Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podgradini vraćen status naselja

Autor: Velimir Brkić

18.02.2009. 23:00
Podgradini vraćen status naselja

Foto: Adam VIDAS



Središnji državni ured za upravu Republike Hrvatske razriješio je svojevrsnu Rubikovu dilemu koja je u Općini uzrokovala burne strasti zbog kojih su u posljednjih mjesec dana žitelji Podgradine održali dva prosvjeda, jednom u svom naselju i jednom u općinskom središtu – Podgradina je, jednostavnim rječnikom rečeno, samostalno naselje u Općini Posedarje a ne zaselak u općinskom naselju Islam Latinski.
Štoviše, stupanjem na snagu Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prestao je važiti Zakon o određivanju poslova iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave i uprave o donošenju odluka o spajanju i razdvajanju naselja za što su ovlaštena odlučivati tijela jedinice lokalne samouprave, odnosno općinska i gradska vijeća. Prije je to bilo u nadležnosti županijske skupštine.
Naselje od 2001.?
Dakle, piše u dopisu Središnjeg državnog ureda za upravu RH upućenog 13. veljače (prije tjedan dana) na adresu Zadarske županije i Općine Posedarje u svezi očitovanja o statusu naselja Grgurice, Islam Latinski, Podgradina i Ždrilo, donošenje odluke o spajanju i razdvajanju naselja, odnosno o dodjeli statusa samostalnog naselja u nadležnosti je općinskog, odnosno gradskog vijeća.
S obzirom da su Statutom Općine Posedarje, donesenim od strane Općinskog vijeća Općine Posedarje na 5. sjednici održanoj 11. listopada 2001. godine, naselja Islam Latinski, Podgradina i Ždrilo, navedena kao naselja u sastavu Općine Posedarje, navedena naselja imaju status samostalnih naselja.
– Na adresu Središnjeg državnog ureda za upravu još smo 5. rujna 2008. godine uputili službeni zahtjev, sa svom potrebnom dokumentacijom, da se izmjeni i dopuni Zakon o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj na način da se u sastav Općine Posedarje uvrste naselja Islam Latinski, Podgradina i Ždrilo iz razloga što navedena naselja, a koja su izostavljena u navedenom Zakonu, nikad nisu izgubila svoj status samostalnih naselja, kaže načelnik Ivica Juričević dodajući kako se u zahtjevu također zatražilo i uvrštavanje novoosnovanog naselja Grgurice, za koje je i dostavljena Odluka OV-a o dodjeli statusa samostalnog naselja zaseoku Grgurice.
Vezano za navedeno Ured se očitovao kako je način i postupak utvrđivanja granica područja naselja, spajanje i razdvajanje naselja, određivanje imena naselja, ulica i trgova, obilježavanja zgrada brojevima i vođenje evidencije o naseljima, ulicama, trgovima i zgradama, propisan Zakonom o naseljima (“Narodne novine” broj 54/88).
Donošenje odluke o spajanju i razdvajanju naselja bilo je u nadležnosti županijske skupštine temeljem odredbe članka 19. Zakona o određivanju poslova iz samoupravnog djelokruga lokalne uprave i samouprave. Međutim, shodno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji stupa na snagu u mjesecu svibnju, o navedenim ovlastima ovlaštena su odlučivati općinska, odnosno gradska vijeća.
Bilo kako bilo, drugo po veličini naselje u Općini Posedarje, naselje Podgradina u kojem obitava oko 900 stanovnika i čak 82 djece u školskim klupama, koje ima i svoj Mjesni odbor i matični broj, sad je i službeno potvrđeno samostalnim naseljem u posedarskoj općini koje je to, zapravo, vjerovali ili ne, još od 2001. godine, odnosno od 1993. godine i utemeljenja Općine Posedarje.
Nepotrebni prosvjedi
Da je samo mjesec dana prije stiglo očitovanje, službenim putem od strane Općine Posedarje zatraženo prije čak pet i pol mjeseci, od Središnjeg državnog ureda za upravu mogla su se i izbjeći dva održana prosvjeda žitelja Podgradine koja su, posjetimo, dobrano punile stranice pisanih i elektronskih medija te minute televizijskih vijesti.
– Dakako, tu je još što žurnije rješavanje pitanja vodoopskrbe, izmjene i dopune Prostornog plana te izgradnje adekvatnog spomen obilježja vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Podgradini, rekli su nam upitani Podgrađani.
Žitelji Pogradine ne trebaju se plašiti, tvrdi Juričević, da će im netko uzeti ono što im pripada. Primjerice čim se ubrzo razriješi pitanje izvođača radova izabranog putem javnog natječaja odmah će se krenuti s vodovodizacijom naselja vrijednom 9 milijuna kuna.
– Vrijeme pred nama je puno izazova, opravdanih očekivanja općinskih žitelja, stoga pozivam na veći stupanj zajedništva, suradnje, nadmetanja u činjenju, u radu, da sve svoje potencijale usmjerimo u razvoj naše općine. Svi smo pozvani raditi za općinu, općinske žitelje i na tom poslu nema, niti smije biti nesavladivih prepreka. Ništa ne može biti iznad interesa općine i njenih građana, zaključio je Ivica Juričević.