Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazališna radionica oduševila mlade gimnazijalce

Autor: Anita Ćustić

18.02.2010. 23:00
Kazališna radionica oduševila mlade gimnazijalce

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je u Gimnaziji Jurja Barakovića gostovao kazališni studio iz Dubrovnika koji je u multimedijalnoj dvorani škole učenicima i profesorima izveo djela Marina Držića. Riječ je o umjetničkoj organizaciji koja ostvaruje programe namijenjene djeci i mladima, u sklopu čega posjećuje gimnazije diljem Hrvatske u cilju afirmiranja mladih ljudi za kazališne vode. Kako pojašnjava Nerma Kreso, voditeljica ove organizacije, u kontaktu su sa svim gimnazijama, a suradnju ostvaruju s onim školama u kojima postoje uvjeti i interes pa je tako na red došla i zadarska gimnazija.
– Kazališni studio je umjetnička organizacija sa sjedištem u Dubrovniku, registriran 2001. godine od kada ostvaruje programe namijenjene djeci i mladima. Niz godina ostvarujemo projekt “All the world’s a stage”, namijenjen školskoj publici koja tematizira poglavlja iz povijesti kazališta i drame, kazala je Kreso, istaknuvši kako jučerašnja predstava tematizira djelo i život Marina Držića, najvećeg hrvatskog dramatičara.
S obzirom da su se, uz igrane prizore koje su igrali glumci Nerma Kreso i Darko Kavain, u pojedine prizore uključivali i učenici te da je cijelo vrijeme bila uspostavljena komunikacija među njima, jučerašnja je predstava imala i radionički karakter.
Ovom se gostovanju odazvalo pedesetak učenika drugog i četvrtog razreda koji su imali priliku osvježiti znanje te naučiti i neke nove stvari o životu i djelu ovog velikog dramatičara.
– Do sada smo na ovaj način odigrali oko 150 predstava, a s obzirom da su sva iskustva bila samo pozitivna, usuđujem se reći da smo pronašli pravi način da mladu publiku privučemo u kazalište, kazala je Kreso.