Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Netko bi pomislio da se u Hrvatskoj stvarno brine o prostoru kad je toliko teško ishoditi građevinsku dozvolu«

20.01.2020. 10:30


Prošle godine u travnju sve županije uvele su sustav e-dozvola – elektroničkog načina podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. U teoriji to je značilo ubrzavanje postupka je bi se trebalo preskočiti nekoliko stepenica, a bilo je najavljivano da će se smanjiti i obim potrebne dokumentacije te kako bi se u konačnici cjelokupna procedura olakšala i ubrzala. Međutim, kako se u Hrvatskoj zakoni donose, ali se ne primjenjuju, odlučili smo provjeriti je li i s ovim zakonom tako te kako se na području Zadra provode ove odluke i kako cijeli taj novi sustav funkcionira, te da li uopće funkcionira. Stoga smo uputili upit Uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo gdje se izdaju građevinske dozvole, kako bismo doznali koliko je do sada predano zahtjeva putem ovog sustava te koliko ih je do sada riješeno.


Zaprimljeno 198 zahtjeva za građevinsku dozvolu
– UO za prostorno uređenje i graditeljstvo u sustavu e-dozvole radi još od 2015. godine i putem tog sustava vodi veći broj postupaka koji su u nadležnosti ovog tijela. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji (»Narodne novine«, broj: 39/19), određeni postupci i procesne radnje vode se elektroničkim putem. U odnosu na građevinske dozvole od dana 25. travnja 2019. godine (dan stupanja na snagu citiranog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji) do danas je zaprimljeno 198 zahtjeva za građevinsku dozvolu, a većina zahtjeva nije uredna (zahtjevi su prazni bez priložene potrebne, zakonom propisane dokumentacije), odgovorili su nam iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo.
Pojašnjavaju kako trajanje postupka izdavanja građevinske dozvole ovisi o postupanju i drugih sudionika u postupku (investitora i projektanata) te javnopravnih tijela. Također, duljina postupka ovisi i o urednosti zahtjeva, ispravnosti projekata, urednom uručenju poziva za stranke i dr.
– Citiranim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji određena je još jedna procesna radnja u postupku izdavanja građevinske dozvole, odnosno određeno je da se potvrde glavnog projekta od javnopravnih tijela traže od strane ovog upravnog tijela, čime se postupak izdavanja akta produljio. Napominjemo da u sustavu e-dozvole mogu aktivno sudjelovati i projektanti i investitori i na taj način ubrzati rad u sustavu, međutim, dosadašnja praksa to ne pokazuje, zaključuju iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo. Dakle, ova zadnja rečenica u biti govori kako se sustav nije ubrzao, unatoč najavama zakonodavaca, kao što se ni procedura nije olakšala.


Bahatost i neukost zakonodavca
Komentar o ovome potražili smo i u samoj struci od arhitektice Nine Ninčević.
– Nažalost, od travnja prošle godine, dakle već devet mjeseci, kad su nastupile revolucionarne izmjene Zakona o gradnji, nastao je apsolutni kaos po pitanju ishođenja građevinskih dozvola i uz to povezanih procesa. Ovo je trenutno najgore stanje od kada radim u struci, a to je od 2004. godine. Bahatost i neukost zakonodavca te neuvažavanje struke i realnog sektora koji provodi te procese može se sada vrlo dobro izmjeriti brojčanim pokazateljima. Osim toga, potrebno je naglasiti da nesigurnost za investitora nikad nije bila veća. Jedva čekam vidjeti rezultate sljedeće Doing bussines ljestvice. Vjerujem da će po njoj za nas i stanje u Madagascaru biti nedostižan san. Netko bi pomislio da se u Hrvatskoj stvarno brine o prostoru i okolišu kad je toliko teško ishoditi građevinsku dozvolu, zaključila je Ninčević.
O tome kakvi će u konačnici biti rezultati, kao i uvijek pokazat će vrijeme, a možda je konačno i došlo vrijeme da, kako bi rekli naši političari »institucije obave svoj posao«.