Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ne osjećaju se krivima zbog pokušaja ubojstva Ane Treščec

Autor: Minja Gugić

18.02.2009. 23:00
Ne osjećaju se krivima zbog pokušaja ubojstva Ane Treščec

Foto: Filip BRALA



Jučer su se čitali iskazi nekolicine svjedoka te su se čitali nalazi i mišljenja vještaka psihijatrijske struke o optuženoj Gorani Lukić i Elvisu Mirkovu. Na sljedećoj bi se raspravi trebala pojaviti Ana Treščec


Gorana Lukić i Elvis Mirkov izjasnili su se jučer na početku suđenja na Županijskom sudu u Zadru da se ne osjećaju krivima zbog pokušaja ubojstva Ane Treščec, 15. rujna prošle godine u Bibinjama, a vještaci psihijatrijske struke čiji su se nalazi i mišljenja o optuženima čitali, procijenili su da su u “trenutku počinjenja kaznenog djela bili ubrojivi te da nisu duševno bolesni”.
Za Goranu Lukić, vještakinja psihijatrijske struke je rekla da je emocionalno nezrela ličnost rođena u izvanbračnoj zajednici te je teško proživljavala očevu agresivnost uzrokovanu alkoholom.
S 18 godina postala je majka. U adolescentskoj dobi nije usvojila moralna načela i društveno prihvatljiva pravila ponašanja te ima izražen antisocijalni poremećaj ličnosti. Nema osjećaja za druge ljude i sklona je manipulacijama.
– Zaposlena je kao pomoćna kuharica u Vojnom učilištu “Rudolf Perešin” u Zemuniku nedaleko od Zadra, a posljednje četiri godine je na bolovanju. Posebno je zanimljivo da se i sada dok je u pritvoru “vodi” kao da je na bolovanju. Liječila se od depresije i PTSP-a, mada ne zadovoljava kriterije za navedene dijagnoze. Tri godine je uzimala razne vrste droga, ali negira činjenicu da je ovisnica. Nije duševno bolesna, jer kod nje nije prisutan duševni poremećaj ili pak, nezadovoljavajući duševni razvitak – procijenila je Lukićevu psihijatrica dr. sc. Elzabeta Dadić-Hero.
Što se tiče Elvisa Mirkova, on je u razgovoru s psihijatricom negirao kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te je vješto izbjegavao govoriti o bilo kojim događajima tog dana.
I kod njega je izražena sposobnost manipulacije drugim ljudima.
– Bio je “crna ovca” u obitelji i ima nizak prag tolerancije, bešćutan je i antisocijalan tip. Liječio se od ovisnosti. Nije duševno bolestan – zaključila je vještakinja psihijatrijske struke.
U nastavku suđenja čitali su se iskazi nekolicine svjedoka koji su dali svoje iskaze istražnom sucu. Zanimljivo je bilo svjedočenje Marijane Sorić, sestre Tomislava Petkovića Sriće, nevjenčanog supruga Ane Treščec.
Ona je posvjedočila da je zajedno s Anom posjetila brata u pritvoru, a Ana joj je tada rekla da joj “već tri dana netko šeta po dvorištu”. No, nije rekla da joj je netko prijetio i nije djelovala uplašeno. M. Sorić je još rekla da Mirkova ne poznaje.
Mate Petković, Tomislavov brat je ispričao da je vidio Anu Treščec neposredno nakon teškog ranjavanja te je još dodao da mu je ona prije nekoliko mjeseci rekla da joj netko prijeti i od nje iznuđuje novac.
Suđenje je potom odgođeno za sredinu ožujka, kad će se saslušati i ispitati niz zanimljivih svjedoka od kojih će svakako najbitnije biti svjedočenje i neposredno ispitivanje Ane Treščec.