Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Little promašio pobjedu, triler razriješio Paige

19.01.2019. 19:52
Little  promašio  pobjedu,  triler  razriješio  Paige


Izgleda da su se u posljednje vrijeme košarkaši Zadra pretplatili na triler završnice, pa je nakon Petrol Olimpije u prošlom kolu, i utakmica s Partizanom morala biti riješena nakon produžetaka. Na žalost, Zadrani se na kraju nisu osladili pobjedom, ali su pokazali pred fenomenalnim auditorijem od skoro sedam tisuća ljudi na Višnjiku da imaju srce i karakter vraćajući se iz 14 minusa s kojim su se suočili sredinom treće četvrtine. Najbolju priliku za pobjedu imali su u posljednjoj sekundi osnovnog dijela pri rezultatu 82:82, ali je Little bio neprecizan, a u produžetku su gosti pokazali kvalitet više posebno na individulanom planu, jer su u svom sastavu imali jednoga Marcusa Paigea koji je sa 28 poena od čega sedam trica donio prevagu. Iako je u posljednju minutu produžetka Zadar ušao s dva minusa (92:94), Božić je imao priliku poravnati, no lopta je izmigoljila, a onda je točku na "i" stavio Paige koji je tricu u ovoj utakmici gađao nevjerojatnih 7 od 10. Tako su Nazorovi igrači upisali jedanaesti poraz u ABA ligi s kojim su još više doveli u pitanje ostanak, a u tom kontekstu trebat će pod mus izboriti pobjedu u nedjelju kad na Višnjik stiže Krka.
Dobar šut, loša obrana
Prvih pet minuta obilježili su Vladimir Dašić s jedne i Bandja Sy s druge. Crnogorac u zadarskim redovima ubacio je šest poena dok je Partizanov Francuz zabio jedan više. Rezultat je u tom početnom razdoblju bio na strani gostujuće momčadi (12:15), no ulaskom Luke Žorića umjesto startera Špralje Zadar je puno lakše dolazio do završnice. Dvije trice u nizu, Bašića, pa Littlea dodatno su zagrijale ionako užarenu atmosferu na Višnjiku, a značilo je to da su domaći igrači rezultatski otišli ispred Partizana (21:17). Iskorišteni bonus na obje strane donio je u posljednje dvije minute prve dionice pregršt slobodnih bacanja, a prava šteta je što su domaći igrači uspjeli promašiti ih čak sedam tako da su u drugu četvrtinu ušli sa samo tri viška (23:20). Nesigurnost s linije za slobodna bacanja nadoknađena je zato preciznim šutom iz igre. Little se svojom drugom tricom uspio iskupiti za čak tri promašena bacanja donijevši 26:22 na otvaranju druge četvrtine. No i Partizan je uglavnom pogađao pa se unatoč najvećoj zadarskoj prednosti 34:29, gosti ubrzo nameću s 7:0 serijom koju je zaključio Renfroe (34:36). Uslijedio je tricaški obračun u kojem su Vuković i Špralja nadmašili Marinkovića i ponovno je Zadar stigao do vodstva, 40:39. Ali, i Partizan je imao u svojim redovima raspoloženog Stefana Jankovića koji je s pet poena u nizu anulirao dvije dobre akcije Bašića i Žorića te tako priskrbio Beograđanima solidnu prednost od četiri poena pred drugo poluvrijeme (46:50). Ipak je 50 primljenih poena u 20 minuta nadvladalo odličan učinak Nazorovih igrača u napadu (dvica 16-23, trica 6-10), dok je u obrani izostalo već opjevano zagrađivanja skoka, a ako se tome pridoda i devet promašenih bacanja Zadrani su itekako imali za čim žaliti u tom prvom dijelu utakmice.
Bašić i Dašić
Pokazalo se to već na otvaranju treće četvrtine kad gosti ekspresno dolaze do 14 prednosti (48:62). Landale, Sy pa Paige za tri minute su priredili ‘hladan tuš’ na Višnjiku i nije se dobro pisalo Nazorovim trupama koje su djelovale rastrojeno u tim trenucima. Ipak dašak optimizma donijela je borbenost Luke Božića. Razbudio je s nekoliko požrtvovnih reakcija Bjelovarčanin i svoju momčad, ali i publiku pa se tri minute do konca treće dionice Zadar vraća na dva posjeda zaostatka (61:67). Bitnu tricu zabio je Bašić koja je prouzročila pravi delirij na tribinama, a sve je to doprinijelo pojačanom angažmanu u obrani dopustivši Partizanu tek sedam poena u pet minuta igre. Odlični Bašić je obilježio i sami kraj treće četvrtine novim ubačajem za tri što je pred završnih 10 minuta donijelo zadovoljavajućih četiri minusa (65:69). Uz Bašića junački se nosio s Partizanom i Dašić čijih pet poena na otvaranju posljednje dionice primiču Zadar na samo dva zaostatka (70:72).  Ipak, izmigoljila se prilika domaćoj momčadi za potpunim preokretom, jer je na drugoj strani neumoljiv bio Paige koji tricom postavlja 71:77. Drugu priliku imali su Zadrani ulaskom u pet završnih minuta kad su preko Bašića i Žorića ponovno na dva minusa (75:77). Ni ovog puta povratak u sami egal nije dozvolio vižljasti Paige (75:79), dok je Renfroe pogodivši jedno bacanje povećao Partizanovu zalihu na pet poena, minutu i 20 sekundi do kraja (77:82). A onda se ukazao Mario Little koji pogađa tricu, malo potom i dvicu te je 35 sekundi do kraja rezultat poravnat (82:82). Trinchieri je zvao minutu odmora, Paige je pokušao tricu, promašio je, no napadački skok hvata Landale, ali ni Renfroe nije uspio poentirati za Partizan. Ostalo je devet stotinki, taman za pokušaj Littlea s trice koji je dotaknuo prvi obruč i donio uzdahe s tribina što je značilo da drugi put u nizu na Višnjiku će se igrati dodatnih pet minuta.
 


