Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rodila se u snijegu na Kalmetini

Autor: Nenad Marčina

18.02.2009. 23:00
Rodila se u snijegu na Kalmetini

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prvi ovogodišnji snijeg najduže će u sjećanju ostati Ivanki Jurić i njezinom suprugu Tomislavu iz Škarbnje koji su dobili prinovu i to u vrlo neuobičajenim okolnostima. Ivanka je u visokom stupnju trudnoće jučer ujutro promatrala nakupljeni snijeg i pozdravljala se sa suprugom koji je odlazio na posao. Samo desetak minuta kasnije uhvatili su je snažni bolovi, pa je znala da je došlo vrijeme za rađanje.
– Kada je moj suprug u šest sati ujutro odlazio na posao, nisam ni u snu pomislila da ću brzo roditi. Nije bilo učestalih trudova niti su bili jakog intenziteta. Mislila sam još nije došlo “vrime” za rađanje, ali sam se očito prevarila. Na rastanku me suprug poljubio i pitao me kako se osjećam, na što sam mu ja rekla da se osjećam “odlično”. Samo desetak minuta nakon što je krenuo na posao, počeli su jaki i učestali bolovi. Svekrva je mobitelom pozvala Tomislava koji je za nekoliko minuta stigao do kuće u Škabrnji, prepričava Ivanka.
Ipak, vremena nije bilo dovoljno. Na temeperaturi od minus četiri stupnja na spojnoj cesti Zadar-Gaženica, tzv. “Kalmetini” u automobilu marke “Opel Astra” rođena je Laura, teška 2.600 grama i dugačka 49 centimetra.
– Nastojala sam se suzdržati,     ali nije bilo moguće. Negdje na pola puta između Škabrnje i Zadra počela sam rađati. Bez obzira na hladnoću i neudobnost automobila bila sam sigurna da sam u pravim rukama, u rukama supruga Tomislava i sumještanke Stoje koja je putovala s nama, kaže Ivanka koja je imala iskustva budući da je majka i četverogodišnje djevojčice Lane.
Suprug Tomislav kaže da su odmah nakon obavljenog poroda alarmirali Hitnu pomoć koja je stigla za desetak minuta.
– U trenutku porođaja osjetio sam strah, ali i ponos jer smo uspjeli, kaže Tomislav dodajući da mu je jedino važno bilo da sa suprugom Ivankom i djetetom bude sve u najboljem redu.
Ispred rodilišta roditelje je čekala dežurna ekipa, dr. Hotti Matešić i dr. Dominik Rukavina te medicinske sestre Rada Tomić i Lidvina Košta.
Sretni otac dviju djevojčica, Tomislav Jurić kaže da bez obzira što je dijete rođeno na “Kalmetini”, ministar Božidar Kalmeta za sada nije u užem izboru za krštenog kuma.