Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

USKOK ima 54 svjedoka protiv Čehoka, Bunića, Horvata i Viteza

Autor: Ana Raić Knežević

18.01.2013. 23:00
USKOK ima 54 svjedoka protiv Čehoka, Bunića, Horvata i Viteza

Foto: PIXELL



Iako su kao jamstvo ponudili pozamašne iznose Miroslav Bunić, većinski vlasnik “Tehnobetona Zagorje”, Ivan Čehok, bivši gradonačelnik Varaždina, te njegovi bivši suradnici Zlatko Horvat i Stanko Vitez završili su u istražnom zatvoru.
Odluku da ih se zadrži iza rešetaka donijela je sutkinja istrage Jadranka Mandušić prihvativši argumentaciju USKOK-a kako bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke. Za sada im je određen jednomjesečni istražni zatvor, a u nastavku istrage očekuje se ispitivanje čak 54 svjedoka.
Sva četvorica su međutim, slobodu pokušala osigurati izdašnim jamčevinama. Tako je Bunić ponudio kao jamstvo dva milijuna kuna. Čehok se istražnog zatvora pokušao spasiti davanjem u zalog za jamstvo nekrenina vrijednih 1,4 milijuna kuna. Horvat je svoje jamstvo ponudio djelomično u novcu, djelomično u nekretninama, ukupne vrijednosti nešto veće od 1,2 milijuna kuna. Vitez je namjeravao založiti stan čija vrijednost, međutim, nije bila precizno izračunata. No, za sada je zaključeno kako bi boravkom na slobodi ipak mogli ometati istragu ili čak pokušati ukloniti tragove malverzacija što su im stavljene na teret.
Kako smo pisali, Čehok, Horvat i Vitez osumnjičeni su da su pogodovali Buniću i njegovim tvrtkama, a on im je to, kao uspješni varaždinski građevinski poduzetnik, plaćao stanovima i unutarnjim uređenjima.
Grad Varaždin je zlouporabama što se stavljaju na teret Čehoku, Horvatu i Vitezu oštećen za najmanje 6,4 milijuna kuna. Mahom su u pitanju neplaćene komunalne naknade i ostala davanja od strane Bunićevih poduzeća. Trajalo je to od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine, kada je Bunić, prema sumnjama istražitelja, sustavno izbjegavao svoje financijske obveze prema gradu.