Uz Papa-test uvodi se i testiranje na HPV

Slika korisnika anamarijabilan
DAN MIMOZA: Tradicionalna akcija Lige protiv raka i ZJZ Zadar
Novost je što se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvodi i testiranje na humani papiloma virus (HPV), a testiranje se preporučuje nakon 30. godine života, kaže dr. Ljilja Balorda, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju
Vedran SITNICA
Građani su posjetili štand na kojem su se djelile mimoze

Liga protiv raka Zadar u suradnji sa Zavodom za javno  zdravstvo Zadar jučer je na Narodnom trgu organizirala tradicionalnu  humanitarnu akciju Dan mimoza kojom se u cijeloj zemlji svake treće  subote u mjesecu siječnju obilježava nacionalni Dan borbe protiv raka  vrata maternice. Cilj ove već 12. po redu javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice i podsjetiti ih provođenje dva postojeća nacionalna programa Ministarstva  zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice. Riječ je  o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice i programu besplatnog cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne  škole protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, čiji su neki tipovi izravno  povezani s nastankom raka vrata maternice. 

Intervali između pregleda

Kako bi se redovitim preventivnim pregledima smanjio broj oboljelih i  umrlih od raka vrata maternice, Ministarstvo zdravstva je 2012. godine  pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice  namijenjenog ženama u dobi od 25 do 65 godina života.

Kad je riječ o učestalosti obavljanja preventivnog pregleda, odnosno  Papa-testa, doznajemo od dr. Ljilje Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljice Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar i koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata  maternice za Zadarsku županiju, optimalni interval između dva Papa- testa – ako su prethodni testovi bili uredni, je interval od tri godine za  žene u dobi od 25 do 49 godina, te interval od pet godina koji je optimalan za dobu skupinu žena od 50 do 64 godine.

- Novost je što se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvodi i testiranje na humani papiloma virus (HPV), a  testiranje se preporučuje nakon 30. godine života, kaže dalje dr. Balorda.  Naime, prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća je kod mlađih  žena i opada sa starenjem, što se može pripisati prolaznosti HPV infekcije u mlađoj dobi i promjeni spolnog ponašanja, što uzrokuje smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama  ne preporučuje odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će infekcija  tim virusom u velikom broju slučajeva spontano nestati. 

Postupak testiranja na HPV sličan je onome kod Papa-testa, a sastoji  se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost HPV-a.

Cvijet mimoze za donaciju

Inače, akcija zadarske Lige i ZJZ-a tijekom jučerašnjeg prijepodneva  privukla je veliku pozornost građana kojima su djelatnici Zavoda dijelili  grančice mimoze, cvijeta koji zbog svoje osjetljivosti i nježnosti simbolizira borbu protiv raka vrata maternice. Građani su pak simboličnim prilozima donirali novac namijenjen za poboljšanje uvjeta liječenja onkoloških bolesnika. Također, građani su putem brošura i ostalog edukativnog materijala mogli doznati više o prevenciji raka vrata maternice, karcinoma od kojeg u Hrvatskoj umre godišnje više od sto žena.

Kad je riječ o Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku RH, 2017. godine u Zadarskoj županiji  je od raka vrata maternice umrlo 6 žena, dok u 2016. godini od ovog karcinoma nije umrla ni jedna žena. U prethodnim godinama broj umrlih  od raka vrata maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena. U  odnosu na druge županije Zadarska županije je po broju novooboljelih  od invazivnog raka vrata maternice na 15. mjestu i ima stope niže od  prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni - početni rak vrata maternice je na 14. mjestu, te su stope također niže od državnog prosjeka.  Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 8. mjestu i stope su u 2017. godini više od prosjeka za Republiku Hrvatsku. Svi  ovi podaci trebali bi pomoći pri jačanju svijesti o važnosti redovitog  odlaska na besplatne preventivne preglede kako bi se smanjila smrtnost  i broj oboljelih od raka vrata maternice jer se razvoj ovog raka u gotovo  svim slučajevima može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima. 

 
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno