Vidaić: U Zadru nikad nijedna vrata nisu bila zatvorena braniteljima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
Za financiranje projekta ranjivih skupina 3,2 milijuna kuna
Najviše je novca osigurano za program udruga ranjivih skupina društva, a ovim smo povodom razgovarali s nekoliko predstavnika udruga koje već dugi niz godina svojim djelovanjem pridonose društvenoj zajednici i boljitku raznih podskupina. Riječ je o HVIDR-i Zadar čiji je dopredsjednik Klaudio Vidaić, udruzi Nada Zadar na čelu koje je Ivanka Matulić i Otočnom saboru koji je upravo obilježio dvadeset godina postojanja, a predsjednik Denis Barić istaknuo je tu činjenicu kao pokazatelj kvalitete rada
Dino STANIN
Gradski upravni odjeli objavili plan raspisivanja natječaja za financiranje projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge

Grad Zadar objavio je Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja/poziva za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge za 2021. godinu. Naime, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka namijenio je 40.000 kn za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite potrošača za 2021. godinu te 100.000 kn za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka na području Grada Zadra.
Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo raspisao je Javni natječaj za financiranje projekata i programa iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite čija je vrijednost 3.175.000 kn, a odnosi se na područje socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, prevencije ovisnosti, zaštite branitelja i na promicanje vrijednosti Domovinskog rata.
Dakle, najviše je novca na raspolaganju udrugama ranjivih skupina društva, a ovim smo povodom razgovarali s nekim od predstavnika udruga koje već dugi niz godina svojim djelovanjem pridonose društvenoj zajednici i boljitku raznih podskupina. Riječ je o HVIDR-i Zadar čiji je dopredsjednik Klaudio Vidaić, te udruzi Nada na čelu koje je Ivanka Matulić. Otkrili su svoje planove za, kako se svi nadamo, bolju godinu s povoljnijim uvjetima za rad, kao i važnost udruga za opće dobro i bolji svijet.

Braniteljska populacija sve rjeđa

Udruga HVIDR-a Zadar je dragovoljna udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva te zajedničkih uvjerenja, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge.
Cilj Udruge HVIDR-a Zadar je socijalna i pravna zaštita svojih članova, a ostvaruje se obavljanjem brojnih djelatnosti.
- Kao glavnu djelatnost ističemo socijalnu i psihosocijalnu zaštitu osoba s invaliditetom, kao i socijalnu i psihosocijalnu zaštitu stradalnika iz Domovinskog rata, tj. članova naše udruge, istaknuto je na njihovoj mrežnoj stranici.
Dopredsjednik Klaudio Vidaić komentira prethodnu godinu, odnosno izostanak nekih standardnih aktivnosti, kao i buduće planove te položaj branitelja u društvu.
- U hladnom smo pogonu, nije bilo nikakvih druženja, sportskih aktivnosti, obilježavanja su bila napravljena pojedinačno, bez gužve jer je ipak riječ o ljudima narušenog zdravstvenog stanja. Nažalost, braniteljska je populacija sve rjeđa i rjeđa, ukazuje Vidaić na mnogobrojne zdravstvene poteškoće.
Ako epidemiološke mjere budu dopuštale, provodit će se dvaput godišnje sportske aktivnosti, obilježavanje Dana grada i Županije, obilaženje mjesta gdje su sahranjeni članovi, a to su uspjeli i ove godine u skladu s mjerama, imali su zajedničku misu i postavili aranžmane. Nadaju se da će za sv. Nikolu moći obići male pacijente u bolnici, to im je jedna od najdražih akcija.
S obzirom da problemi članova ne mogu biti na čekanju dok se epidemiološka situacija stabilizira, udruga je uvijek otvorena za sve njihove potrebe.

