Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako pomoći otočkim trgovcima?

Autor: Boris Kupčak

18.02.2010. 23:00
Kako pomoći otočkim trgovcima?

Foto: Vedran SITNICA



Trgovci na udaljenijim otocima imaju najveće probleme, u ovakvim uvjetima ne mogu raditi, a kada bi zatvorili to bi bio krah
Problemi otočkih trgovaca s cjelogodišnjim poslovanjem bila je tema jučerašnjeg sastanka kojem su domaćini bili predstavnici Obrtničke komore Zadarske županije. Uz domaćine na sastanku su bili i predstavnici komora svih priobalnih županija, a raspravljalo se o tome kako pomoći otočkim trgovcima kojima ne pomažu lokalne samouprave niti Jadrolinija daje popuste tvrtkama koje trgovcima dopremaju robu. Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, kazao nam je kako se otočki trgovci susreću s brojnim problemima koje je potrebno riješiti kako ne bi zatvorili svoje obrte.
– Ovaj put smo išli u analizu onoga što je napravljeno po pitanju trgovine nakon 6. susreta trgovaca. Kako bi uskoro trebao biti organiziran i sedmi susret, sastali su se predstavnici komora iz svih priobalnih županija koje u svom sastavu imaju otoke te smo raspravljali o stvarima koje su napravljene, kao i problemima koji su još tu. Zaključeno je kako je pomoć od lokalne samouprave slaba i da Jadrolinija ne daje popuste dopremateljima robe. Otočki trgovci u konačnici rade samo dva mjeseca godišnje, dok su ostalo vrijeme neka vrsta socijalne skrbi, kazao je Malta dodajući kako su najveći problemi na udaljenim otocima.
– Trgovci na udaljenijim otocima imaju najveće probleme, u ovakvim uvjetima ne mogu raditi, a kada bi zatvorili to bi bio krah. Recimo i to da neki od njih samo na dopremanje robe potroše oko 20 tisuća kuna i samo za pokriti te troškove trebaju imati promet od 150 tisuća, kaže Malta dodajući kako bi u komori zatvaranjem izgubili jednog člana s tim zatvaranjem, dok bi lokalna samouprava izgubila puno više.
Na kraju je dogovoren još jedan sastanak u travnju koji će se održati u Pagu ili na Visu, na njemu će biti nazočan i predsjednik Ceha trgovine Boris Lukunić, a tamo će se pokušati pronaći rješenja u dogovoru s ministarstvima.
– Najveći problem otočkih trgovaca je dostava robe. Troškovi prijevoza su puno veći nego za one koji žive na kontinentu, a otočke trgovce nitko ne sufinancira, zaključio je Malta.