Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Državne institucije odbijaju rješavati naše probleme”

19.01.2019. 16:41
“Državne  institucije  odbijaju rješavati naše probleme”


Pedesetak članova Udruge bivših radnika propalih zadarskih  tvrtki "Solidarnost" jučer je prosvjedovalo na Narodnom trgu poručujući  kako zbog dugogodišnje nezakonite i kriminalne opstrukcije od strane  institucija hrvatske države nisu u mogućnosti na zakonit način rješavati  probleme svojih članova izloženih neprihvatljivoj torturi javne vlasti,  zbog čega su prisiljeni održati ovaj prosvjed.


O zahtjevima je prvi govorio predsjednik Udruge, Petar Smokrović,  zahvaljujući  na podršci saborskom zastupniku Miru Bulju i Zadarskom  bloku te drugim strankama koje su se odazvale:


– Udruga "Solidarnost" ovaj prosvjed organizira iz razloga što institucije javne vlasti RH odbijaju po službenoj dužnosti  rješavati probleme  naših članova – poručio je Smokrović.




Tri zahtjeva državi


Glasnogovornik Udruge, Čedo Alić, obrazložio je tri zahtjeva zbog kojih su se okupili: 


– Prvi zahtjev je da RH po službenoj dužnosti vrati osnivačko vlasništvo Zadarske banke, sada u sastavu OTP banke. Oko 160 subjekata Zadarske županije osnovalo je svoju banku, svi osnivači su ostali bez svog  vlasništva, a velik broj osnivača banke je završio u stečaju i likvidaciji. U  tim postupcima vlasnici banke nisu formalno stranke u postupku i protiv njih ne postoji tužbeni zahtjev ni presuda na njihovu štetu. Nije im  omogućeno pred hrvatskim sudovima da utvrde temeljem kojih osnova  su izgubili svoja vlasnička prava – kazao je Alić, navodeći i ostale zahtjeve  prema državnim institucijama: da država vrati građanima novac za otkup dionica u poduzećima koje je uništila država, a novac građana nezakonito prisvojila. Tražimo da hrvatska Vlada zaustavi kriminalni teror  nad građanima kojeg provode državne institucije, odnosno pravosuđe,  državna uprava i financijske institucije, poručili su s prosvjeda.


Interesne skupine


Okupljenima na prosvjedu potom se obratio Mostov saborski zastupnik, Miro Bulj, ističući kako "Hrvatska nije pravna država":


– Imamo pravosuđe koje je korumpirano i koje radi u interesu skupina  koje su opljačkale Hrvatsku. Treba tražiti da pravosuđe jasno, temeljem  već postojeće presude, isplati vlasništvo i udjele u banci, a ovdje se radi i  o državnim i gradskim institucijama. Pravosuđe je ključ problema i oni  su sudionici veleizdaje, u ovom slučaju Zadra i Zadarske županije kojih  su s spustili na dno dna. Pozvan sam ovdje kao saborski zastupnik ove izborne jedinice i naravno da ću ovo pitanje otvoriti i tražiti da hrvatske institucije daju ono što trebaju građanima jer svi zakoni moraju biti isključivo u interesu pojedinca, a ne interesnih skupina – istaknuo je Bulj,  a na pitanje koliko je optimističan u pogledu rješavanja ovog pitanja, odgovara kako najprije treba vidjeti je li podnijet zahtjev za ovim potraživanjima:


– Jer govorimo o dvije milijarde eura, govorimo o vrijednosti jednog  Pelješkog mosta koji je izvučen iz Zadra i Zadarske županije. Imamo temelj i očekujem da će po ovom pitanju pravna država odraditi posao temeljem zakona – poručio je Bulj.


 


 


 


 


Pupić Bakrač: Zastupnici se kupuju kao prasad na sajmu 


Skup je podržao i Marko Pupić Bakrač iz Zadarskog bloka, naglašavajući kako "stvari stoje na mjestu već dulje vremena":


– Rekao bih od 1995. godine naovamo i stajat će još dugo vremena, dokle god bude negativnih selekcija kadrova u našem društvu, od politike  do pravosuđa i svih segmenata društva. U politici imamo ljude poput  Kalmete i Bandića, pa vidite što se događa. Kupuju se saborski zastupnici kao prasad na sajmu u Benkovcu – poručio je Pupić Bakrač, osvrćući se  i na problem iseljavanja:


– Kada vide što se događa, mladi će uzimati putovnice i odlaziti vani.  Prije rata smo imali ljude kalibra Paše, Antića i Banića, a danas imamo  poduzetnike koji su ratno profiterska bića, dužni milijarde kuna te ne  znaju progovoriti jednu jedinu prosto proširenu rečenicu i čiji kapital  izrasta upravo na propasti ovih poduzeća – kazao je Pupić Bakrač.


OSVRT: Šlepanje


Kada se prosvjedu udruge koja je navodno osnovana za zaštitu prava  radnika propalih tvrtki, "prikrpi" par profi političara kako bi usput  ubrali poneki poenčić u ime navodne zabrinutosti za sudbinu tih istih  radnika, čovjek ne zna tko je u toj farsi tragičnija figura: borci za radnička prava ili profići koji žive od dnevne politike?


Već sam letimičan pogled na ovaj jeftini demagoški igrokaz, pokazuje  svu tragikomičnost namjera. Čovjek iz Solidarnosti, taj istinski borac za  radnička prava, zahvaljuje političaru na podršci, istom onom  koji je bio  na vlasti i u čijem se mandatu ti isti probremi tih istih radnika nisu pomakli s mjesta. Pogotovo ne zahvaljujući tom istom političaru po imenu Miro Bulj. Naime, kažu u Solidarnosti da se njihovi problemi godinama zataškavaju, a u tim godinama su Miro Bulj i njegova politička  družina obnašali vlast u državi. E, sad kad više nisu na vlasti, evo ih na  terenu zadarskih propalih tvrtki, udaraju drvljem i kamenjem protiv  vlasti koja, gle čuda, za te perobleme ne mari. Baš kao i Bulj i društvo  dok su sjedili u Banskim dvorima.


Nešto je manje apsurdno šlepanje lokalnih Zoro zaštitnika uz misiju  spašavanja obespravljenih radnika. Želja nekih pojedinaca iz  oporbe da  se ovdje nešto politički usićari već spada  u uvjetovani podražaj. Ali,  nažalost, njihov  sadržaj i smisao, da ne govorimo o  stilu, teško da može  pobuditi posebnu empatiju i u najvećem mrzitelju aktualne vlasti u Zadru i državi. Naime, kada Marko Pupić Bakrač kaže da se zastupnici  prodaju kao prasad na sajmu, prvo što čovjeku padne napamet je jedna druga metafora koja bi možda za njega kao autora bila autentičnija  – primjerice da se prodaju kao konji. Ali, šalu  na stranu. Tuga ironije je  i  u njegovoj  ocjeni govornih vještina naših poduzetnika. Kaže ovaj 'vitez elokvencije' kako oni ne znaju izreći prosto proširenu rečenicu. Jedan je portal svojedobno objavio sadržaj "šalabahtera" ovog uvaženog  borca za narodne pravice od čijeg bi se sadržaja posramio pučkoškolac  koji je iz predmeta Hrvatski jezik izvukao mršavu dvojku. Naravno, nije  to nikakv unikum među političarima, njima ne treba zamjeriti što nisu  profesori hrvatskog jezika, ali je onda barem pristojno da od sebe ne  prave "magarca koji se ruga zecu da ima duge uši". 


 Šteta što još nije sazrela svijest naših ljudi da ovakvi "gulaši" od prosvjeda ostavljaju gorak okus nevjerodostojnosti, štoviše jeftinog političkog kokošarenja. Toga bi morali biti svjesni ne samo u Solidarnosti  (kojima svaka čast na ciljevima), nego i braniteljske, humanitarne i  slične  udruge te svi oni koji se bore za postignuća i ideje koje su iznad i  ispred svake dnevne politike i dnevnih političara. 


Šenol SELIMOVIĆ