Svjetlo poslije tame u Arheološkom muzeju

Slika korisnika admin
Autor: 
nocmuzejafb_arheoloski1
Filip BRALA
Prošlogodišnja Noć muzeja u Arheološkom muzeju

Prije nekoliko dana objavili smo program Narodnog muzeja u Noći muzeja, a još ranije onaj Muzeja antičkog stakla. Arheološki muzej Zadar za Noć muzeja 2013. priređuje program pod nazivom Post tenebras lux - svjetlo poslije tame, a posvećen je djeci i braniteljima.

Program koji će trajati od 18 sati do 1 sat poslije ponoći počet će s radionicama za djecu "Slagati puzzle". U povodu 180. godina Muzeja Šime Strikoman je snimio 324. milenijsku fotografiju - Logo Arheološkog muzeja Zadar, koja je pretvorena u slagalicu / puzzle. Organizirat će se natjecanje pojedinaca, grupa i obitelji u brzini slaganja, pa tko prvi složi dobija nagradu iznenađenja.

Radionica Zadarski Forum u Lego kockama je također natjecateljskog karaktera tako što će pobjednik biti onaj čiji uradak bude najbliži izgledu originala - makete foruma. Radionicu AMZ ostvaruje u suradnji s Želimirom Perišem.

U sklopu Noći muzeja u Arheološkom muzeju priređuje se prikazivanje TV serije "Pustolovine morskog konjica" T. M. Bilosnića. Davne 1976. godine Televizija Zagreb je snimila istoimenu lutkarsku TV-seriju u boji koja i danas budi pozornost zanimljivim načinom prikazivanja i edukativnošću. Priča je to o dječaku Lošiju koji sanja kako je izgubio svoju zlatnu ribicu i o solidarnosti ribljeg svijeta koji mu pomogne u potrazi. Kroz seriju se upoznaju svi morski organizmi. Radnja se događa u Jadranskom moru preko Grčke, Španjolske, Polinezije, Sjevernog mora itd. sve dok se ne pronađe zlatna ribica.

U programu je predviđeno otvorenje izložbe "Svitlo hrvatskoga križa" Zlatka Franića - branitelja koji urezuje motive križa, sv. Donata, pletara itd. u čahure topovskih, tenkovskih, minobacačkih, avionskih i drugih ubojitih projektila u koje još uvodi i svjetlo s kojom povezuje dalju i bližu prošlost - "Broj iz svjetlosti" starohrvatskih crkvica s domovinskim ratom koji nam je donio svjetlo slobode. Izložbu će otvoriti Tomislav Marijan Bilosnić koji je pripadnik Samostalnog voda umjetnika Zadar.

Također, očekuje nas razgovor ugodni djece i branitelja s ciljem očuvanja nacionalno-povijesne memorije. U razgovoru će uz Tomislava Marijana Bilosnića i Zlatka Franića sudjelovati drugi branitelji.

Detaljan program Noći muzeja u Arheološkom muzeju bit će predstavljen u ponedjeljak na press konferenciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno