Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Klasifikacija pisama Antuna Vrančića

Autor:

18.02.2009. 23:00
Klasifikacija pisama Antuna Vrančića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Diane Sorić Rad pod naslovom “Klasifikacija pisama Antuna Vrančića” Sorić je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Pavao Knezović, akademik Branimir Glavičić i doc. dr. sc. Milenko Lončar.
Članovi Povjerenstva u svojim izvješćima Vijeću poslijediplomskih studija ocijenili su rad pozitivno. Dr. Knezović u svom izvješću navodi kako je Sorić u svom radu došla do vrijednih rezultata koji značajno pridonoise poimanju epistolarije Antuna Vrančića.
– Rezultati njenih analiza predstavili su nam Antuna Vrančića u dosad nepoznatom svjetlu, kako teži izgradnji individualnog izraza nadahnutog antičkim autorima. Zbog toga smatram da rad Diane Sorić i metodološki i po rezultatima udovoljava standardima koji se postavljaju za magisterij, stoji u Knezovićevom izvješću.
Akademik Glavičić je istaknuo kako Diana Sorić donosi iscrpan prikaz, na temelju relevantne literature, dok je dr. Lončar naveo kako je “zaslugom magistrandice Sorić konačno poznat ukupan broj Vrančićevih pisama”.
– Pristupnica je pokazala da prati dotičnu literaturu, domaću i stranu, i da se njome zna služiti, osobito u prvim , preglednim poglavljima, gdje se to poglavito i očekuje.
U prikazu i obradi korpusa Vrančićevih pisama opaža se sustavnost i potpunost, a u jeziku stručnost i jasnoća izlaganja, što su sve dobri pokazatelji za budući rad mlade znanstvenice, čiji magistarski rad sa zadovoljstvom preporučujemo za obranu, stoji u Lončarevom izvješću.
Diana Sorić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zadru 31. siječnja 2000. Talijanski jezik i književnost i Latinski jezik i književnost, a 28. rujna 2000. godine Grčki jezik i književnost.
Iste godine primljena je za znanstvenog novaka na znanstvenoistraživački projekt “Biti Hermana Dalmatina” glavnog istraživača prof. dr. sc. Antuna Slavka Kalenića na Filozofskom fakultetu u Zadru.
Poslijediplomski znanstveni studij iz Književnosti također na Filozofskom fakultetu u Zadru upisala je 2001. godine.
Asistent je na Odjelu za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru od 2003. godine.