Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karamatić: “Neka nas zastupa i Muhamed ako su ga Hrvati izabrali!”

19.01.2019. 20:07
Karamatić: “Neka  nas zastupa i  Muhamed ako su  ga Hrvati  izabrali!”


Mladež Ogranka Matice hrvatske Zadar u suradnji s Odjelom za povijest Sveučilišta u Zadru organizirala je u petak zanimljivu javnu tribinu pod nazivom "Dejtonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra." Na tribini o ovoj aktualnoj temi, održanoj u prepunoj sveučilišnoj  Svečanoj dvorani, pokušali su se dati odgovori na neka od presudnih pitanja za budućnost susjedne države, posebno u svjetlu položaja Hrvata  kao jednoga od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. 
Iako je, naime, prema sporazumu iz Daytona BiH država tri jednakopravna konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba, dejtonski temelji  ozbiljno se potkopavaju kad je u pitanju hrvatski narod čija se politička  prava posljednja dva desetljeća sustavno krše, i čiji je broj u toj državi gotovo prepolovljen u odnosu na ratnu 1991. godinu. Najnoviji primjer jest  izbor Željka Komšića koji je nedavno treći put izabran za hrvatskog člana  Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata. 
Permanentno trenutno rješenje
Cilj ove tribine je, kako su naveli organizatori, osvijestili Hrvate u Hrvatskoj i u Zadru o teškom položaju bosanskohercegovačkih Hrvata, o  procesu njihove sustavne političke marginalizacije od Daytona do danas. Hrvati u BiH su, kako je istaknuo zastupnik u Domu naroda BiH  Mario Karamatić, od strane Bošnjaka preglasavani u svim predstavničkim tijelima zajedničke države, te ih uskoro u BiH više nitko neće  ništa pitati jer ih neće imati tko predstavljati.
Tribina je obuhvatila tri izlaganja – povijesni dio vezan uz Dayton, odnosno sporazum o miru u BiH, potpisan 1995. u američkoj zrakoplovnoj  bazi Wright-Patterson kraj Daytona između bošnjačke, hrvatske i srpske  (jugoslavenske) strane, a o čemu je govorio prof. dr. sc. Mladen Ančić s  Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, koji je ujedno i član Vijeća za  suočavanje s posljedicama totalitarnih režima. O trenutačnoj situaciji u  BiH, te s kojim se sve problemima Hrvati u toj zemlji suočavaju danas,  izlagao je Mario Karamatić, dok je na istu temu, s naglaskom na nerazumijevanje problema Hrvata u BiH od strane hrvatskih vlasti govorio Marijan Knezović, student ekonomije u Zagrebu, politički aktivist i borac za  prava Hrvata u BiH.
Prof. dr. sc. Mladen Ančić tako je ukratko podsjetio kako je, zašto i pod  kojim okolnostima sklopljen Dejtonski sporazum, koje su namjere bile  onih koji su ga kreirali i onih koji su ga potpisali, te kako se taj sporazum  odražava na današnju situaciju.
– Sporazum iz Daytona kreirale su Sjedinjene Države i on je zaraćenim  stranama nametnut. Ni danas ne znamo što je točno SAD želio njime  postići, no od početka je bila jasna njihova puna potpora jednoj od zaraćenih strana – bošnjačkoj, tada muslimanskoj. Dayton je sklopljen tako da nitko nije dobio do kraja što je tražio i nitko nije do kraja izgubio, a  logika sklapanja sporazuma bila je permanentno trenutno rješenje, po  principu narodne izreke "drži vodu dok majstori odu", kazao je profesor  Ančić i naglasio da nakon Dejtonskog sporazuma glavni akteri u BiH nisu odstranjeni iz političkog života, i sve što su zgriješili u četiri ratne godine ostalo je nenaplaćeno i kao prijetnja viseći nad glavama. Akteri su,  kazao je predavač, cijelo vrijeme bili ucijenjeni vlastitom prošlošću, te  nisu mogli sklopiti neku vrstu domaćeg sporazuma. 
– S druge strane, Republika Hrvatska u tom procesu dobila je garanciju  svog potpunog suvereniteta, s time da se ne miješa u postupke u BiH, što  se najbolje vidjelo u odnosu prema haškom suđenju šestorici Hrvata iz  BiH, istaknuo je prof. dr. sc. Mladen Ančić i naglasio da je danas BiH  ključni interes Hrvatske i sve dok to političke elite ne prepoznaju bit  ćemo u problemu.
Hrvatska ne razumije odnose
Mario Karamatić osvrnuo se posebno na aktualno zgražanje koje je u  Hrvatskoj od strane mnogih iskazano nazočnošću Dragana Čovića,  predsjednika HDZ-a BiH i bivšeg člana Predsjedništva BiH na proslavi  neustavnog Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, te je istaknuo kako u  Hrvatskoj vlada veliko nerazumijevanje kad su u pitanju odnosi Hrvata  sa Srbima odnosno Bošnjacima.
– Najprije treba znati da bi se sastalo bilo koje tijelo vlasti moraju sjesti  predstavnici sva tri naroda, a onaj tko ima legitimitet za nas je sugovornik. Brojke o protjerivanju Hrvata s područja Republike Srpske su u Hrvatskoj uglavnom poznate, pa se tako zna da je tijekom rata s tog teritorija protjerano 165.000 Hrvata, a nakon rata otišlo ih je 30.000. No, u Hrvatskoj je puno manje poznato da je s teritorija pod kontrolom Armije  BiH u ratu protjerano 180.000 Hrvata, a još ih je 70.000 bilo prisiljeno napustiti Federaciju BiH, naveo je Karamatić brojke, te kazao kako se Hrvati i Srbi u BiH politički moraju približiti ako žele opstati. 
– U Hrvatskoj je teško zamisliti gorčinu i mržnju koja prema Hrvatima  dolazi od strane bošnjačkih predstavnika. Oni bi bilo kakav dogovor sa  Srbima postigli samo da Hrvati nestanu. A koja je alternativa Dodiku,  netko još gori od njega. Mektić ili Govedarica?, upitao je Karamatić, misleći na glavne oponente Miloradu Dodiku, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je rat proveo kao zamjenik zapovjednika policije u Prnjavoru, te ga se iz tog vremena povezuje i s ratnim zločinom, kao i na  Vukotu Govedaricu, lidera SDS-a.
– Mi s nekime moramo razgovarati i neka nas zastupa i Muhamed ako  su ga Hrvati izabrali, kazao je Karamatić i naveo da je danas u BiH na  djelu politički islam i radikalni islam, a Dayton je izobličen do neprepoznatljivosti.  Od potpisivanja Daytona, istaknuo je još izlagač, Hrvati u BiH  su praktično sami, a Republika Hrvatska ne samo da nam nije pomagala,  nego nam je, kazao je Karamatić, bila i otežavajuća okolnosti.
– Sada je situacija ipak bolja, od Hrvatske imamo barem deklarativnu  pomoć, a svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u nam uvijek  na dispoziciji. Podržavaju nas i premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović, što nam daje nadu da će Hrvatska konačno, nakon godina  u kojima nam je slala pakete s narodnom nošnjom i opancima, i politički  stati iza nas, zaključio je Mario Karamatić. 
S njegovom ocjenom sadašnje podrške RH Hrvatima u BiH nije se sasvim složio posljednji predavač na tribini Marijan Knezović. On je kazao  da je po njemu i deklarativna podrška Hrvatske upitna, a Željka  Komšića, za kojeg se, kako je naveo, u Hrvatskoj priprema teren i koji će  danas sudjelovati kao gost u gledanoj emisiji na državnoj televiziji, Knezović je nazvao uzurpatorom jedne pozicije.