PLASTIČNIM ČEPOVIMA DO SKUPIH LIJEKOVA Iz OŠ Zadarski otoci otputovala pošiljka od 20.000 plastičnih čepova

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Pošiljka od 20-ak tisuća plastičnih čepova, preciznije 46 kilograma, otputovala je u petak iz Zadra za Čakovec. Ovaj neobičan paket  poslali su na adresu Udruge oboljelih od leukemije i limfoma sa sjedištem u Čakovcu (UOLL) učenici Osnovne škole Zadarski otoci, a akciju  je pokrenula školska GLOBE grupa u potrazi za ovogodišnjim ekološkim  projektom, kao dio velike humanitarne akcije "Plastičnim čepovima do  skupih lijekova".

- Prije dvije godine u sličnoj akciji prikupili smo više od pola tona otpadnih baterija, a za nagradu smo osvojili izlet. U ovom slučaju učenici  su odmah znali da izravne nagrade nema, već da imaju samo tu svoju  humanitarnost, no bez obzira na to odmah su prionuli i ostvarili jako  dobre rezultate već u prvoj pošiljci, kaže profesorica biologije Irina Kozličić, jedna od voditeljica GLOBE grupe. Uz nju, grupu vodi i profesorica kemije Vesna Mujagić.

U akciju su GLOBE-ovci najprije pokušali uključiti nekoliko zadarskih  udruga, ali kako odgovora nije bilo stupili su u kontakt s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma koja ovaj projekt uspješno vodi već pet godina.

Učenici GLOBE grupe ubrzo su u akciju uključili cijelu školu, a svoju  prvu pošiljku od 46 kilograma čepova poslali su u petak. Akciju su  proširili i na roditelje koji su čepove prikupljali po restoranima, kafićima,  čak i trgovačkim centrima. U akciju su se već sad uključili i neki zadarski  vrtići, a nadaju se da će se priča proširiti i na ostale škole i ustanove u Zadru.

Svoju prvu pošiljku od tri velike vreće pune čepova poslali su Autobusnim poduzećem Varaždin iz kojeg su, čim su čuli priču iza ove neobične  akcije, besplatno ustupili dio svojeg bunkera kako bi čepovi stigli do Varaždina, gdje su ih preuzeli volonteri UOLL-a koji će ih dalje prepakovati  i predati u reciklažna dvorišta.

Jedna doza skupog lijeka za oboljele od ovih teških malignih bolesti  košta oko 400 eura, a za nju su potrebne čak dvije tone čepova. Rekli bi  neki, Sizifov posao, ali iz udruge kažu od kad su započeli prije pet godina, pa do sada lavina se pomalo pokrenula. Za prvu tonu čepova bilo im  je potrebna čak godina i pol, a zahvaljujući njihovoj upornosti u projekt  su se počele uključivati škole, vrtići, ekološki osviještene tvrtke iz cijele  Hrvatske i tako je malo po malo krenulo. Sakupiti dvije tone čepova za  jednu dozu lijeka i dalje je vrlo težak zadatak, ali zato je svaka doza lijeka  vrlo dragocjena te se trud isplati.

- Do sada smo, od početka akcije, uspjeli sakupiti 23 tone čepova. Najprije je cijela akcija išla preko jedne tvrtke iz Italije, a zatim smo potpisali  ugovore s komunalnim poduzećima Zaprešić, Koprivnica i Čakovec.  Čepove dovozimo u reciklažna dvorišta, a oni se dalje pobrinu da čep  dobije potrebnu dokumentaciju i zatim ide dalje na tržište, ponekad čak  i do Japana. Za jednu tonu dobijemo oko 200 eura, što i nije neki novac  no za nas je najvažnija edukacija da čep ne završi u okolišu, i naravno  pomoć oboljelima jer i s malo novca može se postići puno, kaže predsjednik UOLL-a Emil Vibović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno