Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dosta nam je praznih obećanja!

Autor: Velimir Brkić

18.02.2010. 23:00
Dosta nam je praznih obećanja!

Foto: Velimir BRKIĆ



Sad je jasna izreka o koncu i suknu koju je ministar Kalmeta izrekao u Zemuniku tijekom predizborne kampanje. Konac i sukno mu trebaju za šivanje vreće u koju će staviti sva svoja lažna obećanja dana Zemuničanima. Nakon obećanja o izgradnji sportske dvorane, uslijedilo je i obećanje kako se cesta neće zatvarati dok se ne izgradi podvožnjak, kaže Stanko Duilo, predsjednik Općinskog vijeća
Koordinacija političkih stranaka HSP-HSS koja u Općinskom vijeću općine Zemunik Donji ima većinskih šest u odnosu na pet vijećnika HDZ-a, ogorčena je najavljenim potpunim zatvaranjem državne ceste Zadar – Zemunik (D 502) do 1. ožujka, na nerazvrstanoj cesti koja presijeca poletno-sletnu stazu Zračne luke Zadar.
Gdje je podvožnjak?
Ogorčenje je dodatno pojačano viješću o nedolasku ministra prometa Božidara Kalmete u Zemunik gdje je za večeras (petak) već bio potvrdio svoj dolazak te je trebao sudjelovati na najavljenoj javnoj tribini na temu sporne ceste od zemuničkih Lužina do ulaza u aerodrom.
– Sad nam je sasvim jasna narodna izreka o koncu i suknu koju je ministar Kalmeta izrekao u Zemuniku tijekom predizborne kampanje u mjesecu svibnju protekle godine. Konac i sukno mu treba za šivanje vreće u koju će staviti sva svoja lažna obećanja dana Zemuničanima. Nakon neizvršenog obećanja o izgradnji sportske dvorane, posljednje njegovo obećanje, naravno bez službenog pisanog traga, bilo je kako se cesta neće zatvarati dok se ne izgradi podvožnjak. “Ako se cesta 40 godina nije zatvarala može i još dok se ne izgradi podvožnjak”, tvrdio je Kalmeta a sad nema ni vremena doći u Zemunik i reći ovim izvaranim ljudima pravu istinu, ogorčeno će Stanko Duilo (HSS), predsjednik Općinskog vijeća, dodajući kako je rješenje o zatvaranju ceste nakon izlaganja županijske pročelnice Nives Kožulić još 2003. godine odobrilo tadašnje Općinsko vijeće.
– Svi su od župana Ive Grbića i Stipe Zrilića te načelnika Jose Marušića do ravnatelja Županijske uprave za ceste u trećem mandatu Mile Fabijana, znali da će se izgradnjom Kalmetine zatvoriti sporni dio ceste, a ništa nisu poduzeli. Sve se držalo u tajnosti. Konačno rješenje napisano je još u rujnu 2008. Zemuničani se već sedam godina vuku za nos, laže im se, a da se pritom ni prstom nije pomaknulo kako bi se izgradio podvožnjak na spornom dijelu ceste. Laže im se da je zatvaranje ceste poteklo od Europske unije, govori Duilo naglašavajući kako se općina Zemunik prilikom izgradnje brze ceste Gaženica-Zadar 2 odrekla komunalnih doprinosa i to u iznosu više od 2 milijuna kuna te kako se komunalna naknada uopće ne naplaćuje ni Zračnoj luci ni Vojnoj zrakoplovnoj bazi zbog “viših” interesa.
– Traženjem poništavanja odluke o zatvaranju ceste dok se ne nađe pravično rješenje nismo protiv razvoja Zračne luke Zadar i zadarskog gospodarstva. Ako navedena dionica predstavlja problem za budući razvoj Zračne luke i zatvaranje dijela 14. poglavlja pregovora Republike Hrvatske sa Europskom unijom, onda bi rješenje problema trebala biti osiguranje potrebnih sredstava za što žurniju izgradnju podvožnjaka ispod spoja Zračne luke i piste, zatražio je Duilo dodajući kako se cesta dosad mogla zatvarati i znatno dalje od piste da su to htjeli na aerodromu. Onda, tvrdi, ne bi bili ugroženi putnici i cesta se ne bi zauvijek zatvorila.
Građanski neposluh
Cesta, životno važna za žitelje Zemunika, prelazi preko sletno-uzletne piste zadarskog aerodroma. Prilikom slijetanja i polijetanja zrakoplova u Zračnoj luci spušta se rampa na cesti koja vodi od Zemunika do Zadra i promet se zaustavlja cestom u oba pravca. Ovakvo stanje na aerodromu traje već preko četrdeset godina, od 1968. godine.
– Zatvaranjem D-502 Zemunik će sasvim postati “slijepo crijevo”. Višestoljetna cesta je od vitalnog interesa za žitelje naše općine kao i za žitelje ostalih ravnokotarskih mjesta jer predstavlja najbržu i najkraću vezu s gradom Zadrom. Drugi postojeći pravci preko Sukošana i Murvice su neadekvatni i predstavljaju izuzetno loša alternativna rješenja, kaže Tomislav Šarić, predsjednik zemuničkog HSP-a.
– Tjera nas se zapravo na istinsku cestu smrti, prometni pravac Zemunik – Murvica – Zadar, na čijem je dijelu od centra Zemunika do Murvice samo u posljednje vrijeme bilo nekoliko teških prometnih nesreća, nažalost, sa tragičnim posljedicama. Cjelokupni promet zadarskog zaleđa kanalizirat će se na tu županijsku cestu. Preusmjeravanje prometa na cestu koja tri kilometara prolazi kroz gusto naseljeni dio Zemunika Donjeg, od centra do Smrdelja, na cestu na kojoj je izgrađen neadekvatan nogostup i na kojoj će se promet povećati za 3-4 puta zaista je za svaku ljudsku i pravnu osudu. Naročito se to odnosi na “crnu točku”, raskrižje ceste sa Jadranskom magistralom u Murvici, katastrofa, poručuje Šarić.
Državna cesta koju presijeca zrakoplovna pista trebala se prema svemu sudeći zatvoriti izgradnjom četverotračnog spoja Zadar II-Gaženica. Tome su se usprotivili Zemuničani, kojima se putovanje do posla Kalmetinom znatno produžava te kako ističu, isto tako i ugrožavaju interesi mještana.
– Tko je tu lud a tko zbunjen uopće mi nije jasno. Zbog dva leta zrakoplova dnevno tijekom osam izvanljetnih mjeseci, jednog rano ujutro i jednog navečer u trajanju 3 minute, nećemo dozvoliti potpuno zatvaranje ceste koja se koristila još u mletačkoj Dalmaciji. Nećemo dopustiti potpunu izolaciju i stvaranja geta nadomak najavljenog Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Pravi se zapravo sprdnja od ponosnog Zemunika koji još nakon Prvog svjetskog rata imao status općinskog središta. Štoviše, zatvaranjem ceste vraćamo se na početak Domovinskog rata kad je put od Zadra do Zemunika u srbočetničkom okruženju bio dug 42 kilometra. Da nije istinito bilo bi smiješno, ogorčeno će Željko Buljat (HSP), dopredsjednik Općinskog vijeća.
– Postat ćemo selo slučaj, svojevrsno svratište za Rome zbog interesa lokalnih pojedinaca. Sljedeći korak moglo bi biti ukidanje ceste uz civilnu aerodromsku pistu prema Sukošanu, a potom i općine, izrazio je sumnju Željko Buljat ne odbacujući pritom i pozivanje Zemuničana na građanski neposluh.


Sjednica OV-a otvorena za javnost


Večeras za 18 sati najavljena je sjednica Općinskog vijeća. Kako se zbog odgode dolaska ministra Kalmete u Zemunik neće održati javna tribina, sjednica Općinskog vijeća bit će otvorena za sve Zemuničane. Jedna od točaka dnevnog reda je i ona o najavljenom zatvaranju sporne ceste, najavio je Duilo.