Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Misao na Gavrana

Autor: Nikola Markulin

18.02.2009. 23:00
Misao na Gavrana

Foto: Joso NEKIĆ



Svjetlo koje obasjava kapelicu pobudilo je u meni asocijaciju na Gavranovu dušu koja obasjava velebitske vrhove, kazao je Nekić


Na izložbi koju već niz godina organizira planinanrsko društvo “Mosor” iz Splita, a koja je u prvoj polovici veljače bila postavljena u Gradskoj knjižnici Zadar, Ogranak “Arbanasi”, među 77 autora izloženi su uratci i nekolicine zadarskih fotografa – planinara. Posebno je zapažena fotografija Jose Nekića, člana planinarskog društva “Tulove grede” iz Jasenica. Fotografiju je Nekić posvetio Damiru Tomljanoviću Gavranu, zapovjedniku jedne bojne Prve gardijske brigade koji je poginuo na Velebitu 1994. godine. Autor je svoje djelo nazvao “Misao na Gavrana”, a postavljanje izložbe koincidiralo je s obljetnicom Gavranove smrti (17. veljače 1994. godine).
– Fotografija je nastala prošle godine na Velebitu pokraj kapelice posvećene Gavranu. Impresionirala me jedna prirodna pojava koja se ne viđa baš često. Naime, vrhovi planine su bili obasjani suncem, dok su doline bile skrivene tankim “filmom” magle. Sunčev sjaj i magleni pokrivač daju posebnu dimenziju fotografiji. Ima nešto mitsko u osjećaju koji sam tada proživio. S jedne strane obuzeli su me strah i nelagoda od nepoznatog i novog, a s druge fascinancija ljepotom prirode, kaže Joso Nekić, te nastavlja:
– Gavrana nisam osobito dobro poznavao, ali sam o njemu mnogo lijepog čuo od svojih sumještana koji su se s njime borili, ali i iz medija, jer je još za života postao vrlo popularan kao mladi zapovjednik. Svjetlo koje obasjava kapelicu pobudilo je u meni asocijaciju na Gavranovu dušu koja obasjava velebitske vrhove. Gavran bi danas imao 41 godinu i utjelovljuje najčistije ideale Domovinskog rata.
Joso Nekić fotografijom se amaterski bavi od osnovnoškolskih dana kada je, kaže, od strica iz Njemačke dobio na dar svoj prvi fotoaparat. S kolegama iz planinarskog društva “Tulove grede” uživa u prirodi i čarima Velebita koji je i osnovni motiv njegovih foto uradaka.