Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svaki likovni uradak je priča za sebe

19.01.2019. 20:34
Svaki  likovni  uradak je  priča za  sebe


Preksinoć je u Kneževoj palači u Zadru upriličena zanimljiva izložba. Jurica Milin, mladić s Downovim sindromom izložio je svoje radove u sklopu art terapije. Što je art-terapija, objasnila je Magdalena Rubeša inače polaznica poslijediplomskog specijalističkog studija  Kreativne terapije Umjetničke akademije i Medicinskog fakulteta  Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.
Kreativni proces
– Art terapija je profesija mentalnog zdravlja koja koristi kreativne  procese stvaranja likovnih radova da bi se poboljšalo i unaprijedilo  psihičko, mentalno i emotivno stanje osoba bilo koje dobi. Upotrebljava kreativni proces kao komunikacijski kanal kroz art psihoterapijske  tehnike koje kombiniraju koncepte psihologije i vizualne umjetnosti.  Art terapija je više nego stvaranje umjetničkih radova: to je kompleksno  fuzija znanja terapijskih procesa, kreativnih procesa i vizualnih umjetnosti da bi potaknuli klijenta da izrazi odluke i psihološke istine kroz  neverbalna sredstva, rekla je Magdalena Rubeša. 
Art terapija bazirana je na vjerovanju da kreativni proces koji  uključuje umjetničko izražavanje pomaže ljudima da razriješe konflikte  i probleme, razvije interpersonalne vještine, upravljaju svojim ponašanjem, smanjuju stres, povećavaju samopouzdanje i samosvjesnost  i postignu uvid.
No, prema riječima Magdalene Rubeša art terapija nije slikarstvo, kiparstvo, niti druge likovno umjetničke discipline.
Oblik komunikacije
– Nisu to ni sati likovne kulture, obrt ili izrada dekorativnih predmeta  niti je to rekreativna ili okupaciona terapija. Zapravo, ništa što ima za  ulogu ili cilj zabavu iako sama art terapija može biti zabavna, pojasnila  je Magdalena Rubeša.
Tako je Jurica Milin svaki likovni uradak popratio pričom o nastajanju istog. Art terapija inače je direktan pristup nesvjesnome, budući da  se traume dominantno proživljavaju u slikama.
– Oblik komunikacije koji je tako „pametan” da zaobilazi podsvjesne  filtere. Vizualni uradci mogu prikazati sadržaj koji riječi ne mogu. Art  terapija omogućuje izražavanje misli i osjećaja u isto vrijeme. Razvija  kreativan i alternativan način savladavanja problema gledajući u vizuale koji su često neočekivani. Stoga je likovni uradak opipljivi proizvod  koje se ne može promijeniti, zaboraviti, to je trajna zabilježba našeg  unutrašnjeg ja dok druge forme kreativnih terapija to nisu, rekla je između ostalog Magdalena Rubeša.