Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Peticije i prosvjedi protiv smeća u Biljanima Donjim

Autor: Velimir Brkić

18.02.2009. 23:00
Peticije i prosvjedi protiv smeća u Biljanima Donjim


Lokacija koja je predviđena za izgradnju centra nalazi se u srcu Ravnih kotara, najveće plodne zaravni na hrvatskom primorju, neposredno uz katastarske općine Poličnik i Zemunik te dva kilometra od granice općine Škabrnja
Koordinacija podružnica HSP-a Zemunik Donji, Škabrnja i Poličnik sinoć je u zemuničkoj Općinskoj vijećnici održala konferenciju za novinare na temu “Izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom”. Video prezentaciju održao je predsjednik zemuničkog HSP-a Tomislav Šarić. Konferenciji za novinare nazočili su i predsjednici HSP-a Poličnik i Škabrnje, Krešimir Kevrić i Zlatko Bilaver sa suradnicima. Primjedbe na nacrt Plana gospodarenja otpadom Zadarske županije zaprimaju se zaključno do sutra, u petak.
– Izražavamo nezadovoljstvo i ogorčenost mještana općina Poličnik, Škabrnja i Zemunik Donji najavljenim smještajem županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Navedeni centar bi, među ostalim, u svom sastavu trebao imati i deponij koji bi se idućih 25-30 godina odlagao komunalni otpad iz cijele Zadarske županije, odnosno preko 127.000 tona komunalnog otpada godišnje ili 400-500 tona na dan, rekao je na početku “power point” prezentacije o štetnim utjecajima.
Županijski centar za gospodarenje otpadom shodno Prostornom planu Županije trebao bi se izgraditi na površini od 49 hektara zapadno od Biljana Donjih u blizini zaselka Veljani odnosno u blizini izlaza s autoceste Zadar 2, na prostoru na kojem su kamenolomi “Busišta dva” i “Busišta tri”.
– Lokacija koja je predviđena za izgradnju centra nalazi se u srcu Ravnih kotara, najveće plodne zaravni na hrvatskom primorju, neposredno uz katastarske općine Poličnik i Zemunik te dva kilometra od granice općine Škabrnja. Odobravamo želju čelnika grada Benkovca, udaljen 20 kilometara od lokacije centra, koji žele na svom području izgraditi centar, povećati gradski proračun i otvoriti nova radna mjesta, a u stvarnosti pod prozorima naših sumještana, smatramo neprihvatljivom, istaknuo je Šarić dodajući kako bi izbor lokacije trebao izazvati i zabrinutost ostalih žitelja naše županije jer je područje na kojim se planira izgradnja centra unutar slivnog područja zadarskih crpilišta – izvorište Golubinka.
Centar bi se trebao graditi u zoni privilegiranih tokova podzemnih voda, na granici III. i IV. zone sanirane zaštite u kojima nije dozvoljena gradnja odlagališta otpada. Promatrani prostor nalazi se na području krša bez prirodnih slojeva zaštite resursa podzemnih voda. Predviđeni sustav umjetnih brtvila, koji bi se trebao graditi ispod deponije, ne pruža dovoljnu sigurnost dugoročne zaštite podzemnih voda od zagađenja, pogotovo uzimajući u obzir seizmološku aktivnost na krškom području, naglasi je Šarić dodajući kako će izgradnja centra osim zagađenja okoliša i zagađenja podzemnih voda umnogome smanjiti cijene nekretnina, onemogućiti razvoj seoskog i lovnog turizma te umnogome povećati promet kamiona sa smećem iz cijele Zadarske županije a moguće i smeća iz susjednih županija.
– Zbog navedenih činjenica predložena lokacija izgradnje centra je u potpunosti neprihvatljiva žiteljima naših općina i učinit ćemo sve da do izgradnje centra na navedenoj lokaciji ne dođe. Prvi korak je potpisivanje peticije a potom prosvjed, najavio je Šarić.
– Izgradnju centra na predviđenoj lokaciji neće nam oprostiti unuci, poručili su Bilaver, Kevrić i Šarić pošto su na pitanje novinara ustvrdili i kako su Općinska vijeća Poličnik, Škabrnja i Zemunik Donji protiv izgradnje centra u Biljanima Donjim, ali istovremeno i nemoćni bilo što poduzeti da zaustave planiranu izgradnju.


 DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI ŽUPANIJE I FONDA


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija zaključili u srpnju 2006. godine Ugovor o zajedničkom ulaganju u osnivanje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji kamenoloma zapadno od Biljana Donjih. Ukupno ugovoreni iznos iznosi 4.250.000 kuna, od čega Fond osigurava 3.645.000 kuna (85,76 %), a Zadarska županija 605.000 kuna (14,24 %). U cilju uspostave Županijskog centra gospodarenja otpadom (ŽCGO) tijekom 2006., 2007. i 2008. godine pripremljeni su različiti dokumenti i podloge za uspostavu i izgradnju ŽCGO. Dosad su izrađeni master planovi zatvaranja i sanacija odlagališta u Zadarskoj županiji, regionalni plan gospodarenja otpadom, potpisan je Ugovor o zajedničkom ulaganju u osnivanje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji kamenoloma zapadno od Biljana donjih, Grad Benkovac, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija, izglasane su Izmjene i dopune Prostornog plana Županije, izrađen geodetski elaborat, trasiranje podzemnog toka vode, utvrđivanje količine otpada za Zadarsku županiji, izrađen projekt namjenskih hidrogeoloških istraživanja mikrozone potencijalnog centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije, program regionalne suradnje između gradova i općina na području Zadarske županije cilju uspostave/realizacije Županijskog centra za gospodarenje otpadom za Zadarsku županiju, Plan gospodarenja otpadom Zadarske županije, APO d.o.o., Zagreb, travanj 2008. godine, program istražnih radova za izgradnju ŽCGO, izrada Idejnog rješenja i Studije o utjecaju na okoliš, geološka prospekcija odabira mikrolokacije pozajmišta mineralne sirovine za sanaciju postojećih odlagališta i izgradnju Županijskog centra gospodarenja otpadom, osnivanje trgovačkog društva EKO d.o.o., Zadar čiji je direktor Dino Perović, i druge predradnje za izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom.