Baradić zbog oporbenih vijećnika tražio mišljenje Povjerenstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

Na dnevnom redu sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ovoga se utorka, u "paketu" s ministricom Martinom Dalić i bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, našao i načelnik Stankovaca Željko Baradić, zbog čega je javnost zaključila kako je i Baradić prijavljen za sukob interesa. Međutim, provjerom u Povjerenstvu saznajemo kako se u njegovu slučaju zapravo radi o nečem sasvim suprotnom - Baradić je sam zatražio mišljenje Povjerenstva oko mogućeg sukoba interesa općinskih vijećnika koji iz proračuna traže sredstva za svoje udruge. Tajnica Povjerenstva, Majda Uzelac, o tome nam kaže:

- Dužnosnik Željko Baradić, općinski načelnik Općine Stankovci, zahtjevom je zatražio mišljenje Povjerenstva nalaze li se općinski vijećnici Općinskog vijeća Općine Stankovci u sukobu interesa kao predstavnici udruga kojima se dodjeljuju financijska sredstva iz proračuna Općine Stankovci, a kojeg ti isti vijećnici usvajaju. Povjerenstvo je na 165. sjednici dužnosniku dalo mišljenje da se općinski vijećnici Općine Stankovci ne smatraju dužnosnicima niti obnašateljima dužnosti u smislu odredbi ZSSI-a, stoga se na njih ne primjenjuju odredbe spomenutog Zakona, ali kako obnašaju javnu dužnost dužni su poštivati etička načela obnašanja javnih dužnosti - kaže Uzelac.

O tome kako je uopće došlo do situacije da općinski vijećnici na sjednicama odlučuju o dodjeli sredstava udrugama kojima su na čelu ili su njihovi članovi, razgovarali smo s načelnikom Baradićem koji pak kaže kako je u posljednje vrijeme u Općini došlo do situacije kojoj želi stati na kraj:

- Imam oporbenih vijećnika koji posežu za nevjerojatnom praksom, a ta je da žele odlučivati o dodjeli općinskog novca vlastitim udrugama! Još me uvjeravaju kako je to normalno, a meni savjest govori da ne može biti normalno. Kako nisam bio siguran kako zakon regulira situaciju u kojoj općinski vijećnik odlučuje o dodjeli općinskih sredstava vlastitoj udruzi obratio sam se Povjerenstvu za sukob interesa. U Općini imamo nekoliko vijećnika koji imaju svoje udruge ili su predsjednici ili članovi nekih udruga, uglavnom sportskih ili kulturnih, i onda koriste poziciju vijećnika kako bi lobirali za svoju udrugu - kaže Baradić, napomenuvši kako mu je poznato da sličnih situacija ima i u drugim općinama.

- Na ovakav način oporbeni vijećnici sebe stavljaju u privilegirani položaj u odnosu na neke udruge čiji predsjednici nisu u Općinskom vijeću i nemaju mogućnost vršiti pritisak na ostale vijećnike tražeći novac za svoju udrugu. Takva praksa bila mi je sumnjiva jer nema nikakvog uporišta u zakonu. Po meni je to sukob interesa, ali oni koji traže općinski novac na sjednicama Vijeća se najviše i javljaju kada treba lobirati za svoju udrugu - pojašnjava Baradić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno