Biljni i životinjski svijet podmorja ovjekovječen kamerom Đanija Iglića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zadarsko podmorje skriva fantastična bića i prizore
Ovaj zaljubljenik u more iz Bibinja roni već gotovo četiri desetljeća, a podmornom potografijom bavi se gotovo 20-ak godina. Osim što ovjekovječuje nevjerojatne prizore, biljne i životinjeske vrste, on je i čuvar podmorja koji upozorava na pojavu invanzivnih vrsta
ĐANI IGLIĆ
Kameleonska kamuflaža

 Đani Iglić (52), profesionalni ronilac i instruktor ronjenja, predsjednik Ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje, filatelist, kolekcionar i podvodni fotograf, možda je i jedan od najvećih zaljubljenika u more na našem području, pa i šire. Iglić roni već gotovo 40 godina, a podvodnom fotografijom bavi se skoro dva desetljeća. Kao osoba koja voli podmorje organizirao je brojne ekološke akcije čišćenja podmorja na području Zadarske županije, kao i brojne izložbe fotografija koje prikazuju podmorni biljni i životinjski svijet, običnim smrtnicima nevidljiv. Sa svojim ronilačkim klubom već tradicionalno, svake prve nedjelje u prosincu, uoči blagdana sv. Nikole, zaranja u more kod otočića Karantunić gdje je na inicijativu Vinka Šimunića Bubanja postavljena šest tona teška betonska kapelica posvećena ovom zaštitniku pomoraca.
Prije nešto više od godine dana Iglić je upozorio na pojavu invazivnih algi u akvatoriju popularnog otočića Galešnjaka u Pašmanskom kanalu, a nedavno i na novu pošast u jadranskom podmorju - najezdu vatrenih crva.
Veliki dio onoga što zamjeti i kamerom ovjekovječi Iglić objavljuje na svom facebook profilu. Neki od prizora zaista oduzimaju dah, neki utjeruju strah u kosti, a neki djeluju nestvarno, znanstvenofantastično. Iz njegove bogate kolekcije fotografija izabrali smo nekoliko koje bi se mogle podvesti pod zajednički naziv čarobni svijet morskih dubina.

Čarobni prizori

Veliki dio onoga što zamjeti i kamerom ovjekovječi Đani Iglić objavljuje na svom facebook profilu. Neki od prizora zaista oduzimaju dah, neki utjeruju strah u kosti, a neki djeluju nestvarno, znanstvenofantastično.

Tragovi neljudskosti i u moru

Prije dvije godine, u moru kraj otočića Karantuinić, Đani iglić naišao je na stravičan prizor. Na morskom dnu zatekao je tijelo psa kojemu je neko nehumano biće omotalo žicu oko vrata i vezalo kamen.

Suautor vrijedne knjige

Prije dvije godine u Narodnom muzeju Zadar predstavljena je knjiga »Stražnjoškržnjaci Jadranskog mora« čiji su autori uz Đanija Iglića i Jakov Prkić, Alen Petani te Leo Lanča. Ta knjiga je je slikovni atlas i popis hrvatskih vrsta, a nastala je nakon mukotrpnog i napornog rada autora tijekom četiri godine. Inače, po definiciji stražnjoškržnjaci (Opistobranchiata) su podrazred morskih, bentoskih i planktonskih puževa, većinom bez kućice, lijepih boja, pretežito bez škrga, a dišu kožom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno