Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Nada umire posljednja

Autor: Roman Morović

11.03.2009. 23:00
Nada umire posljednja

Foto: Zvonko KUCELIN



Možemo i hoćemo igrati bolje i dat ćemo sve od sebe da dobijemo tu utakmicu. Ja sam odmah po dolasku u Zadar rekao da smo u vrlo lošoj poziciji jer ne ovisimo sami o sebi. Ako sve dobijemo, a drugi ne izgube, naše pobjede ne vrijede praktički ništa. U Eurokupu je bila nešto drukčija situacija jer smo mogli sami sve preokrenuti, što smo i napravili, ali u NLB ligi to je zaista mnogo teže – kazao je Zmago Sagadin, trener Zadra


Poraz u Trevisu nije bitno poremetio planove momčadi Zmage Sagadina. Pobjedu od devet ili više razlike bez dvojice važnih igrača u reketu Macure i Boise, te s Ružićem koji je igrao ozlijeđen, nije bilo realno očekivati, no Zadar je svoj cilj već ispunio. Plasman na Final Eight Zadrani su potvrdili još prošloga tjedna domaćom pobjedom protiv Turk Telekoma, a ova je utakmica zapravo bila čista formalnost i odrađivanje posla do kraja. Dobro je da se na kraju ta formalnost nije pretvorila u pravu malu katastrofu budući da su domaći u jednom trenutku imali i velikih +31, no Zadar se, ponajviše zahvaljujući raspoloženom Periću i Rančiću u posljednjoj četvrtini ipak malo pribrao i utakmicu završio na “samo” -15. Bilo kako bilo, i ova je utakmica, bez obzira na to što nije odlučivala ni o čemu, potvrdila neke probleme i slabosti zadarske momčadi koje će trener Sagadin sasvim sigurno idućih dana pokušati ispraviti.
Dopustili Benettonu da se razigra
– Ovo je treća utakmica otkako sam ja trener da smo ponovili istu glupost na početku utakmice i dopustili protivniku da se razigra, a onda je sve dalje vrlo teško. Odigrali smo katastrofalnu obranu u prvoj četvrtini, a uz to smo bili i vrlo neprecizni u napadu gdje smo promašili čak šest slobodnih bacanja u prvih deset minuta. Benetton se odvojio, rasteretio i od onda je sve išlo na njihov mlin. Djelovali smo dosta umorno i bez energije, bili smo slabi i zasluženo smo izgubili. Iscrpile su nas sve ove utakmice posljednjih tjedana, a i put je bio dosta naporan tako da se i to osjetilo na terenu. Kada se tome pridoda i činjenica da ova utakmica nije odlučivala ni o čemu, postaje jasnije zašto smo tako loše odigrali. Jednostavno nismo bili pravi, a ja ću sada analizirati utakmicu s igračima i ukazati im na propuste koje ćemo nastojati ispraviti kroz treninge kako nam se na idućim utakmicama ovakve pogreške više ne bi ponavljale – kaže Sagadin.
Konačna statistika kaže da je Zadar promašio devet od 25 slobodnih bacanja, a od toga ih je čak osam promašio u prvom poluvremenu. Da su bili samo malo precizniji u prvom dijelu, Zadrani možda ne bi otišli na odmor sa -18, a onda bi i drugo poluvrijeme vjerojatno izgledalo nešto drukčije. Kobna je bila prva četvrtina u kojoj su Zadrani pogodili tek tri šuta iz reketa te jedan s poludistance uz tri od šest slobodnih bacanja (ukupno 11 poena), dok je, s druge strane, sam Gary Neal ubacio 16. Ništa strašno što se tiče ove utakmice, no ne bi bilo nimalo dobro kada bi, primjerice, u četvrfinalu protiv Bilbaa Zadrani ponovno šutirali slabašnih 64 posto s linije slodobnih bacanja.
Presudili umor i dekoncentracija
– Sve utakmice koje sam ja do sada vodio, mi smo uglavnom šutirali bacanja oko 80 posto i stalno govorim da moramo šutirati 80 ili više posto. Ne sjećam se da smo do sada promašivali slobodna bacanja kao protiv Benettona. To nije realno jer su naši igrači puno bolji šuteri nego što ova utakmica pokazuje, a i tu se osjetio umor i dekoncentracija. Jednostavno smo premalo uložili da bismo nešto dobili. U završnici smo se uspjeli izvući kako se barem rezultatski ne bismo osramotili.
U četvrtfinalu Eurokupa Zadrane očekuje Bilbao. Momčad Marka Banića pobjedom protiv Lietuvos Rytasa u posljednjem kolu osvojila je prvo mjesto u svojoj skupini te će se u petak 3. travnja u Torinu boriti protiv Zadra za ulazak u polufinale. Iako je Bilbao na papiru ipak nešto jača momčad, favorita u ovakvim utakmicama u pravilu nema.
– Mi nastavljamo s istim režimom treninga sve do Bilbaa. Znam da je ovaj period za igrače vrlo težak jer pokušavamo korigirati obranu, skok i sistem igre. Na tome ćemo nastaviti raditi ovim intenzitetom iduća dva tjedna, a onda ćemo malo rasteretiti igrače prije Final Eighta u Torinu kako bismo tamo došli što svježiji. Mi moramo dati svoj maksimum. Nismo favoriti i što god napravimo, bit će dobro – kaže trener Zadra.
Prvi idući ispit za Zadrane je gostovanje kod Olimpije u Ljubljani. Utakmica je to koju Zadar mora pobijediti kako bi zadržao teoretske šanse za plasman na završni turnir regionalne lige. Iako je prvotno najavljeno da će se ta utakmica odigrati dan nakon svih ostalih, dakle, u nedjelju, u posljednji trenutak došlo je do promjene termina pa će Zadrani u Ljubljanu otputovati dan ranije nego što su planirali.
S Olimpijom ipak u subotu
– Tijekom putovanja u Treviso došla nam je informacija da je televizija koja je prije tražila da utakmica bude u nedjelju, sada prebacila termin na subotu, što smatram vrlo neozbiljnim. Mi se čak s tim nismo složili, ali nas zapravo nitko ništa i ne pita. Mislim da nije u redu da se nekoliko dana prije utakmice mijenja termin. Umor je kod mojih igrača veliki problem, sada nas očekuje još i putovanje do Ljubljane tako da nisam baš najveći optimist. Ipak, bit ćemo jači za Boisu i zdravog Ružića koji je protiv Benettona igrao nešto manje zbog jedne male ozljede. Imat ćemo više rotacije pod košem, a i vanjski igrači mogu igrati samo bolje.
Što se kalkulacija za plasman na Final Four tiče, sve je jasno. Crvena zvezda kod kuće dočekuje Zagreba i pobjedom može potvrditi plasman na Final Four. U istoj situaciji je i Cibona kojoj treba jedna pobjeda u preostale dvije utakmice za matematičku potvrdu plasmana na završnicu. U subotu u Zagrebu gostuje prvoplasirani Partizan, a ako to i izgube, “vukovi” u posljednjem kolu gostuju kod Heliosa koji je sve svoje ovosezonske apetite u NLB ligi već zadovoljio. Stoga se Zadrani najviše uzdaju u mogući kiks Hemofarma na subotnjem gostovanju u Novom Sadu. Koliko je to realno očekivati s obzirom da Hemofarmu ta utakmica znači sve, a Vojvodini ništa (sigurno su posljednji), saznat ćemo u subotu. Dakako, Zadar prije svega mora gledati sebe i pronaći način kako pobijediti u Ljubljani, jer ako u tome ne uspije, tada sve moguće kalkulacije padaju u vodu.
– Možemo i hoćemo igrati bolje i dat ćemo sve od sebe da dobijemo tu utakmicu. Ja sam odmah po dolasku u Zadar rekao da smo u vrlo lošoj poziciji jer ne ovisimo sami o sebi. Ako sve dobijemo, a drugi ne izgube, naše pobjede ne vrijede praktički ništa. U Eurokupu je bila nešto drugačija situacija jer smo mogli sami sve preokrenuti, što smo i napravili, ali u NLB ligi je to zaista puno teže. Ipak, moramo korektno odigrati do kraja i vidjeti kako će se na koncu rasplesti situacija.
Trener Zadra Zmago Sagadin vraća se u Ljubljanu gdje je godinama pisao povijest Olimpije i slovenske košarke, no ovoga puta u ulozi gosta.
– Ja sam profesionalac i kao trener Zadra ću napraviti sve što je u mojoj moći da pobijedim Olimpiju u Ljubljani. Kada izađeš na teren, tu nema osjećaja – zaključio je Sagadin.


 STIPČEVIĆ: BORITI SE DO KRAJA




– Ušli smo u ovu utakmicu kao i u svaku drugu, s ciljem da pobijedimo. Ipak, evidentno je bilo koliko smo se protiv Zvezde i fizički i psihološki potrošili i to se osjetilo u Trevisu. Nedostajalo nam je malo više svježine i koncentracije kako bismo mogli nešto više napraviti protiv Benettona. Ovu utakmicu moramo što prije zaboraviti i okrenuti se prvoj sljedećoj protiv Olimpije. Na završnom turniru nema favorita. Mi imamo naše ambicije i smatramo da se možemo nositi sa svima. Svi smo mi košarkaši, treniramo dva puta dnevno, ono što se kaže, istom loptom i mislim da je tu zaista sve otvoreno. Ipak, prije toga moramo odraditi završnicu NLB lige i dio posla u prvenstvu Hrvatske, a tek onda se pripremati za Final Eight – kaže Rok Stipčević i naglašava da se Zadar neće predavati dok god postoji teoretska šansa za plasman na Final Four NLB lige.
– Šanse jesu minimalne, ali postoje, i dok je tako, mi ćemo vjerovati i boriti se. Dat ćemo sve od sebe, a ako se i ne uspijemo plasirati na Final Four, kasnije će biti vrlo važno da nam je forma u porastu. Protiv Olimpije idemo odigrati što bolju utakmicu i pobijediti.