Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osnovano stručno povjerenstvo

Autor: Teuta Babajko Jamičić

18.02.2010. 23:00
Osnovano stručno povjerenstvo

Foto: Adam VIDAS



U novoosnovanom stručnom povjerenstvu za izradu osnovnih načela i programskih smjernica za izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra su Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Marija Pavlović Palčok, pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenta prostornog uređenja i građenja, Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije te zadarski arhitekti Igor Pedišić i Željko Predovan
Na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika osnovano je stručno povjerenstvo za izradu osnovnih načela i programskih smjernica za izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra. U novoosnovanom stručnom povjerenstvu su Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Marija Pavlović Palčok, pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenta prostornog uređenja i građenja, Nives Kozulić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije te zadarski arhitekti Igor Pedišić i Željko Predovan. Oni su u roku od 60 dana dužni izraditi programske smjernice za izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra, temeljem kojih će se pokrenuti postupak izrade izmjena i dopuna Prostornog plana grada Zadra.
Inače, zadnje izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra donesene su 2008. godine, nakon čega je Gradsko vijeće donijelo odluku o novoj potrebi za njegovim izmjenama i dopunama.
Segarić koordinator Povjerenstva
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić pojasnio je kako je stručno povjerenstvo osnovao iz razloga što Zadar nema odjel za prostorno planiranje poput ostalih većih hrvatskih gradova. Govoreći o zadaćama novog stručnog povjerenstva, dr. Vrančić je istaknuo kako one podrazumijevaju izradu osnovnih načela i programskih smjernica koje će biti temelj na osnovu kojega će se pokrenuti postupak izrade izmjena i dopuna Prostornog plana Zadra.
– Uz to, stručno povjerenstvo će, kad se sklopi ugovor s izvođačem, koji će tehnički provoditi izmjene i dopune Prostornog plana, usmjeravati i kontrolirati izradu samog plana i to od njegovog početka do završetka, odnosno usvajanja na Gradskom vijeću Grada Zadra, kaže dr. Vrančić te dodaje kako se svi zainteresirani sa svojim prijedlozima za izmjene i dopune Prostornog plana grada Zadra mogu javiti pročelniku Matku Segariću, koji je koordinator novoosnovanog povjerenstva.
Na Kolegiju gradonačelnika odobren je i prijedlog zaključka o radovima u otočnim mjesnim odborima temeljem kojega će Grad Zadar ove godine uložiti 2,3 milijuna kuna za održavanje javnih površina i opreme na Olibu, Silbi, Premudi i Istu te u Zapuntelu, Brguljama, Molatu, Veloj Ravi, Velom Ižu i Malom Ižu. Kako je uglavnom riječ o betonskim radovima, s njima će se krenuti već tijekom ožujka i travnja.
Nastaviti s ulaganjima u otoke
– Prema željama otočana osmislili smo ovogodišnja ulaganja na otocima. Prihvatili smo više od 80 posto njihovih prijedloga, izostavljajući jedino one koje nismo u mogućnosti realizirati zbog postojeće financijske situacije. Ulaganja su itekako vidljiva, na otocima se polako stvaraju uvjeti za lijep i ugodan život. Mi ćemo nastaviti s ulaganjima jer život treba vratiti na otoke. Najveći problem otočana je još uvijek voda, no to bi se u budućnosti trebalo riješiti izgradnjom vodospreme na otocima, kaže dr. Vrančić, na čije se riječi nadovezao dogradonačelnik Darko Kasap ističući kako su već projektirane vodospreme na Olibu, Silbi i Premudi, za koje je potrebno ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu.
Upravni odjeli za komunalne djelatnosti naručit će geodetski snimak i projekt rekonstrukcije ulica u blizini crkve Svetog Krševana od tvrtke “D&Z”, što je Grad Zadar stajati 69.126,00 kuna. Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, istaknuo je kako su se ulice oko crkve Svetog Krševana, zbog istrošenog kamena, pretvorile se u opasno klizalište. Iz tog razloga, nužno je izmijeniti ili obraditi kamene ploče, a rekonstrukcijom će biti obuhvaćena površina od 1863 metara četvornih.
Po provedenom postupku javne nabave za usluge izrade projektne dokumentacije “Osnovni dio vodoopskrbnog gospodarskih zona na području Murvice i Crnoga” kao najpovoljnija ponuda je prihvaćena ponuditelja HIDROING d.o.o. iz Splita. Vrijednost ponude iznosi 405.901,00 kuna.
Kolegij gradonačelnika zaključen je prihvaćanjem pokroviteljstva i odobravanjem financijske pomoći Udruzi prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u iznosu od 15 tisuća kuna koje će iskoristiti za organizaciju manifestacije “Dani Masline”. Spomenuta manifestacija održat će se 5. i 6. ožujka ove godine u SRC Višnjik.


Tigrasti komarac u Zadar stigao iz Ancone tijekom transporta guma


Grad Zadar i zadarski Zavod za javno zdravstvo sklopili su Ugovor o stručnom nadzoru nad provedbom mjera preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te monitoringu Aedeas albopicuts, odnosno tropskog komarca za tekuću godinu. Kao i do sada sve predviđene mjere provodi riječka tvrtka “Dezinsekcija”, a nadzire Zavod za javno zdravstvo, što će Grad Zadar ove godine stajati 85 tisuća kuna.
Jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika prisustvovala je Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo te pojasnila kako je Aedeas albopictus izrazito opasna i agresivna vrsta komarca, koja potiskuje “domaćeg” komarca. Tigrasti komarci su potencijali prijenosnici zaraznih bolesti, njihov ubod je neugodan i nerijetko uzrokuje alergijske reakcije.
– Tigrasti komarci su opasni jer su mogući prijenosnici zaraznih bolesti. Na svu sreću, tih bolesti nema kod nas već samo u tropskim krajevima. Ova vrsta komarca na zadarskom području otkrivena je 2005. godine. Od tada pratimo tigrastog komarca, s tim da je lani u Zadru otkriveno nešto više njegovih nalazišta nego lani, kaže Šarunić Gulan, dodajući kako je izuzetno važno tigrastog komarca držati u granicama koje ne ugrožavaju normalan čovjekov život.
Kao najvažniju preventivnu mjeru, Šarunić Gulan je istaknula kako se nigdje ne smije ostavljati voda duže od deset dana jer je to idealno za razmnožavanje komaraca. Inače, tigrasti komarac u Zadar je najvjerojatnije stigao iz Ancone 2005. godine i to tijekom transporta guma.




 


Zajednica Talijana obnavlja simbol sv. Marka na bastionu Citadele


Na jučerašnjeg Kolegiju, dr. Vrančić dao je suglasnost za početak konzervatorskih radova na kamenom reljefu simbola Sv. Marka na bastionu Citadele. Kameni reljef, koji se nalazi na bedemu gdje se spajaju Foša i Obala kralja Petra Krešimira IV., obnovit će se na inicijativu Zajednice Talijana Zadar i uz posebne uvjete Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru. Obnovu će financirati Zajednica Talijana Zadar.


 


Poskoci dobili prostorije


Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci dobila je od Grada Zadra na korištenje prostor u Ulici Josipa Jovića. Prostor će Poskoci besplatno moći koristit sljedećih pet godina.