Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prosječna mirovina je u 2012. realno smanjena za 520 kuna

Autor: Nives Rogoznica

18.01.2013. 23:00
Prosječna mirovina je u 2012. realno smanjena za 520 kuna

Foto: Marin GOSPIĆ



Ako od poskupljenja električne energije, plina, rasta PDV-a i ukidanja nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove i poskupljenja hrane, odbijemo efekt usklađivanja i odmrzavanja mirovna, ispada da je svaka prosječna mirovina realno manja za 24%, istaknuo je Vuković


Predsjednik zadarske HSU i vijećnik u Gradskom vijeću Duško Vuković oštro je, na konferenciji za novinare, kritizirao koalicijsku Vladu čija je članica i njegova stranka.
Vladini propusti
– Ne može se poreći da je iz Plana 21 ostvareno ukidanje povlaštenih mirovina i odmrzavanje i usklađivanje mirovina po takozvanoj švicarskoj formuli, ali ključni zadaci iz našeg Plana 21, a to su pokretanje gospodarstva i podizanje životnog standarda, nisu se, nažalost, počeli ostvarivati, rekao je Vuković, navodeći kao je, prema Planu 21, koalicijska Vlada već u prvoj godini mandata morala utvrditi smjernice za nastavak reforme mirovinskog sustava što je propustila učiniti. Ove su smjernice, kazao je, trebale biti temelj uklanjanja nedostataka i nepravde u mirovinskom sustavu.
– Za nove umirovljenike trebale su urediti održiv i pravedniji sustav ostvarivanja mirovinskog prava, a za stare umirovljenike osigurati održiv sustav usklađivanja mirovina i eliminiranja nepravdi učinjenih određenom broju umirovljenika, u ovisnosti o tome kada su otišli u mirovinu. Trebale su, također, jasno razlikovati mirovinska prava iz mirovinskog sustava i prava utvrđena posebnim propisima, osigurati primjereno rješavanje penalizacije umirovljenika koji ranije odlaze u mirovnu, a mi još uvijek ostajemo kod 20,4 % kazne za sve koje odlaze prijevremenu mirovinu zbog bolesti ili drugih razloga. Također je u njima trebala biti razmotrena mogućnost fleksibilnijeg odlaska u mirovinu, na prvom mjestu žena koje rade na posebno teškim radnim mjestima, kazao je Vuković, navodeći kako je u 2012. godini, unatoč tome što mirovine nominalno nisu smanjene, pala kupovna moć umirovljenika.
Strpljenje nije beskrajno
– Možemo konstatirati da se standard umirovljenika i dalje nezaustavljivo narušava. Samo u zadnjoj godini je, kao posljedica raznih mjera, prije svega poskupljenja električne energije, plina, rasta PDV-a i ukidanja nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove i poskupljenja hrane, na prosječnoj mirovni od 2.156 kuna naraslo novo opterećenje za 520 kuna. Ako od tog iznosa odbijemo efekt usklađivanja i odmrzavanja mirovna što na prosječnu mirovinu iznosi oko 20 kuna, ispada da je svaka prosječna mirovina realno manja za 24%, istaknuo je Vuković.
Vuković je dodao kako će zadarska HSU od zastupnika ove stranke u Hrvatskom saboru tražiti hitno uvrštenje u saborsku proceduru rješavanja umirovljeničkih problema.
– Zahtijevat ćemo žurnu izradu formule za usklađivanje mirovina na temelju stvarnih troškova života umirovljenika, a to su cijena električne energije, plina i hrane. Ta je formula već trebala biti predstavljena umirovljeničkoj populaciji i nije nam jasno zašto se s tim toliko čeka. Tražit ćemo i uvođenje socijalne mirovne za sve osobe starije od 65 godina koje nisu bile u radnom odnosu, a to se posebno odnosi na kućanice, rekao je Vuković.
Odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku HSU-a iz vladajuće koalicije ako na polovici mandata ne bude vidljivih pomaka u korist umirovljenika, Vuković je kazao kako je ova odluka u domeni središnjice stranka, ali je i napomenuo kako “strpljenje umirovljenika nije beskrajno”.