Ove godine očekuju se rezultati koji će premašiti pretpandemijske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zračna luka Zadar lani ostvarila porast prometa od 323 posto u odnosu na 2020.
Ako ljetni red letenja počne bez većih poteškoća, ove godine možemo očekivati još veći promet putnika i još bolje financijske rezultate. Naša procjena je da će promet putnika u 2022. godini zasigurno rasti i premašiti promet od 801.347 putnika iz 2019. godine, a za koliko, to ćemo još vidjeti, poručuje Klišmanić
Zračna luka Zadar
Dosta se očekuje i od Lufthanse

U uvjetima pandemije koronavirusa Zračna luka Zadar i dalje obara sve rekorde - prošle je godine, u odnosu na 2020., ostvarila porast prometa od 323 posto!
Ovu nevjerojatnu brojku za naš je list nakon detaljne analize prošle financijske godine iznio direktor Zračne luke, Josip Klišmanić, potvrđujući još jednom izvrsnu formulu rada i u teškim pandemijskim uvjetima. Naime, u svim dosadašnjim analizama poslovanja Zračna luka Zadar zauzimala je vodeća mjesta među svim hrvatskim lukama pa je tako još prve pandemijske godine po popunjenosti letova bila bolja čak i od dubrovačke i pulske. I ne samo to - podaci Agencije za civilno zrakoplovstvo pokazali su da je zadarska Zračna luka te godine u kolovozu čak imala i najmanji pad u broju operacija.
Izvrstan trend rasta prometa nastavio se i protekle godine enormnim porastom broja putnika i rotacija zrakoplova.

Dvostruko veći broj rotacija

- Cijela 2021. godina obilježena je pandemijom, no uz znatno povećanje prometa putnika, gospodarski oporavak i optimizam za sljedeće razdoblje. Promet od 513.093 putnika u 2021. godini predstavlja rast od čak 323 posto u odnosu na 2020. Bilježimo i dvostruko veći broj rotacija zrakoplova. Sve to nam daje osnova za optimizam, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o gotovo 2/3 prometa iz 2019. godine što je dostigla malo koja zračna luka. Također, posebno valja istaknuti rekordan kolovoz kada je opsluženo 166.000 putnika, što je najveći broj putnika ikada u jednom mjesecu. S obzirom da su ovakvi rezultati postignuti u uvjetima COVID-19 krize, možemo biti zadovoljni 2021. godinom, ističe direktor Zračne luke napominjući kako su im u ovom uspješnom poslovanju pomogle i Vladine mjere.
- Što se tiče financijskih rezultata, uzimajući u obzir okolnosti u kojima se posljednje dvije godine odvija poslovanje, također možemo biti zadovoljni. Posebno tu želim istaknuti učinak mjera Vlade Republike Hrvatske koje su donesene s ciljem očuvanja radnih mjesta, napominje Klišmanić dodajući kako vezano za poslovanje u ovoj godini optimističan.

Produljenje piste

- Širenje ponude kompanija i destinacija cilj je na kojem Zračna luka Zadar kontinuirano radi. Ostvarenje tog cilja ovisit će, kao i protekle dvije godine, o epidemiološkoj situaciji za koju vjerujemo da ide ka konačnom smirivanju i nestajanju korone kao prijetnje svakodnevnom načinu života. Ako ljetni red letenja počne bez većih poteškoća, ove godine možemo očekivati još veći promet putnika i još bolje financijske rezultate. Naša procjena je da će promet putnika u 2022. godini zasigurno rasti i premašiti promet od 801.347 putnika iz 2019. godine, a za koliko, to ćemo još vidjeti, poručuje Klišmanić, napominjući kako ovakve planove moraju pratiti i infrastrukturno, osobito kada je riječ o pisti i putničkom terminalu.
- Tako osim naših kapitalnih projekata kao što su produljenje piste, proširenje stajanke i izgradnja nove zgrade putničkog terminala, već sada imamo u tijeku radove na preuređenju međunarodnog dolaska i proširenju odlaznih gateova kako bismo mogli odgovoriti na sve izazove koji nas očekuju ove sezone. Nadalje, skorim ulaskom Republike Hrvatske u područje Schengena mijenjaju nam se putnički tokovi i u dolasku i u odlasku. Stoga, Zračna luka mora spremna dočekati promjene graničnog režima te i u tom segmentu izvršiti određene preinake u prostoru terminala, ističe prvi čovjek Zračne luke Zadar koja očito nastavlja s trendom izvrsnog poslovanja čak i u uvjetima pandemije koronavirusa.
Naime, nakon rekordne 2019. godine i velikih planova za 2020. godinu, izbijanjem pandemije Zračna luka Zadar podijelila je sudbinu s ostatkom hrvatskog i svjetskog gospodarstva. Stradala je osobito turistička industrija i na nju usko vezana industrija avioprijevoza, no zadarska Luka očito je i u ovakvoj situaciji našla model pozitivnog poslovanja i zauzimanja vrha nacionalne liste po ostvarenom prometu.

Najave zrakoplovnih kompanija

Direktora Zračne luke Zadar pitali smo i kakve su najave avioprijevoznika za ovu godinu, odnosno hoće li biti novih linija te koje su protekle godine bile najpopunjenije. Zanimalo nas je i jesu li neke zrakoplovne tvrtke obustavile letove te jesu li se pojavile neke nove koje žele uvesti letove za Zadar.
- Najave zrakoplovnih kompanija su vrlo dobre. Samo Ryanair trenutačno u prodaji ima 44 odredišta u ljetnom redu letenja, od čega 11 novih linija. Neće izostati ni linije naše domaće aviokompanije Croatia Airlines, dosta očekujeno i od Lufthanse, Eurowingsa i Austrian Airlinesa, a ove godine dodatno će pojačati svoje rotacije i poljski LOT s kojim smo prošle godine pojačali suradnju. No, njihov početak i broj rotacija ovisit će o samoj situaciji s toliko spominjanom pandemijom. S obzirom na to, a također i činjenicu da ljetni red letenja još nije kompletiran, bilo bi neozbiljno do službene objave licitirati s konačnim brojem linija i odredišta iako čak ni tad red letenja nije gotova stvar što smo vidjeli u posljednje dvije godine. No, naravno da će u ovogodišnjem ljetnom redu letenja biti i novih linija i aviokompanija, jer aviokompanije trebaju i žele letjeti. Interes postoji, a nadamo se da je ovaj peti val pandemije i posljednji i da nam više neće ometati sezonu. Što se tiče reduciranja letova, za sada je Ryanair odgodio početak 12 linija, s kraja ožujka na početak lipnja. No, velika većina je ostavljena u prodaji od kraja ožujka i to nije ništa čudo s obzirom na trenutačnu situaciju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno