
I sami smo se uvjerili s kakvim veseljem djeca dočekuju učiteljicu, koju su pozdravili na njemačkom jeziku i raduju se novom satu njemačkog jezika.
 – Sviđa mi se učiti njemački jezik. Upisao sam ovo jer mi je zabavno i jer mi se sviđa, rekao je mali Lovre, a njegova školska kolegica Andrea rekla je da je upisala njemački jer će joj biti lakše u četvrtom razredu.
Da bi pokazali svoje znanje, otpjevali su pjesmicu na njemačkom i pri odlasku nas pozdravili na njemačkom jeziku.
Anamarija BILAN
 
 
— Okvir
Obično se uz engleski bira talijanski
Joso Nekić, pročelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, rekao je da su pokrenuli ovaj projekt zbog procjene da je njemački jezik slabo zastupljen kao drugi jezik u osnovnim školama.
 – Kod nas u Zadru uvriježeno je da većina djece u školama pored engleskog jezika bira talijanski jezik. Ipak, njemački jezik je prijeko potreban, a slabije je zastupljen u školama i na ovaj način želimo zaustaviti taj negativan trend. Vidim da je ovaj program dobro zaživio u školi i dalje ćemo pratiti kako se razvija, rekao je Nekić, dodao je da će, ako bude interesa, program proširiti i na druge škole. Također je najavio da bi sljedeći korak mogao biti i poboljšavanje učenja francuskog jezika, koji se može učiti u rijetko kojoj školi. Dodao je da je znanje stranih jezika u današnje vrijeme jako važno, pogotovo ako se uzme u obzir da ulazimo u Europsku Uniju.