Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

VELIKI INTERES – MALA KVOTA Katolička osnovna škola u izgradnji nije isključivo za djecu s Bokanjca

19.01.2021. 14:24


Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru koju Zadarska nadbiskupija gradi na Bokanjcu privlačna je mnogim roditeljima koji u tom dijelu Zadra žive, između ostaloga i zbog svoje lokacije. Neki od njih požalili su nam se kako strahuju da zbog velikog interesa, a relativno male upisne kvote neće moći u ovu školu upisati svoju djecu te smo se obratili školi kako bismo prenijeli njihovu poziciju i pojasnili proceduru.


Namijenjena djeci s cijelog područja Zadarske nadbiskupije
Za komentar smo zamolili don Rolanda Jelića, ravnatelja ove obrazovne ustanove.
– Ovih dana primamo mnogo upita od strane roditelja koji žive na području Bokanjca, a žele svoju djecu iz ostalih škola prebaciti u našu školu kad njezina nova zgrada bude izgrađena. Na taj način rasteretili bismo OŠ Bartula Kašića i OŠ Šimuna Kožičića Benje, a i roditelji bi djecu slali u bližu školu. Treba naglasiti da ovu Katoličku osnovnu školu gradi Zadarska nadbiskupija svojim novcem i da je ona namijenjena djeci s cijelog područja Nadbiskupije. Škola nije namijenjena isključivo za područje Bokanjca na kojem se nalazi, nije područna škola. Ova Katolička škola prva je ovoga tipa na području naše
Nadbiskupije i Županije, te kao kriterij upisa ima čitava navedena područja. Budući da ovakve situacije do sada nije bilo razumijem da mogu nastati određene zabune i nejasnoće. Ljudi su naviknuli da je sasvim normalno pohađati školu u svome mjestu i zato u potpunosti razumijem njihovo nezadovoljstvo s praktičnim problemima glede prijevoza i odlaska u škole koje nisu u neposrednoj blizini stanovanja. Ali isto tako ne možemo djecu zainteresiranu za upis odbaciti na temelju toga što ne žive na području Bokanjca, ističe don Roland Jelić.


Izgradnju u potpunosti financira Nadbiskupija
Naš sugovornik pokazao je razumijevanje za roditelje i njihovu situaciju.
– Opet ističem da shvaćam roditelje i njihovo nezadovoljstvo, možda bih se i ja tako osjećao na njihovom mjestu, ali škola se jednostavno ne gradi s namjenom da bude područna škola. Svi su mogli prije tri godine, kad smo započeli s radom, svoju djecu upisati u našu školu koja se trenutno nalazi u Sjemeništu Zmajević. Učenike upisujemo na temelju toga tko se prvi javi, kako se u narodu kaže 'tko prvi, njegova djevojka'. Za sljedeću smo školsku godinu već popunjeni s obzirom da do daljnjega upisujemo samo jedan razredni odjel. Neki su nam se roditelji javljali glede upisa već u rujnu, žao mi je što su drugi čekali zadnji trenutak za to. Dio njih odmah prihvati naše objašnjenje situacije, a s nekima ide malo teže. Apostrofiram da Grad Zadar, osim što se ona nalazi na njegovom području, sa školom nema ništa. Njezinu izgradnju u potpunosti financira Nadbiskupija u čijem je škola vlasništvu i koja je vodi, zaključuje ravnatelj don Jelić.