Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ABA LIGA Mega uzela ponuđeno kao i svaki regionalni gost ove sezone

19.01.2021. 10:15


Abaligaškim mukama košarkaša Zadra ne nazire se kraj. Potvrdila je to i Mega Soccerbet koja je kao i sva četiri dosadašnja regionalna gosta Krešinog doma uzela puni plijen i tako još čvršće prikovala momčad s Višnjika za dno ljestvice. Da ne bilo zabune, pobjeda Mege ne spada u domenu nekakvog čuda, štoviše po svemu dosad prikazanom u ovoj zaista čudnoj sezoni, mlada srpska momčad je stigla u Zadar s bremenom favorita na svojim leđima i u konačnici opravdala taj svoj status. Ipak se nalaze na samom vrhu poretka i po snazi rostera su daleko ispred skupine momaka koju pod sobom ima Veljko Mršić.


Neukrotivi Petrušev
Zorno se to moglo vidjeti i u 40 minuta nedjeljnog dvoboja, a prevagu je na kraju donio izvanserijski mladi dvojac, Filip Petrušev – Marko Simonović, koji su se pokazali krivima za čak 49 od ukupno 90 postignutih poena Mege. Petrušev je posebno bio velika enigma za zadarsku obranu, jednostavno nisu imali recept za njegov širok repertoar rješenja, a koliko je bio dominantan potvrdit će i valorizacija od čak 41 indeksnih poena, usporedbe radi svih 10 igrača Zadra je zaslužilo ukupnu valorizaciju 81. Stoga su se Petrušev i Simonović našli na vrhu jezika Veljka Mršića nakon bolne spoznaje o novom domaćem regionalnom porazu.
– Vidjeli smo dva igrača u njihovim redovima koja mislim da sljedeće godine više nećemo moći gledati u Europi – zapravo je sve s tim kazao Mršić na temu dva iznimna srpska talenta koja bi sigurno mogli stopama nekad bivšeg Meginog igrača, Nikole Jokića, ali i pored te neupitne individualne kvalitete gosti su na kolektivnom planu potvrdili da su itekako nadmoćniji u odnosu na Mršićev sastav. U prilog toj tezi definitivno idu segmenti napadačkog skoka i asistencija što nekako i najbolje oslikava prisutnost momčadskog duha. Mega je s čak 10 drugih napada više od Zadra (16-6 napadački skok) priskrbila sebi iznimno bitnih 19 poena naspram tek šest koševa domaćeg sastava postignutih nakon skoka u napadu, dok su igrači u rozim dresovima imali i 10 uspješnih dodavanja više (22-12), što je pokazatelj koliko je zapravo pobjeda Mege bila zaslužena. Unatoč tomu što je i Zadar imao svoje prilike i borio se do samog kraja s konstatacijom da su naletjeli na boljeg i raspoloženijeg protivnika složio se po završetku utakmice i trener Zadra.
– Čestitam momčadi Mege na dobroj utakmici i na kraju na zasluženoj pobjedi. Najveća razlika između nas i njih je bila u skoku, naročito napadačkom, oni su imali 16 skokova u napadu dok mi tek šest. Mislim da se u tom segmentu najbolje moglo osjetiti da je ovo nama već četvrta utakmica u tjedan dana. No, bez obzira na sve to moramo biti bolji. Dosta tih skokova se dogodilo jer nismo dobro gradili i to definitivno moramo popraviti. Međutim, igrali smo protiv jedne stvarno dobre momčadi, koja igra jako dobro i koja je nekidan u prijateljskoj protiv Olympiakosa također bila odlična – realno je sagledao Mršić već deveti poraz njegove momčadi u ABA ligi koji i nije toliko donio briga koliko se zapravo očekivalo.


Borba za o(p)stanak
Očito da panike po pitanju borbe za ostanak i nema previše na Višnjiku, iako pogled na ljestvicu ne govori tako. Zadrani uredno iz kola u kolo sve čvršće se drže te pretposljednje pozicije s tek dvije pobjede iz 11 utakmica, a konkurenti polako, ali sigurno, bježe sve dalje. Jedino je Cibona ostala u dometu s pobjedom više, i ako se Mršićeva momčad ne pokrene u skorije vrijeme bit će uistinu teško izbjeći dodatne kvalifikacije za ostanak. A tko zna možda u Splitskoj ulici već imaju garancije da će se i ove sezone, kao i prošle, blagonaklono gledati na davljenike pa se Zadar na kraju ponovno uspije spasiti za zelenim stolom. Zasad se suditi može tek po učinku na terenu, a u tom kontekstu Zadrani se mogu "hvaliti" s titulom najgore momčadi u regiji, no što nije tako već zadnje tri sezone pa su opet svi u klubu presretni i prezadovoljni iako svaka ta praktički u vjetar bačena sezona u kojoj se tek uspije tavoriti na dnu poretka i jako puno košta sve građane Zadra. No, kako bi rekli Rimljani, dajte narodu kruha i igara, tako je i Mršić usmjerio prioritete na težak raspored i izbjegavanje ozljeda dok se o kvaliteti rostera, igri i rezultatu još uvijek nema što za pametno reći, iako je sezona zagrabila već u svoju drugu polovicu i unatoč činjenici da ionako zbrda-zdola sastavljena momčad bez navijačke podrške na Višnjiku posluži tek kao topovsko meso ostalim regionalnim takmacima.
– Nama ostaje još raditi i zapravo pokušati što više osvježiti momčad u ovom rasporedu kojeg imamo do kraja, da pokušamo ostati sačuvani od ozljeda i da rezultatski to bude što bolje – kazao je za kraj Mršić.




Sutra gosti Škrljeva
Nakon tjedna u kojem su bili primorani odigrati čak četiri utakmice, ovaj pak košarkašima Zadra donosi "tek" dvije obveze. Prva je predviđena već za sutra, u Rijeci će se Mršićevi igrači sučeliti s AO Škrljevom u zaostaloj utakmici 17. kola HT Premijer lige, a po itineraru je zakazano u nedjelju i gostovanje u Novom Mestu iako za potvrdu tog susreta između Krke i Zadra treba pričekati koji dan jer je u slovenskom sastavu već neko vrijeme na snazi samoizolacija i konačni plan će se ipak krojiti s obzirom na epidemiološku sliku u njihovim redovima.


Protiv Osječana u četvrtfinalu Krešinog kupa
Ove sezone ljubitelji hrvatske košarke će ostati uskraćeni za već ispraksiranu završnicu Kupa Krešimira Ćosića (Final eight) jer su u HKS-u odlučili zbog epidemioloških razloga privremeno promijeniti sustav natjecanja koji pak nije do kraja definiran. Dilema je hoće li se do pobjednika doći Final four formatom ili će se nastaviti igrati nokaut sistemom bez neutralnog terena sve do finalne utakmice, što je puno vjerojatnija opcija. Zasad je jedino razjašnjen misterij četvrtfinalnih utakmica, jer su jučer ždrijebani četvrtfinalni parovi pa će tako Zadar polufinale tražiti na gostovanju kod Vrijednosnica Osijek, Cibona dočekuje AO Škrljevo, Zabok Furnira, a Split će biti domaćin ako u zaostalom dvoboju osmine finala Hermes Analitica svlada Belišće, ili će ići u goste u Slavoniju. Zanimljivo da nisu skroz decidirani termini odigravanja tih utakmica, uz jedinu smjernicu od strane HKS-a – da se sve moraju odigrati do 3. veljače.