ZADAR 92


PARTIZAN 97




(23:20, 23:30, 19:19, 17:13 – 10:15)


Dvorana "Krešimir Ćosić". Gledatelja: 6500. Suci: Damir  Javor, Josip Radojković I Milan Nedović.


ZADAR: Bašić 15, Marić, Žorić 16 (8-10), Krajina, Dašić 17 (2-6), Vuković 4 (1-2), Brzoja 2 (0-2), Špralja 5 (2-2), Little 20 (5-8), Božić 13 (5-8),  Planinić. Trener: Ante Nazor.


PARTIZAN: N. Janković 12 (2-4), Paige 28 (1-2), Trifunović, Sy 9, Marinković 13 (0-1), Gegić, Veličković 4 (2-2), Pecarski, Renfroe 10 (2-4), S. Janković 10 (1-2), Landale 6 (2-3), Gagić 5 (1-2). Trener: Andrea Trinchieri.


Šut za dva: Zadar 29-60 (48%); Partizan 36-66 (55%).


Šut za tri: Zadar 11-26 (42%); Partizan 14-27 (52%).


Slobodna bacanja: Zadar 23-38 (61%): Partizan 11-20 (55%).


Skokovi: Zadar 29 (21+8); Partizan 41 (31+10).


Osobne pogreške: Zadar 24; Partizan 32.


 


 


 


Bacanja i skok presudili


Velika borba na terenu potkrijepljena je s čak 56 prekršaja koliko su ih dosudili  suci u 45 minuta igre. Broj prekršaja je otišao na stranu domaće momčadi koja je,  što je inače rijetkost dosad u sezoni, imala osam pretrpljenih prekršaja više od protivnika. No, tu blagodat nisu uspjeli i iskoristiti jer su s linije za bacanja pogodili tek  23 od ukupno 38 pokušaja. S 15 promašenih bacanja teško je očekivati pobjedu, a  posebno kad se izgubi bitka u skoku koja je debelo otišla na stranu gostujućeg sastava. Čak 12 skokova više od domaćina značilo je i 12 posjeda više što je za utakmicu koja je odlučivana u produžetku ipak donijelo prevagu na stranu Partizana.


 


 


Splitu domaćinstvo završnice Kupa


Nakon provedenog natječaja, Komisija za sustav natjecanja HKS-a je donijela  odluku o dodjeli domaćinstva završnog turnira Kupa "Krešimir Ćosić" Košarkaškom  klubu Split. Tako će se završnica Kupa u Final Eight formatu odigrati od 13. do 16.  veljače u dvorani na splitskim Gripama, a u četvrtfinalu će se sastati (13. veljače):  Zadar – Bosco, Cibona – AO Škrljevo, Cedevita – Zabok i Split – Gorica. Polufinalni  susreti su na rasporedu 14. veljače dok se finalna utakmica igra dva dana kasnije,  16. veljače.


 


 


 


ANTE NAZOR, TRENER ZADRA


Jedan šut je odlučio pobjednika


– Čestitam pobjedniku koji je večeras (op. a.)pokazao kvalitetu. Oni su  kvalitetna momčad, a mi smo imali problema s ozljedama i skraćenu rotaciju. Ali svejedno smo na domaćem terenu primili puno poena. I od  ove momčadi koja je pokazala kvalitetu. Jedan šut je odlučivao pobjedu,  da je ušao bilo bi totalno drugačije