Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Molitvena hodnja crtom nekadašnje bojišnice u čast »Maslenice«

20.01.2020. 10:30


Prije 27 godina, 22. siječnja 1993. godine, započela je jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija HV-a, operacija Maslenica, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata. U povodu višednevnog obilježavanja godišnjice oslobodilačke akcije Maslenica Udruga Žene u Domovinskom ratu već 12 godina organiziranju molitvenu hodnju »Koracima nade u istinu« od Zelenog hrasta do spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Pridrazi.
– Obveza nam je dostojanstveno obilježiti akciju, koja je bila od velike važnosti za našu domovinu, a poglavito za našu županiju. Ovom operacijom je oslobođeno 13 sela u zadarskom zaobalju, morski tjesnac Novsko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik, prostor Zračne luke Zadar te brana Peruća kod Sinja, kazala je Ivana Haberle, dugogodišnja predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu.


Hodnja duga 8 sati
Sudionici molitvene hodnje su crtom nekadašnje bojišnice u akciji Maslenica u zadarskom zaobalju, od Zelenog hrasta preko Islama Grčkog, Kašića, Smilčića, Paljuva i novigradskog groblja do Pridrage, od 8 sati do 16 sati propješačili 26 kilometara.
– Osim oslobođenja zadarskog kraja, akcija Maslenica u potpunosti je promijenila tijek Domovinskog rata, spojila sjever i jug Hrvatske, a zadarskom stanovništvu dala priliku za početak novog života, rekla je Haberle te nastavlja:
– Akcija Maslenica je omogućila da se u srpnju 1993. otvori pontonski most u Novskom ždrilu te se na sjever Hrvatske više nije trebalo ići trajektom od Žigljena na otoku Pagu do Prizne i dalje prema Rijeci, podsjeća Haberle.
Križ na čelu veličanstvene kolone, u kojoj je u bilo oko 200 hodočasnika, nosili su brat i sestra Brtan iz Islama Latinskog, Marino (12) i Martina (16).


Potresne priče, molitva, cvijeće
– Naspram žrtava hrvatskih vitezova i nevinih civila, naša žrtva u hodnji, nije ništa, poručila je Haberle.
Čitale su se potresne priče iz knjige svjedočanstva žena iz Domovinskog rata, molilo se i zapalile su su svijeće kod spomen-obilježja.
– Kod velikog spomen obilježja u Paljuvu, nasuprot crkve Marije zaštitnice kršćana, pjevala je klapa Težaci iz Paljuva, vlastitu domoljubnu pjesmu je recitirao Mladen Baraba Cvitić, dok je imena 14 poginulih iz Paljuva pročitala Veselka Birkić. Molitvu odrješenja i svetu misu predvodio je o. Ivo Topalović, vojni kapelan, kazala je Ivana Haberle.




Puno emocija
U povodu 27. obljetnice akcije Maslenica ‘93 na 12. molitvenoj hodnji »Koracima nade u istinu« sve je veličanstveno i dostojanstveno s puno iskazanih emocija. Danas smo mi svojevrsna poveznica s ljudima iz cijele Hrvatske koji nam se pridruže da u ovom zajedništvu provedemo dan sjećanja, kazala je biogradska blogerica Gordana Goga Šarić, dragovoljka Domovinskog rata.


Posvećeno žrtvama i sudionicima akcije Maslenica
Osim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hodnja je, kako naglašavaju u udruzi, posvećena i umrlim i živim hrvatskim generalima koji su proveli akciju Maslenica: Janku Bobetku, Anti Gotovini, Anti Rosi, Mirku Norcu i Mladenu Markaču.