Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sagadin: Presudit će obrana

Autor: Roman Morović

18.02.2009. 23:00
Sagadin: Presudit će obrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Već četiri dana pripremam momčad u smislu da malo korigiramo sistem igre i svaki dan dodajemo nešto novo, a drugim okom pratimo Cibonu i pripremamo sistem kako se što bolje s njom nositi. Moja momčad i ja sutra ćemo napraviti sve da pobijedimo Cibonu, kazao je Zmago Sagadin
Još jednu vrlo zanimljivu press konferenciju održao je trener Zadra Zmago Sagadin uoči završnice Kupa Krešimira Ćosića. Bilo je riječi o kup formatu natjecanja, polufinalu s Cibonom, igračima Zadra i onima koji će doći, te unaprijeđenju pripreme momčadi za nadolazeće utakmice.
– Kup je vrlo specifično natjecanje. Igra se nokaut sistemom i tu favorita nikada nema. Nikada ih nije bilo niti će ih biti. Liga sistem je sasvim nešto drugo jer tu ima 26 kola gdje možeš primjerice kiksati kod kuće pa to ispraviti gostujućom pobjedom, a na kraju su najbolje momčadi uvijek na vrhu, a one slabije na dnu. U kupu odlučuje samo jedna utakmica, dobar ili loš dan jedne momčadi, inspiracija pojedinog igrača. To i je draž kupa i zato često u kupu slabije momčadi u jednoj utakmicu mogu pobijediti one koje su zapravo na papiru bolje. Da se igra na tri utakmice vjerojatno ne bi bilo tako ali u jednoj utakmici je sve moguće. Smatram da na tom turniru favorita nema – kazao je u uvodu trener Zadra.
Rovovska borba s Cibonom
Večerašnje polufinale između Zadra i Cibone treći je ogled vječnih rivala ove sezone. Dva je puta do sada slavio Zadar, no u posljednje se vrijeme štošta promijenilo kako u jednoj, tako i u drugoj momčadi.
– Naša prva utakmica je protiv Cibone. Cibona je euroligaš i po imenu i po statusu klub kojega treba poštovati ali nema razloga da ga se bojimo. Već četiri dana pripremam momčad u smislu da malo korigiramo sistem igre i svaki dan dodajemo nešto novo, a drugim okom pratimo Cibonu i pripremamo sistem kako se što bolje s njom nositi. Moja momčad i ja sutra ćemo napraviti sve da pobijedimo Cibonu. Neće biti nimalo lako ali nije ni nemoguće – kazao je Sagadin i nastavio s pričom o Ciboni.
– Cibona ima pet centara i svi s lakoćom mogu odigrati na visokoj razini, a na vanjskim pozicijama imaju na svakom mjestu po dva vrlo kvalitetna igrača. Rotiraju jedanaest igrača na visokom nivou. Mi nemamo tako širok asortiman igrača i tako široku klupu ali što je tu je. Prije svega popravljamo obranu i mislim da će sutra naša obrana i Cibonin napad odlučiti pobjednika. Mi prije svega želimo zaustaviti njihove strijelce i ne dozvoliti im da se raspucaju. Drugi cilj nam je dobiti duel u skoku, a ako ga ne možemo dobiti onda bar izjednačiti. Treća stvar na koju moramo paziti su Cibonini kontranapadi, prije svega “coast to coast” akcije Callowaya i Andersona. Ne smijemo primati lagane koševe, a u napadu trebamo odigrati pametno i trezveno, sa više kombinatorike, onako kako smo proteklih dana radili na treninzima. Cibona ima svoje probleme, malo je pala u posljednjih 14 dana, vjerojatno zbog gubljenja kontakta s najboljima u Europi. Jasno, i mi imamo problema ali sutra (danas, op.a.) o tome nitko neće razmišljati. Kada izađemo na teren to će biti rovovska borba za pobjedu i mislim da su nam šanse podjednake – zaključio je Sagadin priču o polufinalu kupa nakon čega su usljedila novinarska pitanja.
Farmer pravo pojačanje
Desmon Farmer u Zadar je stigao prošle subote i sa svojim novim suigračima odradio je sedam treninga. Kako se snašao i koliko može pridonijeti igri momčadi?
– Farmer je NBA potencijal i mislim da je došao u pravu sredinu. Ima pokoji mali nedostatak ali mislim da će za nekih tjedan dana, kada potpuno uđe u sistem rada, biti pravo pojačanje za Zadar. Svi ljevaci su neugodni, a on je vrlo dobar šuter i fizički je vrlo jak što je nama u ovom trenutku prijeko potrebno. Može igrati tri pozicije (jedan, dva i tri) ali trebamo imati malo strpljenja. Ne očekujem da u kupu odigra nešto posebno jer je tu tek nekoliko dana ali do FMP-a mislim da će već moći dati veliki doprinos u igri i rezultatu momčadi – kaže Sagadin.
Ono što u ovom trenutku najviše zanima zadarsku javnost jesu imena novih igrača koji bi trebali pokriti pozicije četvorke i trećeg razigravača. Danas su se u medijima pojavila imena Gruzijca Vladmira Boise, te biveg igrača Splita Marka Cara koji bi, navodno, u Zadar trebali stići nakon završnice kupa. Ipak, nije sve tako jednostavno.
– Boisa je još uvijek samo moja želja, no u ovom trenutku ne možemo do njega budući da je on još uvijek pod ugovorom sa španjolskom Menorcom. Ja bi bio presretan da ga uspijemo dovesti ali to nije najrealnije. On je moj igrač, ja sam ga doveo iz Gruzije u Sloveniju. Školovan je u Olimpiji s kojom je igrao i Euroligu, potom je igrao u Sieni, a sada je u Španjoskoj. Ja sam s njim razgovarao i on je spreman sutra doći ali njegov agent mora prvo riješiti raskid ugovora s Menorcom. Tek kada nekoga potpišemo onda ću vam objasniti zbog kojih razloga je došao koji igrač ali u ovom trenutku nemamo niti jedan ugovor na stolu. Imam jedno sedam-osam e-mailova sa imenima igrača. Nekoliko njih poznajem, ove ostale ne, a tu je najviše Amerikanaca. Vrlo je važan podatak koji odmah provjeravam da li je netko od njih ove sezone bio u sistemu jer ima igrača koji nisu po četiri-pet mjeseci nigdje igrali. Čim to vidim odmah ih precrtam jer bi mi trebalo najmanje mjesec dana samo da ih pripremim. Neki od njih su preskupi kao primjerice BiH reprezentativac Kenan Bajramović čija je cijena otprilike trostruko veća nego što Zadar može platiti. Vrlo je teško doći do takvog igrača jer ih je jako malo slobodnih, a i ti koji su slobodni su nam financijski nedostižni – kaže Sagadin i dodaje kako će se dvojica igrača sigurno priključiti momčadi prije utakmice s FMP-om idućg petka.
Novi igrači stižu nakon kupa
– Igrači koji dođu najvjerojatnije će nam se priključiti u srijedu u Zagrebu kada se budemo vraćali iz Kazana i nastavit će s nama put za Beograd. Utakmica s FMP-om je na traženje Zadra prebačena sa subote na petak. Ako igrač dođe koji dan ranije onda će par dana trenirati sa Ivanom Barančićem koji ostaje u Zadru i radit će s ostatkom momčadi. U srijedu očekujem okupljanje dvanaestorice igrača u Zagrebu, dakle ovih deset što idu u Kazan i ova dvojica novih.
Na koncu, Sagadin je iznio još jedan vrlo zanimljiv detalj koji pokazuje sa kakvom je ozbiljnosti slovenski stručnjak pristupio ovome poslu.
– Ivan Barančić je pomoćnik i biti će specijaliziran za skauting. U dogovoru smo s Emiliom Kovačićem i njegovom tvrtkom da preuzmemo taj američki sistem skautiranja koji je u ovom trenutku najsuvremeniji u Europi (vidi okvir, op.a.). To znači da ćemo vrlo ozbiljno pristupiti analizi i pripremi svake nove utakmice. To su oni kratki isječci od deset minuta koji se prikazuju igračima kao analiza prošle utakmice i priprema za sljedeću. Zadar je do sada bio bez svega toga, bez analize, bez skautinga i bez video pripreme za sljedećeg protivnika. Klub će uskoro nabaviti hardware, a preko Kovačićeve firme ćemo dobiti software vrlo jeftino – zaključio je Sagadin.