Problemi koji ne znaju za koronu

- Radi se o problemima koji ne znaju ni za koronu, ni za mjere, ljudi imaju sve više problema i treba im pomoći. Nekima je dovoljno da netko popriča s njima. Također, pomoći im oko slanja zahtjeva i molbi, govori Vidaić naglašavajući važnost razgovora koji je često dovoljan da se osjećaju bolje.
Kada je riječ o pravima branitelja i njihovom položaju, smatra da sve ide nabolje. Također, ističe iznimno dobru suradnju s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.
- Bez obzira na državnu razinu i pojedine vlasti, u Zadru je sve riješeno puno drukčije. Što se tiče branitelja, nikad nijedna vrata nisu bila zatvorena braniteljima, nije bilo nikakvih problema. Da nije Grada Zadra i Zadarske županije, mi ne bismo postojali. Zadar bi mogao biti u tom segmentu odnosa s braniteljima primjer čak i državnoj razini, zaključuje Vidaić.
Ni primjerena zdravstvena zaštita ne izostaje, Vidaić nema puno primjedbi, svi u bolničkim ustanovama, kako kaže, daju svoj maksimum.
- Već se par godina provode sistematski pregledi, prema mom mišljenju malo je to i zakasnilo, ali bolje ikad nego nikad. Puno braniteljske populacije obolijeva, pogotovo od malignih bolesti pa puno njih na pregledima otkriva te bolesti za koje je važno otkriti i započeti liječenje što prije. Dakle, to je jako dobra stvar, uistinu potrebna, ističe Vidaić.
Udruga pridonosi društvu u cjelini, razgovara sa svojom populacijom, komunicira između lokalne i državne vlasti. Rješavaju se problemi branitelja i pokušavaju davati prijedloge, utjecati na rješavanje problema invalida, ukazivati na ono što muči braniteljsku populaciju.
Vidaić, kao i svi ostali sugovornici, željno iščekuje, moglo bi se reći, staro normalno.
- Ono što želim, kao i svi, jest da sve ovo što prije prođe i da živimo i družimo se normalno kao prije. Uvijek kažem da mi je žao mladih, srednjoškolaca, maturanata, svih koji sada kreću živjeti i doživljavati, ističe Vidaić.

Prevencija ovisnosti

U istom je području i prevencija ovisnosti pa je Ivanka Matulić, predsjednica uruge Nada Zadar ispričala o svojim ciljevima, djelovanjima i planovima.
Udruga Nada Zadar osnovana je 1998. godine s ciljem pomaganja roditeljima ovisnika, njihovim obiteljima i samim ovisnicima. Cilj rada Udruge odnosi se na unaprjeđivanje socijalne kvalitete života na području Zadarske županije i šire okolice te usvajanje zdravih stilova života. Predsjednica Ivanka Matulić ukazala je na zlouporabu droga kao jednog od vodećih zdravstvenih problema, ali i na društvenu izoliranost ovisnika.
- Za mlade ljude predstavlja najveći uzrok smrtnosti te donosi brojne posljedice poput prometnih nezgoda i poremećaja mentalnog zdravlja. Pojavljuju se i brojni drugi problemi poput nezaposlenosti, kriminala, nasilja i smrti. Posebne opasnosti ovisnosti su zarazne bolesti poput hepatitisa C i B, kao i HIV-a. Često nemaju adekvatnu pravnu zaštitu, ovisnici su stigmatizirani, izolirani i izopćeni. Obitelji ovisnika, baš kao i sami ovisnici, često se susreće s osuđivanjem i nerazumijevanjem okoline, govori Matulić i nastavlja kako se javljaju u udrugu jer ne znaju kako pomoći sebi i ovisniku pa im oni, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj borbi i iskustvu pokušavaju pomoći tako da ih ohrabruju i daju snagu da nastave živjeti s tim problemom.

Velika obitelj

U skladu s tim, roditelji ovisnika, kao i sami ovisnici koji su članovi, postali su jedna velika obitelj koja si međusobno pomaže.
Matulić naglašava jako dobru suradnju i podršku Grada Zadra i Zadarske županije.
- Ove godine prijavili smo par projekata i očekujemo pozitivne rezultate. Prijavit ćemo projekte Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo, kao i Zadarskoj županiji, otkriva Matulić.
Imaju dosta planova koji, naravno, ovise o epidemiološkim okolnostima.
Aktivnosti koje planiraju realizirati u ovoj godini su javne tribine, sudjelovanje u manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga, 72 sata bez kompromisa, radionice individualne i grupne za roditelje i ovisnike, posjet terapijskim zajednicama, sudjelovanje na raznim edukacijama, okruglim stolovima, predavanjima, također su partneri u projektu sa Zajednicom 5 plus, provode organizirane akcije čišćenja infektivnog otpada, ali i prema sve češćim dojavama građana te obilježavaju Dan i Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Tijekom pandemije, u udruzi rade individualno poštujući sve epidemiološke mjere, a imali su i nekoliko radionica u suradnji s terapijskom Zajednicom 5 plus.
- Za sada jedan mladić u udruzi odrađuje zatvorsku kaznu mjerom rad za opće dobro. Planiramo zaposliti dvoje liječenih ovisnika pomoću HZZ-a i mjere javni radovi, koji traju od šest do devet mjeseci. Do sada je u Udruzi radilo dvanaest liječenih ovisnika. Tom mjerom, pružajući im mogućnost da rade, pokušavamo im vratiti volju za životom i pružiti im priliku da nastave normalno živjeti i biti društveno korisni, zaključuje Matulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno