Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uz Papa-test uvodi se i testiranje na HPV

19.01.2019. 19:58
Uz Papa-test  uvodi se i  testiranje na HPV


Liga protiv raka Zadar u suradnji sa Zavodom za javno  zdravstvo Zadar jučer je na Narodnom trgu organizirala tradicionalnu  humanitarnu akciju Dan mimoza kojom se u cijeloj zemlji svake treće  subote u mjesecu siječnju obilježava nacionalni Dan borbe protiv raka  vrata maternice. Cilj ove već 12. po redu javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice i podsjetiti ih provođenje dva postojeća nacionalna programa Ministarstva  zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice. Riječ je  o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice i programu besplatnog cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne  škole protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, čiji su neki tipovi izravno  povezani s nastankom raka vrata maternice. 
Intervali između pregleda
Kako bi se redovitim preventivnim pregledima smanjio broj oboljelih i  umrlih od raka vrata maternice, Ministarstvo zdravstva je 2012. godine  pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice  namijenjenog ženama u dobi od 25 do 65 godina života.
Kad je riječ o učestalosti obavljanja preventivnog pregleda, odnosno  Papa-testa, doznajemo od dr. Ljilje Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljice Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar i koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata  maternice za Zadarsku županiju, optimalni interval između dva Papa- testa – ako su prethodni testovi bili uredni, je interval od tri godine za  žene u dobi od 25 do 49 godina, te interval od pet godina koji je optimalan za dobu skupinu žena od 50 do 64 godine.
– Novost je što se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvodi i testiranje na humani papiloma virus (HPV), a  testiranje se preporučuje nakon 30. godine života, kaže dalje dr. Balorda.  Naime, prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća je kod mlađih  žena i opada sa starenjem, što se može pripisati prolaznosti HPV infekcije u mlađoj dobi i promjeni spolnog ponašanja, što uzrokuje smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama  ne preporučuje odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će infekcija  tim virusom u velikom broju slučajeva spontano nestati. 
Postupak testiranja na HPV sličan je onome kod Papa-testa, a sastoji  se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost HPV-a.
Cvijet mimoze za donaciju
Inače, akcija zadarske Lige i ZJZ-a tijekom jučerašnjeg prijepodneva  privukla je veliku pozornost građana kojima su djelatnici Zavoda dijelili  grančice mimoze, cvijeta koji zbog svoje osjetljivosti i nježnosti simbolizira borbu protiv raka vrata maternice. Građani su pak simboličnim prilozima donirali novac namijenjen za poboljšanje uvjeta liječenja onkoloških bolesnika. Također, građani su putem brošura i ostalog edukativnog materijala mogli doznati više o prevenciji raka vrata maternice, karcinoma od kojeg u Hrvatskoj umre godišnje više od sto žena.
Kad je riječ o Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku RH, 2017. godine u Zadarskoj županiji  je od raka vrata maternice umrlo 6 žena, dok u 2016. godini od ovog karcinoma nije umrla ni jedna žena. U prethodnim godinama broj umrlih  od raka vrata maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena. U  odnosu na druge županije Zadarska županije je po broju novooboljelih  od invazivnog raka vrata maternice na 15. mjestu i ima stope niže od  prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni – početni rak vrata maternice je na 14. mjestu, te su stope također niže od državnog prosjeka.  Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 8. mjestu i stope su u 2017. godini više od prosjeka za Republiku Hrvatsku. Svi  ovi podaci trebali bi pomoći pri jačanju svijesti o važnosti redovitog  odlaska na besplatne preventivne preglede kako bi se smanjila smrtnost  i broj oboljelih od raka vrata maternice jer se razvoj ovog raka u gotovo  svim slučajevima može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima.