Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vidaić: U Zadru nikad nijedna vrata nisu bila zatvorena braniteljima

19.01.2021. 09:25


Grad Zadar objavio je Godišnji plan raspisivanja javnih natječaja/poziva za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge za 2021. godinu. Naime, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka namijenio je 40.000 kn za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite potrošača za 2021. godinu te 100.000 kn za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka na području Grada Zadra.
Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo raspisao je Javni natječaj za financiranje projekata i programa iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite čija je vrijednost 3.175.000 kn, a odnosi se na područje socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, prevencije ovisnosti, zaštite branitelja i na promicanje vrijednosti Domovinskog rata.
Dakle, najviše je novca na raspolaganju udrugama ranjivih skupina društva, a ovim smo povodom razgovarali s nekim od predstavnika udruga koje već dugi niz godina svojim djelovanjem pridonose društvenoj zajednici i boljitku raznih podskupina. Riječ je o HVIDR-i Zadar čiji je dopredsjednik Klaudio Vidaić, te udruzi Nada na čelu koje je Ivanka Matulić. Otkrili su svoje planove za, kako se svi nadamo, bolju godinu s povoljnijim uvjetima za rad, kao i važnost udruga za opće dobro i bolji svijet.


Braniteljska populacija sve rjeđa
Udruga HVIDR-a Zadar je dragovoljna udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva te zajedničkih uvjerenja, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge.
Cilj Udruge HVIDR-a Zadar je socijalna i pravna zaštita svojih članova, a ostvaruje se obavljanjem brojnih djelatnosti.
– Kao glavnu djelatnost ističemo socijalnu i psihosocijalnu zaštitu osoba s invaliditetom, kao i socijalnu i psihosocijalnu zaštitu stradalnika iz Domovinskog rata, tj. članova naše udruge, istaknuto je na njihovoj mrežnoj stranici.
Dopredsjednik Klaudio Vidaić komentira prethodnu godinu, odnosno izostanak nekih standardnih aktivnosti, kao i buduće planove te položaj branitelja u društvu.
– U hladnom smo pogonu, nije bilo nikakvih druženja, sportskih aktivnosti, obilježavanja su bila napravljena pojedinačno, bez gužve jer je ipak riječ o ljudima narušenog zdravstvenog stanja. Nažalost, braniteljska je populacija sve rjeđa i rjeđa, ukazuje Vidaić na mnogobrojne zdravstvene poteškoće.
Ako epidemiološke mjere budu dopuštale, provodit će se dvaput godišnje sportske aktivnosti, obilježavanje Dana grada i Županije, obilaženje mjesta gdje su sahranjeni članovi, a to su uspjeli i ove godine u skladu s mjerama, imali su zajedničku misu i postavili aranžmane. Nadaju se da će za sv. Nikolu moći obići male pacijente u bolnici, to im je jedna od najdražih akcija.
S obzirom da problemi članova ne mogu biti na čekanju dok se epidemiološka situacija stabilizira, udruga je uvijek otvorena za sve njihove potrebe.


Problemi koji ne znaju za koronu
– Radi se o problemima koji ne znaju ni za koronu, ni za mjere, ljudi imaju sve više problema i treba im pomoći. Nekima je dovoljno da netko popriča s njima. Također, pomoći im oko slanja zahtjeva i molbi, govori Vidaić naglašavajući važnost razgovora koji je često dovoljan da se osjećaju bolje.
Kada je riječ o pravima branitelja i njihovom položaju, smatra da sve ide nabolje. Također, ističe iznimno dobru suradnju s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.
– Bez obzira na državnu razinu i pojedine vlasti, u Zadru je sve riješeno puno drukčije. Što se tiče branitelja, nikad nijedna vrata nisu bila zatvorena braniteljima, nije bilo nikakvih problema. Da nije Grada Zadra i Zadarske županije, mi ne bismo postojali. Zadar bi mogao biti u tom segmentu odnosa s braniteljima primjer čak i državnoj razini, zaključuje Vidaić.
Ni primjerena zdravstvena zaštita ne izostaje, Vidaić nema puno primjedbi, svi u bolničkim ustanovama, kako kaže, daju svoj maksimum.
– Već se par godina provode sistematski pregledi, prema mom mišljenju malo je to i zakasnilo, ali bolje ikad nego nikad. Puno braniteljske populacije obolijeva, pogotovo od malignih bolesti pa puno njih na pregledima otkriva te bolesti za koje je važno otkriti i započeti liječenje što prije. Dakle, to je jako dobra stvar, uistinu potrebna, ističe Vidaić.
Udruga pridonosi društvu u cjelini, razgovara sa svojom populacijom, komunicira između lokalne i državne vlasti. Rješavaju se problemi branitelja i pokušavaju davati prijedloge, utjecati na rješavanje problema invalida, ukazivati na ono što muči braniteljsku populaciju.
Vidaić, kao i svi ostali sugovornici, željno iščekuje, moglo bi se reći, staro normalno.
– Ono što želim, kao i svi, jest da sve ovo što prije prođe i da živimo i družimo se normalno kao prije. Uvijek kažem da mi je žao mladih, srednjoškolaca, maturanata, svih koji sada kreću živjeti i doživljavati, ističe Vidaić.




