Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Buljan: Nisam nikog oštetio ni za lipu

Autor: Suzana Bandić

18.02.2010. 23:00
Buljan: Nisam nikog oštetio ni za lipu

Foto: Vedran SITNICA



Iznoseći svoju obranu Buljan je tvrdio kako je slovenskom bračnom paru bio potreban krivac za njihovo loše poslovanje, pa da su stoga za sve okrivili njega
Sve što sam kazao temelji se na materijalnim dokazima od kojih ja imam tek fotokopije pa sudu predlažem da pribavi sve originalne račune od notara u San Marinu kao i podatke o transakcijama putem bankovnog računa u banci “Banca Popolare Laconte” za tvrtku “Medial.com”. Tada ćete vidjeti da je taj novac iskorišten na najbolji mogući način i da Davor Buljan nije nikoga oštetio niti za lipu – iznoseći svoju obranu na Općinskom sudu u Zadru kazao je danas Davor Buljan, zadarski odvjetnik protiv kojega se na tom sudu vode tri odvojena postupka zbog prijevare i utaje poreza.
Buljan samo posredovao
Na današnjoj raspravi Buljan se u nazočnosti svog odvjetnika Slavena Dmitrovića branio od optužbi bračnog para Ocepek iz Trbovlja u Sloveniji koji su ga još 23. travnja 2004. godine prijavili zbog prijevare teške 600 tisuća tadašnjih DEM. Temeljem njihove prijave Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu te je protiv njega podiglo optužnicu kojom ga se sumnjiči da je Jožu i Franju Ocepek, vlasnike tvrtke “Kiim plovila” s kojima je 2000. godine sklopio ugovor o poslovnoj suradnji prevario na način da ih je naveo da iznos od tadašnjih 600 tisuća DEM uplate na njegov osobni račun, umjesto na račun tvrtke “Medial.com”.
No u svojoj je opsežnoj i iscrpnoj obrani Buljan sucu Hrvoju Viskoviću pred kojim se vodi ovaj postupak ispričao kako je bračni par Ocepek njega angažirao kao posrednika u kupnji 10 posto udjela tvrtke “Medial com” iz San Marina za što mu je obećana, a i isplaćena protuvrijednost od tri posto vrijednosti transakcije.
– Kupnja udjela bila je moguća isključivo preko banke “Banka Popolare Laconte”, pa sam otputovao u San Marino. Iz banke su me uputili k notaru koji u Italiji inače obavlja i odvjetničke poslove, a sve što sam tamo saznao prezentirao sam gospodinu Ocepeku koji je potom i sam došao u San Marino kako bi potpisao svu potrebnu dokumentaciju i otvorio bankovni račun. Ja nisam vlasnik tog računa, već samo supotpisnik uz gospodina Ocepeka, angažiran u svojstvu prevodioca. Sve transakcije potpisivao je bankar Lan Franco Tomasetti i sve su te transakcije legalne – tvrdio je danas na sudu Buljan kojega su, prema njegovoj priči, Slovenci angažirali nakon što je jedan od njihovih brodova koji su dali u najam zaplijenila talijanska policija nakon što su otkrili da se na njemu prevoze emigranti iz Albanije.
Našavši se u nezavidnoj situaciji Slovenci su, svjedočio je Buljan, angažirali upravo njega jer su čuli kako on ima “crkvene veze” u Vatikanu. Otuda je krenula i suradnja u kupnji udjela tvrtke “Medial com” koja im je bila potrebna radi nabavke djelova za brodove koje su proizvodili.
Slovencima trebao krivac
– San Marino je bescarinska zona, pa im je stoga trebao udio u tvrtci s tog područja. Osim toga, bili su hipotekarno zaduženi, poslovanje im je bivalo sve lošije, brodove su sve teže prodavali, pa su tražili i lokaciju u Dalmaciji kako bi svoju tvrtku “Kiim plovila” prebacili na to područje. Između ostaloga, htjeli su kupiti “Marinu Sukošan”, udjele SAS-a, Marinu u Šibeniku i slične tvrtke, no to im je bilo preskupo. Banka im je zbog neplaćenih kredita započela plijeniti imovinu pa im je, pretpostavljam, trebao krivac – kazao je Buljan dodavši kako pretpostavlja da su onda izabrali upravo njega i okrivili ga za svoj neuspjeh. Napomenuo je da je s njima raskinuo Ugovor o poslovnoj suradnji još u lipnju 2002. godine te da otada s njima nije ni kontaktirao.
Obzirom da se na današnjoj raspravi nije pojavio oštećeni Joža Ocepek iako je uredno primio poziv, sudac Visković raspravu je odgodio, te je na prijedlog zastupnika optužbe, Igora Vulića, donio rješenje da će se na slijedeću raspravu on ponovno pozvati. Osim toga, sud je prihvatio i prijedlog Buljanova branitelja za pribavljanje dokumentacije kojom će se nedvojbeno utvrditi tko je vlasnik spornog računa, te podatak o svim izvršenim transakcijama i potpisnicima.