 SASTAV ZA KUP


Zmago Sagadin izdiktirao je novinarima sastav Zadra koji će nastupiti na završnici kupa Krešmira Ćosića. Na poziciji jedan tu su Stipčević i Prostran, na dvojci Rančić i Farmer, na trici Johnson i Olivari, četvorke su Macura i Perić, a centri Gečevski i Ružić. Pavle Marčinković zbog administrativnih problema nije registriran za kup za što ćemo još jedan minus upisati upravi kluba uz upozorenje da se takve stvari ne rješavaju u posljednji trenutak.
– Marčinković nije riješio papirologiju. Ponovno se nešto zakompliciralo ali ja detalje ne znam niti me u ovom trenutku previše zanimaju. Mene zanimaju igrači koji imaju valjane papire i koji su u dvorani i treniraju. Marčinković trenira s nama ali nešto još uvijek nije u redu s papirima – kratko je komentirao Sagadin koji je proteklih dana imao samo riječi hvale o igri mladog nadarenog Zadranina. Ozljeđenih nema. Macura se treninzima vratio u ponedjeljak, a prema riječima trenera, spreman je pomoći momčadi desetak minuta.




 JUBY IPAK KAO STRANAC


Juby Johnson ipak će zaigrati na završnom turniru kupa. Iako je proteklih dana bilo najavljivano kako Juby neće zaigrati u kupu da bi, nakon što dobije hrvatsko državljanstvo, u prvenstvu Hrvatske mogao nastupiti kao Hrvat, to se ipak nije ostvarilo. Naime, jednom kada se igrač registrira kao stranac u natjecanju pod ingerencijom HKS-a to se do kraja sezone više ne može promijeniti. To u prijevodu znači da će Johnson, ako i dobije hrvatsko državljanstvo, u prvenstvu Hrvatske nastupiti kao stranac, a zbog pravila o “samo dva stranca u petorci” biti će to još jedan problem više za trenera Zmagu Sagadina. Uprava kluba niti po ovom pitanju nije napravila ništa.