Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mladim Zadranima prilika za američki život

Autor:

18.02.2009. 23:00
Mladim Zadranima prilika za američki život

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Razgovor je na engleskom jeziku i cilj mu je ne samo provjera znanja jezika nego i procjena zrelosti i sposobnosti adaptacije kandidata. Također, program je strukturiran na način da su polaznice za vrijeme boravka u SAD-u stalno pod nadzorom, jer iako su rasprostranjene po cijeloj zemlji, one tamo imaju svog lokalnog organizatora koji im je dostupan 24 sata dnevno, pojasnila je Kolenko


Organizacija pod nazivom “BHV Education” predstavila je jučer u zadarskoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje “Au Pair” program i to da bi svim zainteresiranim mladim Zadrankama približila ovu izvanrednu mogućnost putovanja i učenja.
Riječ je, naime, o programu kulturne razmjene namijenjene isključivo mladim ljudima, najviše djevojkama između 18 i 26 godina koje žele provesti 12 mjeseci u SAD-u u američkim obiteljima u kojima će čuvati djecu. Prezentaciji je nazočila Gordana Kolenko, razvojna direktorica organizacije BHV Education te pojasnila da se ova organizacija od 1995. godine bavi programima školovanja u inozemstvu, a od 1997. godine program je odobren i za Hrvatsku.
– Ovaj program školovanja podijeljen je u nekoliko grupa poput tečajeva jezika, programa dodiplomskog i postdiplomskog studija te programa učenja uz rad, odnosno pružanja prilike mladim ljudima da za vrijeme studiranja u inozemstvu i rade. U sklopu toga je i Au Pair program u kojemu za 45 sati rada tjedno djevojke dobivaju smještaj i hranu, plaćeni put do Amerike, tjedni džeparac u iznosu od 177 dolara, plaćeno osiguranje te plaćeno pohađanje tečaja na lokalnom fakultetu, pojasnila je Kolenko istaknuvši da je dodatna prednost i mogućnost biranja regije ili grada u koji djevojka želi otići te polaznice same odabiru obitelj kod koje će provesti godinu dana.
Kao veliku prednost navela je i da je cijeli program organiziran u suradnji s američkim State Departmentom koji jamči sigurnost programa.
– Do sada je, naravano, najveći broj zainteresiranih djevojaka bio iz Zagreba i okolice, što je, s obzirom da su tamo prezentacije i informacije najdostupnije, bilo i za očekivati. Zadarski su studenti do ovih informacija najčešće dolazili putem Interneta ili od prijatelja. No, ovom današnjom prezentacijom htjeli smo se i njima po prvi put izravno predstaviti, jer u cilju nam je proširiti informacije o školovanju u inozemstvu, kazala je Kolenko napomenuvši da im je u planu bio i obilazak nekoliko zadarskih srednjih škola. No, s obzirom da jučer zadarske škole nisu radile zbog snijega i poledice to nažalost nije realizirano.
Kako kaže direktorica, prošle godine u Ameriku su otputovale 224 djevojke iz Hrvatske, a od svih prijavljenih djevojaka tek negdje oko 20 posto prijavljenih kandidatkinja ne prođe selektivni dio, dok više od 96 posto polaznica uspješno završi projekt.
Uvjeti koje zainteresirane djevojke moraju imati podrazumijevaju starosnu dob od 18 do 26 godina, iskustvo u čuvanju djece, predznanje engleskog, završenu srednju školu, fleksibilnost, zrelost, samostalnost i pozitivnost, vozačku dozvolu, potvrdu o nekažnjavanju te naravno zdravlje.
– Nakon popunjavanja aplikacije te prilaganja svih potvrda i preporuka, kandidati se pozivaju na razgovor u trajanju od 25 do 30 minuta. Taj razgovor je na engleskom jeziku i u cilj mu je ne samo provjera znanja jezika, već i procjena zrelosti i sposobnost prilagođavanja kandidata. Također, program je strukturiran na način da su polaznice za vrijeme boravka u SAD-u stalno po nadzorom, jer, iako su rasprostranjene po cijeloj zemlji, tamo imaju svog lokalnog organizatora koji im je dostupan 24 sata dnevno, pojasnila je Kolenko te istaknula da je riječ o kontinuiranom programu za koji ne postoji rok prijave.
Kako kaže, polasci na program su gotovo svaki ponedjeljak cijelu godinu, no preporuka je da se na program zainteresirani prijave barem dva mjeseca prije željenog datuma odlaska.
Ovo je prilika da mlade djevojke osobno prožive pravi američki život, razgledaju lokalne atrakcije te istražuju i druge destinacije tijekom slobodnih vikenada.