Prevencija ovisnosti
U istom je području i prevencija ovisnosti pa je Ivanka Matulić, predsjednica uruge Nada Zadar ispričala o svojim ciljevima, djelovanjima i planovima.
Udruga Nada Zadar osnovana je 1998. godine s ciljem pomaganja roditeljima ovisnika, njihovim obiteljima i samim ovisnicima. Cilj rada Udruge odnosi se na unaprjeđivanje socijalne kvalitete života na području Zadarske županije i šire okolice te usvajanje zdravih stilova života. Predsjednica Ivanka Matulić ukazala je na zlouporabu droga kao jednog od vodećih zdravstvenih problema, ali i na društvenu izoliranost ovisnika.
– Za mlade ljude predstavlja najveći uzrok smrtnosti te donosi brojne posljedice poput prometnih nezgoda i poremećaja mentalnog zdravlja. Pojavljuju se i brojni drugi problemi poput nezaposlenosti, kriminala, nasilja i smrti. Posebne opasnosti ovisnosti su zarazne bolesti poput hepatitisa C i B, kao i HIV-a. Često nemaju adekvatnu pravnu zaštitu, ovisnici su stigmatizirani, izolirani i izopćeni. Obitelji ovisnika, baš kao i sami ovisnici, često se susreće s osuđivanjem i nerazumijevanjem okoline, govori Matulić i nastavlja kako se javljaju u udrugu jer ne znaju kako pomoći sebi i ovisniku pa im oni, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj borbi i iskustvu pokušavaju pomoći tako da ih ohrabruju i daju snagu da nastave živjeti s tim problemom.


Velika obitelj
U skladu s tim, roditelji ovisnika, kao i sami ovisnici koji su članovi, postali su jedna velika obitelj koja si međusobno pomaže.
Matulić naglašava jako dobru suradnju i podršku Grada Zadra i Zadarske županije.
– Ove godine prijavili smo par projekata i očekujemo pozitivne rezultate. Prijavit ćemo projekte Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo, kao i Zadarskoj županiji, otkriva Matulić.
Imaju dosta planova koji, naravno, ovise o epidemiološkim okolnostima.
Aktivnosti koje planiraju realizirati u ovoj godini su javne tribine, sudjelovanje u manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga, 72 sata bez kompromisa, radionice individualne i grupne za roditelje i ovisnike, posjet terapijskim zajednicama, sudjelovanje na raznim edukacijama, okruglim stolovima, predavanjima, također su partneri u projektu sa Zajednicom 5 plus, provode organizirane akcije čišćenja infektivnog otpada, ali i prema sve češćim dojavama građana te obilježavaju Dan i Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Tijekom pandemije, u udruzi rade individualno poštujući sve epidemiološke mjere, a imali su i nekoliko radionica u suradnji s terapijskom Zajednicom 5 plus.
– Za sada jedan mladić u udruzi odrađuje zatvorsku kaznu mjerom rad za opće dobro. Planiramo zaposliti dvoje liječenih ovisnika pomoću HZZ-a i mjere javni radovi, koji traju od šest do devet mjeseci. Do sada je u Udruzi radilo dvanaest liječenih ovisnika. Tom mjerom, pružajući im mogućnost da rade, pokušavamo im vratiti volju za životom i pružiti im priliku da nastave normalno živjeti i biti društveno korisni, zaključuje Matulić.