Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prijatelje nakon smrti počastio pršutom

Autor: Katina Vrsaljko

18.02.2010. 23:00
Prijatelje nakon smrti počastio pršutom


Paško se teško razbolio pa je nekoliko dana prije smrti donio pršut i rekao da ga pojedemo njemu u čast nakon što umre. Rekao je da nas je častio cijeli život i da to želi nastaviti i nakon svoje smrti, kazao je Josip Vukoša, konobar iz Tonija, koji je gospodina Paška poslužio nebrojeno puta
U poznatom zadarskom kafiću Toni jučer su se okupili skoro svi njegovi stalni gosti te u čast svom nedavno preminulom prijatelju Pašku Klapanu nazdravili uz pršut koji im je “oporučno” ostavio.
– Paško se teško razbolio pa je nekoliko dana prije smrti donio pršut i rekao da ga pojedemo njemu u čast nakon što umre. Rekao je da nas je častio cijeli život i da to želi nastaviti i nakon svoje smrti, kazao je Josip Vukoša, konobar iz Tonija, koji je gospodina Paška poslužio nebrojeno puta.
A njegovo čašćenje će se svakako nastaviti i to već u subotu ujutro kada u Toniju planiraju jesti janjeće fjanke na lešo i grašak što je, uz već “oguljeni” pršut, kulen, kobasice i razno meso, Paškova ostavština prijateljima iz Tonija.
– Kako se sam nazivao, kandidat za gospodina, Paško Klapan je imao zavidnu količinu pršuta pa je i nas dopao jedan dio. Sad kad smo pršut pojeli, skuhat ćemo ga s fažolom i opet se počastiti. Trajat će sad to neko vrijeme, rekao je Robert Zubčić, vlasnik kafića.
Kako priča Mile Jelenković, koji je jučer bio zadužen za rezanje pršuta, Toni je za njih mjesto gdje se dođu družiti, gdje su svi postali pravi prijatelji bez interesa i gdje se uvijek osjećaju dobrodošlo.
To je Toni bio i za gospodina Paška koji je želio da se nakon njegove smrti ekipa iz Tonija i dalje veseli i smije.
A tamo svi pričaju o njemu kao o velikom humanitarcu koji je pomogao mnogima.
– On je bio najveći gospodin koji je uvijek davao i više mislio na druge nego na sebe, rekao je njegov najbolji prijatelj Kasim Nezirić.
I zaista. Gospodin Paško je, i kad je umirao, mislio na druge – svoje drage prijatelje iz Tonija.