Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škola u vrtlogu dugova

Autor: Anamarija Bilan

18.02.2010. 23:00
Škola u vrtlogu dugova

Foto: Vedran SITNICA



Uvijek imamo problema kad radimo s državom ili bilo kakvim državnim tijelima i uvijek kasne s plaćanjem dugova. Zaista sam ogorčen zbog ove situacije, rekao je Miljenko Kožul, direktor zadarske podružnice tvrtke Velekem
Moram istaknuti da sam ogorčen jer mi Škola Krune Krstića, odnosno Grad Zadar već gotovo godinu dana duguje 67.000 kuna za radove na unutrašnjem uređenju koje sam odradio na obnovi Osnovne škole Krune Krstića. Naime, u veljači prošle godine dana mi je cesija na 300.000 kuna, 12. svibnja plaćeno mi je 150.000 kuna, a 27. srpnja je plaćeno 82.000 kuna. No od tada nije mi na račun legla niti kuna. Moram istaknuti da ne krivim školu, jer njoj Grad treba uplatiti novce, nakon čega ona može isplatiti dugove prema izvođačima, ispričao nam je Miljenko Kožul, direktor zadarske podružnice tvrtke Velekem, koja se bavi veleprodajom boja i lakova. On je objasnio da je Grad trebao školi doznačiti sva sredstva do 15. veljače, ali su uplatu prolongirali do 15. ožujka. Istaknuo je da ovo znači da je prošlo godinu dana od završetka radova da mu nisu isplaćena dugovanja.
– Uvijek imamo problema kad radimo s državom ili bilo kakvim državnim tijelima i uvijek nam kasne s plaćanjem dugova. Zaista sam ogorčen zbog ove situacije i ne znam što ću učiniti. Mogu tužiti školu i što ću onda postići? Blokirati račun škole pa neće moći isplatiti plaće profesorima, ali to ne želim, rekao je Kožul, dodavši ogorčeno da zakoni čuvaju dužnike.
Jasmina Matešić, ravnateljica Osnovne škole Krune Krstića, rekla je da ona na računu svoje škole nema novaca, već je Grad Zadar taj koji treba uplatiti novce školi, kako bi škola potom mogla uplatiti novce na račune tvrtkama kojima duguje.
– Mi od Grada dobijemo namjenska sredstva i tek kad nam Grad isplati te novce, možemo ih uplatiti izvođačima. Dobili smo dopis da će sva sredstva biti uplaćena do 15. veljače, a potom su nam javili da će se uplata prolongirati na 15. ožujka. Čim mi dobijemo novce od Grada, uplatit ćemo ih tvrtkama kojima dugujemo, zaključila je Matešić.
Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Zadra, rekla nam je da Grad nastoji redovito uplaćivati novce školama kako za tekuća poslovanja tako i za investicije.
– Mi smo prema školi i u siječnju i u veljači dali određene tranše, odnosno namjenska sredstva za plaćanje dugova investitorima. Najveći dug je ostao prema glavnom izvođaču radova – Ploteru, i to oko 3,8 milijuna kuna, a to planiramo isplatiti kroz veljaču i ožujak, rekla je Perić. Istaknula je da uvijek sugeriraju školama da prvo podmire dugove prema manjim podizvođačima i kooperantima, kako bi što prije mogli pokriti svoje troškove.