Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bauk: Europa nam neće pomoći

18.02.2011. 23:00
Bauk: Europa nam neće pomoći


Bauk je kazao kako značajno smanjenje nezaposlenosti i gospodarski rast Hrvatska može očekivati tek tri godine nakon izbora


U IX. izbornoj jedinici očekujemo najmanje pet mandata na parlamentarnim izborima, a ako HDZ nastavi ovako, ni šest mandata nam nije daleko, poručio je članovima i simpatizerima stranke SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk u Trunju na tribini naziva “Recite nam” koja je imala sve značajke predizbornog skupa. Tribinu je organizirala Općinska organizacija SDP-a Sv. Filip i Jakov.  Na pitanja nazočnih, uz Bauka su odgovarali predsjednica SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar-Dračevac, tajnik izbornog stožera za Zadarsku županiju i vijećnik u Gradskom vijeću Biograda Danijel Karabatić, te Vid Pedisic, predsjednik Općinske organizacije SDP-a Sv Filip i Jakov.
– Od premijerke Kosor smo čuli da unatoč krizi građani žive relaksiranije. Pokušali su sakriti da imamo 334.000 nezaposlenih. Prije godinu dana, kad je broj nezaposlenih bio 317.625, predložio sam da to bude premijerkin broj telefona, ali premijerka se odlučila za tarifu skrivenog broja, pa kad sljedeći put bude zvala birače, dobit će odgovor: “pretplatnik je privremeno nedostupan”, rekao je Bauk koji je ustvrdio i da je to što je Sanader 2003. pobijedio Račana “najbolji dokaz da narod može pogriješiti”.
– Svi su članovi Sanaderove vlade politički odgovorni. Neki su i krivično odgovorni. Osim novog načina vladanja  u Hrvatskoj ćemo uvesti stvarnu nultu toleranciju na korupciju, a ne takvu da se, ako nosite 10 mandata u izbornoj jedinici, onda tolerira, komentirao je Bauk aludirajući na ministra Božidara Kalmetu.
Odgovarajući na pitanja, SDP-ov je parlamentarac kazao i kako značajno smanjenje nezaposlenosti i gospodarski rast Hrvatska može očekivati tek  tri godine nakon izbora.
– Bit će nam teže nego 2000. godine. 2000. smo promijenili sustav iz polupredsjedničkog u parlamentarni. Promjena političke klime donijela je efekte; primljeni smo u Partnerstvo za mir. Nakon ovih izbora ovisimo o nama samima. Europa nam neće pomoći, može malo olakšati, rekao je Bauk koji je, upitan za komentar odluke Suda BiH o izručenju Tihomira Purde Srbiji, naglasio kako odluku o izručenju treba potpisati ministar pravde BiH Bariša Čolak.
– Ministar je iz HDZ-a BiH i to će biti zanimljivo za vidjeti. Dvoje zastupnika iz BiH sjede u Hrvatskom saboru, to su koalicijski partneri Jadranke Kosor, pa neka vidi s njima, kazao je Bauk koji je na jedno od pitanja odgovorio i kako SDP, dođe li na vlast,  “neće zabraniti glasovanje dijaspori”.
– Za to nam treba dvije trećine mandata u Saboru. Ali, ako HDZ bude dao takvu inicijativu, podržat ćemo je, zaključio je.
Na pitanje  Sutjeske Mišak, nekadašnje SDP-ove vijećnice u Županijskoj skupštini Zadarske županije, biogradski je vijećnik Karabtaić kazao kako će u Gradskom vijeću ponovo pokrenuti pitanje dežurstva četiri biogradske ljekarne.
– Biograd godinu dana nema dežurnu ljekarnu. Pitali smo, i shvatili da je problem u tome što nema političke volje jer nema tko kome “podmazat”. Jednom smo već taj problem riješili; tražili smo da se osnuje radno tijelo i godinu dana je bilo dežurstava. Na sljedećoj sjednici potegnut ćemo to pitanje, obećao je Karabatić.
Mišak je željeza znati i što je s projektom izgradnje  golf igrališta na Baštjunskom brigu.
-Projekt je zastao u parlamentu radi naše inicijative. Problem je što je golf igralište uz rub Parka prirode Vransko jezero i postoji opasnost da dođe do zagađenja jezera. Mi nismo protiv gradnje golf igrališta. Sport je odličan, ali ne može biti uz Park prirode i treba ljudima zemljište pošteno platiti,a ne da im se, po sadašnjem zakonu, praktično oduzima uz malu naknadu, a da onda tamo niknu luksuzne vile, hotel s pet zvjezdica i apartmani za najam ili prodaju, odgovorila je Sabljar-Dračevac.


 CEMENTARA PARAVAN ZA NUKLEARNI OTPAD




Renata Sabljar Dračevac bila je upitana “kako će reagirati ŽO SDP-a ako se u Obrovcu otvori cementara”.
-S jedne strane, to donosi radna mjesta. 10.000 radnih mjesta smo izgubili od prije rata. Problem je što je to najprljaviji oblik industrije i nema filtra koji može pomoći u zaštiti okoliša. Trebala se proizvoditi žbuka, i mi u Skupštini smo za to dali dopuštenje. Oni su samoinicijativno to promijenili. U kuloarima postoje šuškanja da se iza toga krije nuklearni otpad. To su kuloarske priče i mogu i ne moraju biti istina, rekla je Sabljar-Dračevac.


 REGIONALIZACIJA JE DALEKO, NE TREBA POTPIRIVATI STRASTI


– Prije deset godina govoriti o regijama bilo je bogohulno, impliciralo  je da govorite o podjeli države. Danas i HDZ i HDSSB pričaju o regionalizaciji što je napredak. Da bi se županijski ustroj promijenio u regionalni treba mijenjati Ustav, a za to će nam, i ako pobijedimo na izborima, trebati glasovi HDZ-a. Ja vjerujem da će Hrvatska u budućnosti biti ustrojena s nešto manje regija nego što danas ima županija, pri čemu će regije imati dio ovlasti koje danas ima država. No, to je toliko daleko da ne treba danas potpirivati strasti između gradova. Ja jednako navijam za Zadar i za Hajduka i jednako lijepo pjevaju Milo Hrnić, Mišo Kovač, Oliver Dragojević i Mladen Grdović, odgovorio je Arsen Bauk, koji je i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, na pitanje svoje stranačke kolegice, potpredsjednice SDP-ovog Foruma seniora Hrvatske Sutjeske Mišak koja je željela njegov komentar na, kako je rekla, prepirku Splita i Zadra oko toga koji će grad biti središte regije. Na posljednjoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća Bauka je prozvao zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić navodeći kako je splitski SDP-ovac izjavio da je Split prirodni centar Dalmacije.